Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Régi Újra meg Újra blog

Régi Újra meg Újra blog

A boszniai piramisjáték

2016. március 14. - KisKirály

bosnia-pyramid.jpg

2006-ban, egy Semir Osmanagić nevű bosnyák amatőr régész érdekes dolgot tárt a világ elé: mégpedig azt, hogy Visoko városa mellett, a piramis szerű geológiai képződmény egy ember építette piramist rejt. Azóta pörög a piramis-hype, és külön ágat képez ennek vérMAGyar ága is. Azt már tudjuk sokan, kivéve a megrögzött téveszméseket, és az egyéb okokból hívőkön kívül, hogy egy pszeudo-archeológiai cirkuszról van szó, azonban mik is az egyéb okok? Ugyanis ahhoz hogy megértsük a "piramisok" jelentőségét, nem elég pusztán jót nevetni rajta.

Figyelmeztétés, nagyon hosszú poszt következik, de mindenképpen ajánlom végigolvasni, főleg azon generációnak, akik mint én: nem tudták megélni a délszláv háborúkat.

 

Bosznia-Hercegovina, dióhéjban

Először is, a "piramisok" megértéséhez, ismernünk kell Bosznia-Hercegovina (továbbiakban csak mint Bosznia fogom emlegetni), és Visoko múltját, és jelenét, ami nagyon sokan nem tudunk. Bosznia területe dimbes-dombos, hegyek által ölelt világ, melynek történelme során fontos szerepe volt - többek közt, azt is tudjuk, hogy a neandervölgyi ember egyik utolsó menedéke volt ez a terület. Visoko városa az egyik legrégebben lakott település az országban, múltja 7000 évre vezethető vissza - a méltán híres Butmir kultúra emlékein keresztül. A már említett geológiai jellegzetesség okán, Bosznia azon két útvonal között fekszik, melyen keresztül különböző népek megszállták a balkánt - illírek, szlávok, törökök, még mi magyarok is. Azonban ez nem jelentette, hogy a terület ne vált volna különböző népek olvasztótégelyévé, és nem véletlen nevezték többen a "Balkán mikrokozmoszának". Jelenleg, három fő csoportot különböztethetünk meg az országban: a muszlim bosnyákokat, a katolikus horvátokat, és az ortodox keresztény szerbeket.

poveljatvrtkai.gif

(A képen Tvrtko Kotromanić, az első bosnyák király levele látható 1355-ből, mely írásos emlékeink közül először említi Visoko-t) Ezek a népek sokáig többé-kevésbé békében éltek egymás mellett, míg az Osztrák-Magyar uralom alatt feléledt nemzeti identitásuk. Később aztán, az első világháború után, Jugoszláviává egyesültek ezek a különböző népcsoportok a balkánon, azonban mint az sejthető volt, idővel a birodalom szétesett, és megkezdődött az acsarkodás. 1992. Április 6-án lépett ki a birodalomból Bosznia, melyet ugyan azon a napon Szerbia meg is támadott, és Szarajevó ellen vonult. Az ezt követő, három és fél éven át dúló háború egy hatalmas káosz volt, egy bosnyák-szerb-horvát vérfürdő, mely során bár minden oldal elkövette a maga háborús bűneit, azonban a bosnyákok voltak a leginkább megkínzott etnikum. A helyi világégés volt a holokauszt óta a második legnagyobb emberirtás Európában, mely körülbelül 150 ezer áldozattal, és a fél ország elmenekülésével járt. 1995-ben aztán a délszláv háborúkat lezáró daytoni békeszerződés értelmében a gyakorlatilag több részre szakadt Bosznia-Hercegovinát újraegyesítették, de a területén kikiáltott Szerb Köztársaság és a bosnyák-horvát béketárgyalások folyamán felállt Bosznia-hercegovinai Föderáció jogalanyiságát is elismerték. Bosznia-Hercegovinát két „entitásra” osztották fel, melyek önálló parlamenttel rendelkeznek. A dualista állam egységét a ENSZ Boszniai Főmegbízott Hivatala biztosítja, amely az ENSZ nevében kormányozza egész Boszniát. Visoko korábban amúgy a Bosnyák Királyság egyik központi városa volt, híres az ezüstjéről, és más értékes fémjeiről. 1463-ban került Ottomán uralom alá, mely meg is látszik: a délszláv háborúk előtt a népesség 96%-a, manapság ~70% vallja magát muszlimnak. Neolitikus, középkori, illír és római, illetve ottomán történelmi emlékek, és ezekkel kapcsolatos archeológiai feltárások tucatja hálózza be a várost körülvevő tájat.

 

És most végül is van ott valami érdekes?

Ott van például az a körülbelül hatvanezer sírkő, a Stećak-ok, melyek a 11. századtól jelentek meg, szinte kizárólag az egykori Bosnyák Királyság területén. Ami többek közt az egyik dolog ami megalapozza a disszonanciát részben, esetünkben, ezek a kőtömbök.

Ugyanis a piramist, ugyebár borzalom súlyú kőtömbökből építették, és felmerül a kérdés: élhetett-e a területen egyáltalán olyan civilizáció, mely erre képes lett volna? Egyesek szerint ezek a sírkövek, mivelhogy több tonnás kőzet-szörnyetegekről beszélünk, bizonyítékok, hogy igen is élt ott ilyen civilizáció - azonban egy gond van, hogy több ezer évnyi különbség van (állítólag) a kettő között. Viszont Visoko körül kiemelkedően sok ilyet találni. És mind megegyezik egy jellegzetességben: a Visoko körül talált sírkövek szinte mindegyike, a felső részén háromszöget formáz. Ez arra enged következtetni, hogy a piramis alakú dombot, az egykor itt élő ember rituálisan tisztelte, ez nem is meglepő - tisztában kell lennünk azzal, hogy a természetes, piramisformájú dombokat már az Egyiptomiak is a teremtés isteni képződményeinek tekintették. Ilyen formán egyáltalán nem lehetetlen a köré épített alagutakat és járdákat valósnak tekinteni - node egy piramis?! Szóval van egy poszt-traumatikus állapotban leledző, félig-meddig szétrombolt országunk, amiben háromféle vallás képviselői keverednek. És akkor...

 

...igen, egy piramis, mondja Osmanagić.

De ki ez az Osmanagić koma? Ő egy Szarajevóból származó üzletember, és hobbi-régész. A háború előtt elmenekült az országból, és Houstonban alapított egy 100 embert foglalkoztató, egyébként sikeres fém-építészeti vállalkozást. Szabadidejében, állítása szerint 15 éven keresztül látogatta és vizsgálta a világ piramisait. 2005-ös könyve, a Maják Világa szerint, a maják a Plejádokon élő idegen lényektől származnak (sic!), akik Atlantiszi és Lemúriai (sic!!) elődeiktől örökölték tudásukat, és azért építettek piramisokat, fontos energetikai sávok mentén, hogy közelebb kerülhessenek teremtőikhez, és egy másik tudatállapothoz (sic!!!). Ez után utazott Visokoba a helyi múzeumigazgató meghívására, amikor is a Visocica-hegyet egy hirtelen ötlettől vezérelve kinevezte a "Nap Piramisa"-nak. Négy, a közelben lévő hasonló képződményt pedig a Hold, a Szeretet, a Bosnyák Sárkány, és a Föld Temlomának nevezett ki. Azt is kitalálta rögtön ránézésre, hogy a Nap Piramisa 8-12 ezer éves lehet. Későbbi írása szerint a környéken talált alagutak falán "az egyik legősibb írást találták, melyek az északi rúnákhoz hasonlítanak". Miután ásatási engedélyeket szerzett, elkezdte a hegy lábát miszlikekre tépni, bár túl sok érdekeset nem talált, legalábbis számunkra - viszont csontvázakat igen, melyeket kormeghatározásra elszállíttatott, azonban azóta sem tudni azokról semmit.

dr-sam-osmanagich.jpg

A 2006-os, a Nap Piramisáról szóló könyve, melyben korábbi "munkájával" bizonygatja annak létezését, elég nagy média-visszhangot csapott. Ennek örömére megalapította a Nap Piramisa Alapot (továbbiakban Alap), 85, roppant szűkszavú taggal, akik ez önkénteseken kívül a feltárást végzik. Ez után Osmanagić elkezdett turnézni elképzelésével: világszerte, a boszniai nagykövetségeken tartott előadásokat a sajtó és a publikum részére felfedezéséről, olyan városokban is mint New York vagy London. Ez után pedig egy 20 részes sorozatot forgatott egy boszniai televíziótársasággal, melyben kitalációját bizonygatta, és reklámozta. Időközben egy-két professzort is megnyert ügyének, főként egyiptomi tudósokat - viszont a közvéleményt egyáltalán nem hatotta meg, hogy ezek az emberek egyáltalán nincsenek tisztában a boszniai geológiai adottságokkal (ahogy a tudósokat sem, akik egy-kettő kivételével nagyon hamar kiszálltak a projektből). 2007 júniusában, Osmanagić engedélyeit visszavonták, miután egy tüntetéssorozat kezdődött, pszeudoarcheológiának nyilvánítva a tevékenységét, azonban Visoko lakosai ellentüntetésekbe kezdtek, és útlezárásokkal térítették "jobb belátásra" Gavrilo Grahovacot, a bosnyák művelődésügyi minisztert, és a boszniai miniszterelnököt.

 

Mi a fene az a pszeudóarchakármi?

A pszeudo-archeológia egy viszonylag új fogalom, így aztán nehéz azt leírni egy mondattal - mondjuk úgy hogy régészeti konteó. Pontosan úgy működik ez is, mint a pszeudo-tudományok legjava: a célja olyan alternatív ötletek és állítások nagy dobra verése, melyek aztán odavonzzák, és ott is tartják a publikum, a néptömegek, és a média figyelmét, és hitét. Hogy mi az elérni kívánt cél, az más tészta, erről később.

cardiff_1.jpg

Egyik nagyon szép példája ennek a cardiffi óriás, melyet egy korábbi írásomban említettem (évekkel ez előtti, bocsánat a minőségért), vagy hogy hazánknál maradhassunk, a Magyar Biblia is.

 

Mit mond a geológia?

Hát nem éppen azt, amit Osmanagić várt volna. 2006. Május 8-án tartott geológusokból álló csoport Tuzlában sajtókonferenciát ez ügyben. A Dr. Sejfudin Vrabac által vezetett szakértői csoport véleménye szerint a domb egy természetes geológiai képződmény, melynek formája az endo -és exodinamikus késő-miocénkori rétegmozgások eredménye. Szám szerint hat, 3 és 17 méter közötti mélységű fúrásból arra jutottak, hogy a környező dombok, és hegyek ugyan abból az anyagból állnak, mint a "Nap piramisa" - kavicskőből, agyagból, és homokkőből. Vrabac professzor elmondása szerint több tucat ilyen morfológiai formáció található csak a Szarajevó-Zenica bányászati területen.

1280px-excavationsvisocica.jpg

Nem sokkal ez után lett meghívva Robert Schoch geológus és geofizikus a helyszínre, aki hasonlóan lesújtó véleményt formált: "Még csak nem is szokatlan, vagy különleges geológiai szemszögből" mondta az Osmanagić által emberi kéz formálta alakzatokra. Ennél azonban ő tovább ment: egyenesen meggyanúsította az "önkéntes" feltárókat azzal, hogy a "Hold piramisa" oldalában látta, amint azok lépcsőket alakítanak ki. A járatok tekintetében Shoch a következőket mondta: "A sokat emlegetett ősi vésetek egyáltalán nem tűnnek ősinek. Megbízható információból tudom, hogy két évvel ez előtt, mielőtt a feltáró-csoport ezekbe a járatokba tette volna a lábát, semmiféle feliratok nem voltak azok falán. Az ősi vésetek már azóta lettek készítve..."

1280px-hornocal.JPG

Paul Heinrich archeológiai geológus pedig egyenesen flatironnak nevezte a képződményt, rámutatva arra, hogy a piramis-szerű formák egyáltalán nem szokatlanok a természetben.

nevtelen_4.JPG

További információ az urbanlegends írásában.

 

A holisztikus nacionalizmus

Egyértelmű hogy nincsen piramis ott, ahova azt elképzelik a bosnyákok. Lehet körülötte kiépített vallási építmény-rendszer, vagy lehetnek körülötte azzal összetéveszthető geológiai képződmények, azonban piramis mint olyan, nincsen. De akkor mégis, mire fel van a cécó? Ez egy roppant érdekes kérdés, és bár az ember hajlamos azt gondolni, hogy ez pusztán Osmanagić őrülete a csúcsra járatva, azonban egy sokkal érdekesebb szándék sejthető a dolog mögött. Laurajane Smith a következőképp gondolkodik az örökségről mint olyanról:

"Az örökség a helytalálásról szól. Nem pusztán absztrakt identitás megteremtését jelenti, de segít nekünk megtalálni a helyünket nemzetként, közösségként, vagy egyénként, a kulturális, szociális, és fizikai világban."

És ez Boszniára igencsak jellemző. A háború után pedig, a korábban relatíve békében együtt élő jugoszlávok hirtelen mind, a világban a helyüket kereső szerbek, bosnyákok, horvátok lettek. Minden városban, minden egyes helyhez odatapad erősen hogy ez muszlim, az ortodox, amaz meg katolikus. A bosnyákok számára, mindennek jelentése van: egy hely, nem csak egy hely szimplán, hanem minden, az aktuálisan ott élő népcsoport egy öröksége - számunkra, ahol a vérMAGyarság olyan lett mint a levegő, ez meglepő lehet, hogy a nemzeti büszkeséget így kiemelem, azonban ilyen fokon, nem csak ránk, hanem a Bosznia területén élő emberekre is jellemző. Mint Pocitelj elpusztított mecsetje (melyet 2002-ben helyreállítottak), a háborúban, sok kulturális örökség volt célpont, a pusztán általa hordozott elvek miatt.

bosnia_pocitelj_01.jpg

A háború utáni időkben, kialakult a különböző etnikumok között egyfajta "toleráns ellenségeskedés", melyben már nem fegyverekkel vívják a harcot - ezekben az időkben, mondjuk viccesen, hogy piramisokkal. A piramisügy, egyfajta politikai elemmé vált Boszniában. Ki kell emeljük ugyanis, hogy Osmanagić piramisait egyfajta holisztikus nacionalizmus övezi, három csapásirány mentén. Elmondása szerint, a piramisokat mindenkinek találta, és nem kapcsolja egyetlen etnikumhoz sem, és Boszniát mint egy egész nemzetet "ábrázolják". Ezáltal, minden Boszniai etnikum úgymond egy tőről fakad, és megmutatja azt is, hogy a föderáció minden tagja egyként támogatja a projektet, illetve nemzetközi médiavisszhangot kelt. Ahogy Semir maga mondta:

"...valami, ami az embereket egyesíti ahelyett, hogy megosztaná őket... ...Bosznia, és az térség, Európa életében a második legnagyobb oázis az intelligens ember számára idestova 2700 éve... ...a Boszniaiak büszkék lehetnek az örökségükre!"

Természetesen, egy ilyen retorikát, a háborútól megtépázottan maradt térség nagyon hamar támogatni kezdett, bármennyire ökörség is: még egy ilyen propagandát a nép felé, a helyi vezetők sem tudtak volna kitalálni. Magas politikai szinteken talált a projekt támogatókat mind horvát, mind szerb oldalról. Nem véletlen az sem, hogy az egészet körülvevő szimbolika a nemzeti egységre utal, elég csak ránézzünk az Alap logójára.

zaszlo.JPG

A Nap Piramisa Alap célja, hogy a terület UNESCO elismertség alá kerülhessen, mint a világörökség része, azonban a szervezet egyértelművé tette, hogy nem fog küldöttséget delegálni a területre - azonban mivel a politikai támogatók azóta sem csendesedtek el, a folyamat, melynek során a "kicsi Boszniát" ismét a világtérképre helyezik, nem állt meg. A nép számára a "piramisok" mint pozitív nacionalizmus jelennek meg, és amíg ez egy pozitív hatás, addig teljesen joggal van a maximum kihozva a lehetetlenségből.

 

Persze ez mind nagyon szépen hangzana, de...

...de ott van Međugorje. Ez a település Bosznia első sorban horvátok lakta részére esik, és 1981-es állítólagos megjelenése óta, Szűz Mária víziója majd' 20 millió katolikus "zarándokot" vonzott a területre. A hivatalos sztori szerint, két fiatal fiú, majd másik 4 gyerek találkozott később a szellemmel, aki elmondása szerint még 10 alkalommal fog megjelenni, és titkokat elmondani, majd még három alkalommal, mikor is figyelmeztetéseket fog átadni a világ számára. Egyesek szerint, meghallgattattak a muszlim imák, és ennek nyomán kerültek a felszínre (wut?) a piramisok. Ugyan is Osmanagić bármennyire is nyomatékosítja, hogy azt mindenki számára találta, a "feltárásokkal" kapcsolatos támogatásokat főként a területen élő, túlnyomó részt muszlim közösségektől, muszlim államoktól, és politikusoktól kapja, és ami a legfontosabb: el is fogadja.

logo-todo-94.jpg

Sokan úgy gondolják, hogy a bosnyák Indiana Jones álma egy szép dolog, azonban sosem lesz etnikai egyenlőség az országban. A helyzeten nem javít a nemzetközi helyzet sem: első sorban Malajzia, Irán, Egyiptom, és Pakisztán az, aki roppant pénzügyi támogatással látják el a projektet. Mivelhogy ezek az események nem irányíthatóak már Osmanagić által, így tulajdonképpen a "piramisokat" a muszlimok kisajátították maguknak, mintegy válaszként Međugorjéra. Azonban azt is meg kell értsük, hogy a muszlim "követelés" nem az iszlámnak szól: ez az etnikum, pusztán akar maga is egy helyet, ahova elzarándokolhatnak, ahol megtalálják a helyüket.

 

Pénz (és piramis) beszél?

Most persze el lehet kezdeni viccelődni, hogy a piramis-szobor biznisz képében végre ellenfelére akadt a Szűz Mária szoborka biznisz, de ez ennyire nem egyszerű. Az pénzzel kapcsolatban két vonalon indulhat el az ember a piramisokkal kapcsolatban: az egyik, a hívők, akik élvezik az egyértelmű szociális és pénzügyi előnyöket, melyekkel a "felfedezés" bearanyozta napjaikat. A másik, a politikai ellenzék, aki felhívhatja a figyelmet, hogy talán nem egy humbugba kéne önteni a pénzt, hanem valamibe, aminek haszna is lenne. Visoko számára a "piramisok" hatalmas fellendülést hoztak: a korábbi évi 10 ezer fős turizmus 250 ezerre rúg mára, azonban a lényeg nem feltétlen csak a közvetlen előnyökben rejlik. Esref Fatic, egy szuvenírbolt tulajdonosa a következőképp fogalmazta ezt meg:

"Valami van a hegy alatt... ...bármilyen felfedezés is az, nagyon sokat jelent ennyi évnyi semmi után, az emberek ide fognak látogatni, és pénzt fognak költeni, ami azt jelenti, hogy lesz jövője a helyi fiatalságnak."

Pontosan ezért a morális fejsimogatásért roppant hasznos a piramis-őrület: nem csak a pénzt, hanem a jövőbe vetett hitüket is visszaadta Bosznia lakóinak, melyet kegyetlen és brutális háború után elvesztettek. És ez a változás kihat a településre is: utakat erősítenek, szélesítenek, fejlődik az infrastruktúra. Ráadásul a pénzügyi fellendülés már Szarajevóig is elnyúlik, sőt, horvát cégek kezdenek a piramis-bizniszre specializálódni. 2006-ban egyesek úgy látták, hogy a "piramisok" egyenesen az EU-ba repíthetik az országot. Jelenleg 2016-ot írunk, de a helyzet nem változott: igaz, rengeteg alagutat fedeztek fel, ami a helyszínt érdekessé teszi, de valahogy piramis akkor sem akaródzik előkerülni. Az alábbi videóban, maga "Sam" invitálja a népet a 2016-os "piramis"-rendezvényekre:

Igen, jól gondoljátok: a média-hypre része az is, hogy időközben "Sammé" egyszerűsödött, a mi, csak és kizárólag Indiana Jonesra hajazóan megjelenni hajlandó Osmanagićunk. Igazából lehetne itt orrvérzésig sorolni az Alap által kiadott ál-tudományos brossúráktól kezdve a szinte agresszíven megjelenített ellenségképeket, akik a nagy felfedezést meg akarják semmisíteni, de minden esetre a kampány, akár egy tébolyodott elme őrülete csak, akár nem, roppant mód sikeres, és Bosznia-Hercegovina megítélésében sokat segített: nem csak "egy ország ahol háború van/volt, meg galád muszlimok", hanem egy nagyon szép és érdekes hely, ahol a keleti és a nyugati kultúra érdekes fúzióját tapasztalhatjuk meg, és ahova érdemes ellátogatni, ráadásul piramisok is vannak (bár lennének, mekkora poén lenne pedig)! Ráadásul terjed mint a futótűz: hiszen jó magam is, miről is írok éppen? Teljesen mindegy, hogy a "piramisokat" milyen színben tüntetik fel: az ember elkezd az ország iránt érdeklődni.

 

A határokon túli, és egyéb vonatkozások

Természetesen, a hülyeség nem nyugszik, és míg egy fecske nem csinál nyarat, addig egy hülye könnyedén csinál másik százat. Nem sokkal később, a szerbek is megtalálták a saját piramisukat, és az egészen addig a "világ legmagasabb" piramisaként köztudatba konteósodott boszniai piramis hirtelen picike lett - a Rtanj hegy a maga 1565 méteres magasságával simán lefölözte a 213 méter magas Visočica hegyet.

rtanj_sa_stare_planine.jpg

És hát persze mi magyarok, nehogy már kimaradjunk bármiből is, amivel a Trianoni békeszerződés megerőszakolta elménk beledisszonenskedhet: még mi is találtunk piramisokat! Persze mi más reklámozná ezt a csodát, mint a tudnodkellahülyeséget.info című hírhedt szemét-oldal. És hol máshol, mint a Pilisben. Föld szívcsakrája, megvan? Szóval ott. Az alanti képet a következő nevetséges szöveggel kommentálták: "Vajon bennük tárolták azt a felbecsülhetetlen értékű ősi tudást, amit a pogánynak titulált eleink rovásírással feljegyeztek? Vajon miféle spirituális információk rejlettek ezen piramisok mélyén, hogy a vadmaterialista ösztönélet felkent apostolai egész egyszerűen mindet (?) elpusztították?" Tehát mint a vadmaterialista ösztönélet felkelt apostolai, nevessünk egy jót:

piramisok_jpg_600x0_q85.jpg

Persze itt még nem ért véget a vérMAGyar gőg: egészen odáig elmentek egyesek, hogy a Visoko körül talált alagutakban lévő, valószínűleg hamis vésetek, nem is "viking rúnák", hanem (dobpergés) székely-magyar rovásírás. Természetesen, a szenzációs hír hol máshol jelent volna meg, mint egy szélsőjobbos portálon (akik szerint szénizotópos vizsgálattal már megállapították, hogy 34 ezer éves a "piramis", csak ugye nem lett világszenzáció, mert rovásírás van benne, és a zsidók megakadályozták hogy híressé váljon, mert a MAGyarokat különösen utálják). Alant a rovásokról készült képek:

A bosnyák „piramisok” környékén talált jelek feltehetően a Tordos-Vinca kultúra írásjelei közé tartoznak (ez azonban még ellenőrzést igényel), amelyek maximum 5-7000 évesek lehetnek. (Hasonló írásrendszerrel írták meg a hiteles ásatáson előkerült és a Magyar Nemzeti Múzeumban látható 7500 éves szentgyörgyvölgyi tehénszobor szövegét.) Az írásjelek nem alkalmasak ennél pontosabb kormeghatározásra. Egy 34 000 évesnek gondolt deszkadarabon találták a feliratokat, de ez csak a Magyar Nemzet egy cikkében volt olvasható. A C14-elemzésről azonban soha nem volt publikáció, nem tudni, melyik laboratóriumban végezték és hol tették közzé az eredményeket.

Persze ez egy tök jó dolog, de ha a bosnyákok egy több etnikumú országot akarnak összehozni a fent leírt esettel, mi magyarok mit akarunk összehozni? Mit akarunk bizonyítani? Tudom, költői kérdések.

Az itt olvasható információk pusztán töredékei a teljes társadalom-pszichológiai jelenségnek, melyek közül a főként a politikai játszmákat a "piramisok" által, kihagytam, az idegenül tudók roppant érdekes olvasmányokra bukkanhatnak a forrásokban:

Tera C. Pruit: Adressing invented heritage: the case of the Bosnian pyramids

John Parle: The Visoko complex: communitas in the shadow of the Bosnian pyramids

Aly A. Barakat: the tombestones in Bosnia reflect the shape of Visocica hill?

http://www.robertschoch.net/Bosnian%20Geology%20Robert%20Schoch%20%20Pyramids%20Colette%20Dowell.htm

Személyes beszámolók világjáró ismerősöktől, tudnodkellahülyeséget.info és sokkalrosszabb.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujramegujraarchiv.blog.hu/api/trackback/id/tr8812492223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tranquillius 2016.03.16. 15:40:43

Épeszű ember még nem épített piramist hegyek közé.

FILTOL 2016.03.16. 16:07:30

voltam ott, beugrottunk úton hazafelé montenegroból.átverés.a gyengébbek közül.

gigabursch 2016.03.16. 16:59:15

Jártam ott, mef a környéken. Hegyek márpedig így nem nönek.

Másik.
Azt meg melyik baromtól olvastad, hogy piramis kőböl épül? Peruban közel 600(!) piramis van agyagtéglból.

Egybként ex-caredra kijelenteni valmit, s ott lenni nem egy és ugyanaz.
Lehet ott sokmindent vitatni, főleg a ráaggatott neveket, ami nekem is sok, viszont, az hogy ebben nincs benne vastagon az ember keze, azt nehezen. S nem a mai emberről van szó.

gigabursch 2016.03.16. 17:01:21

@Tranquillius: Nubia, Peru. Biztos hülyk, de hát mit lehet tenni...

bikmakk 2016.03.16. 18:25:38

Ritkán írok ilyet, de ez egy remek poszt minden szempontból.
Megosztom a Serbia Insajd Fecebook-oldalán.

KisKirály 2016.03.16. 18:46:31

@gigabursch: szőrszálhasogatni jó, de az agyag is kő ebből a szempontból. Amúgy szar, hogy ennyi írás után sem esik még le valakinek, hogy mi Osmanagić célja ezzel az egésszel :D De hát ez van. Remélem ott élsz valahol, mert eszméletlen bulit csinált a csávó az országnak :) Úgy gondolom itt a "piramisok" léte vagy nem léte, teljességgel másodlagos. Persze érdekes volna, de százféle vizsgálat mutatta ki, hogy nem igaz. Tudom, miért nem írtam le. Mert leírták mások százan, ezt viszont csak tízen.

Tranquillius 2016.03.16. 20:29:48

@gigabursch: Küldenéd a linkeket?

vezér01 2016.03.16. 20:35:10

Amatőr régész volt az is,aki Tróját kiásta. Ilyen alapon kár a faszit fikázni.
Az összes piramisnak mi adtunk nevet,gőzünk sincs róla,hogy alkotóik minek nevezték. A természetben ilyen szabályos piramis forma nem keletkezik. Kúp igen,piramis nem. Ha egy "szakember" mást állít,akkor azt nagyon megfizették. Az itteni képeknél sokkal többet mutatnak az évekkel ezelőtt publikált videók,egyértelműen emberi munkáról árulkodnak. Ez a cikk egyértelműen lejárató szándékú,a primitív " Vérmagyarozása" csak hab a tortán. Erősen emlékeztet arra a "tudományos" cikkre,amelyik egy nappal korábban közölte a barguzini csontvázról,hogy nőé,min ahogy a sírt felnyitották volna.

KisKirály 2016.03.16. 20:54:59

@vezér01: tehát minden, a helyi egyetemek igencsak jó hírű geológusa majom volt. Ez valahogy jellemző amúgy, a mindenki hülye, csak én vagyok okos, mert ÉN aztán tudom. És az vérMAGyar. Megfelelő terminológiát légy szíves :D A forrásaimat elég alaposan megnézem mielőtt következtetést vonnék le belőlük. Tégy így te is.

KisKirály 2016.03.16. 21:19:26

@vezér01: ó, és a vérMAGyar kifejezésre szeretnék reagálni. Tudod én magyar vagyok. Nem vagyok hun, nem vagyok sumer, nem vagyok szíriuszi. Roppant kultúrával rendelkezik a magyar nép, és olyan dolgokat tudunk felmutatni, amit más senki. 1000 éves keresztény európaiságunk, a kitartásunk a kontinens mellett, legendás, és ezért büszke vagyok Árpádtól minden magyarra, a vérre. Azonban van egy kisebbségi csoport, aki olyan blődségeket állít olyan gőggel, hogy az az egyetlen szerencsénk, hogy túl buták még ahhoz is, hogy idegen nyelvet beszéljenek, mert akkor híre menne a kreténségüknek. Egyszerűen szégyenei annak a kultúrának, amik, akik vagyunk. És ahogy az összes konteós csodalény, úgy ők is megérdemlik a "primitív" leszólást, mert csak szégyent hoznak a magyar névre. Van egy pontja a szélsőségnek, ami már kicsit sok tudod. No látod ők, azok: akik annyira retardáltak tudnak lenni, hogy még egy idegen nemzet mondvacsinált dolgába is csak önmagukat tudják belelátni. Na EZ a primitív tesó, EZ lejárató!

Gyingizik 2016.03.16. 22:29:23

Kiskirály, maga a neolitikus ősmagyarságtan híveinek - mint én - legmerészebb álmait váltja valóra a szövegével!
"A bosnyák „piramisok” környékén talált jelek feltehetően a Tordos-Vinca kultúra írásjelei közé tartoznak (ez azonban még ellenőrzést igényel), amelyek maximum 5-7000 évesek lehetnek. (Hasonló írásrendszerrel írták meg a hiteles ásatáson előkerült és a Magyar Nemzeti Múzeumban látható 7500 éves szentgyörgyvölgyi tehénszobor szövegét.) Az írásjelek nem alkalmasak ennél pontosabb kormeghatározásra."
Tehát a Vinca-Tordos jelek nem piktogramok, nem tulajdonjegyek, nem dísztő elemek, hanem ÍRÁS!!!! És a szentgyörgyvölgyi tehénszobron is ÍRÁS van, nem vonaldíszek! Így kell ezt Kiskirály, csak így tovább, Torma Zsófia büszke lenne Magára! Linkelek pár idevágó videót is:

www.youtube.com/watch?v=ZGl2YGEX3fI

www.youtube.com/watch?v=HbczDNlS8zk

www.youtube.com/watch?v=RKzRdMnaAIw

www.youtube.com/watch?v=5xhOfpQwg_s

www.youtube.com/watch?v=iHhxmzU82CY

KisKirály 2016.03.16. 23:09:31

@Gyingizik: mondom feltehetően -,-" Mondjuk Torma egy külön poszt lehetne, na majd idővel. Ettől független, a tehénszobron egyáltalán nem lepne meg ha írásjelek lennének. Nem túl komplexek, ahhoz hogy merjük azt állítani, közölni akart vele valamit a kor embere. De most akkor minden ami véset, az székely-magyar rovásírás? Azért ez így elég elvetemült állítás :D Most akkor ha ások két gödröt egymástól pontosan 50 centire, akkor mindenki aki így tesz, az magyar? Megint csak jön a "minden IS magyar" elmélet. Mkay.

KisKirály 2016.03.16. 23:12:08

Mondjuk akiben nem lángol annyira a nemzeti gőg, hogy még a saját ürülékét is istenként tisztelje, szerencsére annak nem ez jön le. Hát na, nehéz úgy írni, hogy mindenkinek jó legyen, de örülök ha minden elmélet hívének örömet okoztam.

Közepes 2016.03.17. 00:05:40

Gratula a beillesztett feltárásos képhez, elég nehéz találni ennyire rosszat. Bár gondolom ez illik jól bele a cikkedbe.
Én azért kicsit óvatosabb lennék elég sok furcsaság van ott.
www.gizaforhumanity.org/scientific-analysis-of-the-bosnian-valley-of-the-pyramids/
Üdv.

bukszindeksz 2016.03.17. 06:36:39

Reggeli kávé mellé kitűnő cikk, köszönöm !

gigabursch 2016.03.17. 07:24:04

@KisKirály:
Hogy mi a "régész" célja az egy dolog.
Sok szempontból ő is csak olyan, mint Däniken, aki a maga módján felhívta valamire a figyelmet. Ami különbözik az ákádémíkuss vonaltol, de hát ez van...
Alighanem nélküle sose mentem volna el oda, de legalábbis nem kirándultam volna ott Boszniában.

Ugyanakkor maga a környék megdöbbentő, ha az ember mer is kinézni a fejéből.
Hogy pontosan mi van ott - magam sem tudom, viszont az bizonyos, hogy hegyek így nem nőnek.

@Tranquillius:
Mire? Perura pl.?
(keresőszó: peru piramisok)
mult-kor.hu/cikk.php?id=19808
mult-kor.hu/20130508_osi_csillagaszati_egyuttallast_talaltak_egy_perui_piramisnal
hu.wikipedia.org/wiki/Caral-Supe

Amúgy az agyag az nem kp, hanem "csak" kőzet ebben a formában - de ez - ha már így felhoztad - finomkodás.
Éppenséggel semmi nem zárja ki, hogy piramis épüljön fából, földből vagy libatollból, bár ez utóbbi elég nehéz lenne, de ha több tíz tonnás kövek mozgatására világszerte volt technológia többezer éve, akkor lehet, hogy ez is megoldható.

Továbbá legalább két (ál)tudományos csatprnán is volt róla film, amibe magam is beleakadtam.
Egyik a Viasat History lehetett a másik a NatGeo, de lehet hogy a Discovery is...

gigabursch 2016.03.17. 07:29:50

@Csata Kinga Ibolya (facebook)
Nem beszélve a csíkrákosi templomdombról.
Az is egy több, mint érdekes jelenség.

Tranquillius 2016.03.17. 08:24:28

@gigabursch: Ezeket én is megtaláltam, de azt hittem tudsz olyat is küldeni, amin a piramisok egy hegység kellős közepén vannak, nem pedig egy fátlan, jó látási viszonyokkal jellemezhető fennsíkon.

KisKirály 2016.03.17. 08:37:47

@Közepes: továbbra sem értem, miért lenne jusztifikáló tényező, hogy körbeépítették ezeket a dombokat. Hol a piramis?
@gigabursch: három barátom járt ott, világjárók, természet-fanatikusok. Ha ők azt mondják, nincs ott semmi extrém, akkor én hiszek nekik. De most már eskü nyáron kocsiba csapódunk és megnézem a saját két kis szememmel :D

dısʇıʞǝ uǝɯ ʞoɯd ןǝʇʇ 2016.03.17. 11:12:54

@KisKirály: +1

"Azonban van egy kisebbségi csoport, aki olyan blődségeket állít olyan gőggel, hogy az az egyetlen szerencsénk, hogy túl buták még ahhoz is, hogy idegen nyelvet beszéljenek, mert akkor híre menne a kreténségüknek. Egyszerűen szégyenei annak a kultúrának, amik, akik vagyunk."

évek óta ezt hangoztatom én is, viszont én sokkal mélyebb okokat látok a háttérben. Nekem az a feltételezésem, és ez igazán megérne egy kutatást, hogy ezek az elmeroggyant csoportoknak az elmúlt évtizedek kommunista és aztán a hirtelen jött rablókapitalista elnyomásába fosósodott meg az elméjük! egyszerűen a kilátástalanság, a szegénység és az a nyílvánvaló tény hogy a magyarokat mint nemzet elnyomják mind határon innen és határon túl, ezt a tényt egyszerűen emberek csak úgy tudják feldolgozni hogy minél ősibb eredetükre keresnek magyarázatot, nem számít milyen áron.

experiment 626 2016.03.17. 11:21:01

Sokat tanultam ebből az írásból, köszönöm. Egy megjegyzésem volna: a tordos-jelcsoport nem tekinthető írásnak; sőt, pillanatnyilag nem ismerünk olyan jelrendszert a Kárpát-medence és a Balkán őskorából, ami az volna. Torma Zsófia nagyszerű kutató volt, de eredményei az elmúlt jó száz év során elavultak. A témával foglalkozó írások közül még a legjobb - könnyen elérhető - összefoglalás Makkay János: A tartariai leletek c. munkája (Akadémiai Kiadó, 1990, antikváriumokban nem ritka).

KisKirály 2016.03.17. 13:05:34

@dısʇıʞǝ uǝɯ ʞoɯd ןǝʇʇ: a meglátásod tökéletes. Borzasztó sok ember megtört a rendszerváltáskor, aztán most identitást próbálnak faragni maguknak azok, akik mindenüket elvesztették. Egyesek Ashtart várják, mások Kormányzónak képzelik magukat, megint mások arról képzelegnek hogy ők űrlényeg kiválasztott leszármazottai, és még sorolhatnám. Amolyan Kárpát-medencei tragikomédia ez, néha az ember egyenesen mérlegel, hogy most a sajnálat vagy a nevetés volna a megfelelő reakció. Minden esetre érdekes társadalom-pszichológiai gigatanulmányt lehetne ebből faragni.

Qedrák 2016.03.17. 14:18:48

Végre nemcsak a szabadonébredők meg a tudnodkell hülyeségei ömlenek kifelé az éterből, hanem egyre több olyan cikk, ami leleplezi a marhaságokat.

Egy megjegyzésem mégis volna:
az utolsó mondataid félreérthetőek, a szentgyörgyvölgyi tehénszobron ugyanis nem volt semmilyen felirat a szakemberek szerint. Varga Géza állítja azt, hogy voltak rajta, ő többek között a Bronzkori magyar írásbeliség, és más hasonló, írástörténeti munkák szerzője, és ő volt az, aki összefüggésbe hozta a Tordos-Vinca-kultúra jeleit a székely-magyar rovásírással.

KisKirály 2016.03.17. 14:45:25

@DSI Builder: viszont ne feledd, hogy Varga elég erősen ágált a most is szóban forgó rovás-konteók ellen. Úgy gondolom ő még mindig egy vitaindításra alkalmas, vállalható alak. Aztán cáfoljatok rám, hát jó pap holtig tanul :D

Qedrák 2016.03.18. 13:30:41

@KisKirály: Ez kétségtelen. Varga Gézának van fogalma a tudományos apparátus használatáról, lábjegyzetekről stb., amit a piramisokba bolondult hívők egy tekintélyes részéről aligha mondható el. (Igen sok emberrel, aki az őstörténeti bizniszben utazik, össze is veszett emiatt).
Ettől függetlenül azért magát komolyan vevő kutató, vagy akár egy szimpla ismeretterjesztő oldal, nem használja fel az ő munkáit, mivel azok a fentiektől függetlenül a valóságtól elrugaszkodott állításokat tartalmaznak, lásd ötvenezer éves rovásírás, vagy bronzkori magyar írásbeliség.

gigabursch 2016.03.18. 15:51:42

@KisKirály:
Már megbocsáss, de akkor - képletesen szólva - szűzlány mesél a szexorgiák előnyéről/hátrányáról kategóriát mutattad be.

Tényleg menj el, tényleg érdemes.
A körítést (ahogy fentebb írtam, pl. nevek) akár ki is lehet zárni, a lényeg az alakzatokon van. Egyelőre.
Ha már arra jársz onnan Jajce felé láthat az ember még pár hasonló 'földhányást".

Bár geológus nem vagyok, de vastagon képeztek tk. abból is.

Kifejezetten érdekes az egyik-másik kutatóárokban a felszín és az alatt lévő kőzet kapcsolata, minősége, akárcsak az, ahogy a város felőli oldalon van egy megcsúszás is (amolyan súvadás-szerűség).
Legalább ennyire érdekes az a telepített feketefenyves, ami jól látszik a képeken és az, hogy ennek hatására hogyan indult meg a szukcesszió, azaz emberi hatás hogyan befolyásolja a régi, akár sokezer éves egyéb hatásokat.

más:
A hsz-ok színének alapértelmezettségén nem kívánnál állítani?
Ez a pasztell-fehéren lévő világosszürke nem teszi kedvezővé az elgépelések kiszűrését a "komment küldése" gomb megnyomása előtt....
Előre is köszi!

gigabursch 2016.03.18. 15:57:59

@Tranquillius:
No, hát sem Peru sem Núbia nem éppenséggel egy Nagyalföld...

A gondom egyébként nekem is az, hogy mivel ez egy kevéssé feltárt téma, kevés az irodalom, főleg magyarul.

De ha az ember elmereng a sokezerevés óriásköves építéseken (videó tengernyi a neten: www.youtube.com/watch?v=kngM_Pz20bw vagy www.youtube.com/watch?v=546rj9A9JTQ), akkor x-ezer év ide-oda, rádöbben arra, hogy valami tudás vagy nagyon hiányzik, vagy Dänikennek mégiscsak igaza van, bár ezt szerintem senki se ismerné be szívesen.

:-/

gigabursch 2016.03.18. 16:04:59

@gigabursch:
Ja, még egy dolog.
Annyit azért tudjál szerb-horvát-bosnyák-orosz nyelven elmakogni, hogyha a rendőr megállít, akkor mész (vagy voltál) Visokoba a piramisok völgyébe, Jajcéba, Mostárba és csak azután a tengerhez.
Garantáltan csökkenti az esetleges rendőri "mert csak" lenyúlást.
Ugyanis akkor Te Boszniába mész és nem csak a horvátokhoz zúdulsz le.

KisKirály 2016.03.18. 16:26:46

@gigabursch: tudom, egyszerűen kiég az ember agya ha kommentet akar írni. Majd szöszmötölök valamit, de az én CSS/HTML tudásom pontosan annyi, hogy semmi :/ Márpedig a sablonban ez nem mókolható.

..?., 2016.03.28. 20:00:17

ha már szükségesnek érzik hogy az indexen is legyen első oldalon rácáfoló cikk az már tényleg jelenthet valamit :D hallottam már róla de eddig nem is érdekelt annyira :D tuti lehet ott valami ha ennyire tagandi kell :D

KisKirály 2016.03.28. 20:46:58

@..?.,: sőt, mondok durvábbat. A húsvéti nyúlban is van valami ha már világméretű hypeot csináltak neki!!! Meg a Mikulásban is!!!

Meridian74 2016.03.28. 21:20:28

Apró megjegyzés egy csúsztatáshoz: a Rtanj hegy csak egy szögből féynképezve látszik piramisszerűnek. Máshonnan nézve egyáltalán nem az, érdeems szimplán rákeresni a google mapson.

Ugyanakkor a cikk témájában szereplő dombnak vagy hegynek a műholdfelvételeken is jól látszódik a jellegzetes gúla formája, és minő véletlen, de észak-dél, kelet nyugat tájolású az oldalai...

Összehasonlításul:
https://www.google.hu/maps/place/Viso%C4%8Dica+hill/@43.9773752,18.1719824,1604m/data=!3m1!1e3!4m2!3m1!1s0x475f31d0ceb538a5:0xd91b373eda7ca089?hl=hu

https://www.google.hu/maps/place/Rtanj/@43.7737912,21.8853461,9017m/data=!3m1!1e3!4m2!3m1!1s0x47541871508496ff:0xda79539dd48b7b66?hl=hu

Szóval lehet, hogy nagy fenék van kerítve az egésznek, de a Visosica-i képződményt érdemes lenne rendesen feltárni, és nem ilyen balfasz károgókra hallgatni, mint a poszter.

Meridian74 2016.03.28. 21:38:21

Amúgy itt valaki linkelt egy posztot, ezt ni:
www.gizaforhumanity.org/scientific-analysis-of-the-bosnian-valley-of-the-pyramids/

Na, ez sokkal jobb képanyagokat közölt le a környékről és az ásatásokról... talán a poszternek is így kellett volna tennie - a vérmagyarozás helyett. De tapasztalat az, hogy aki vérmagyarozik, az bizony csak ennyit tud, és nem többet.

Tegyük fel, hogy valóban irgalmatlanul régi a piramis( vagy képződmény) (cirka 34ezer éves vagy régebbi), akkor azért abban benne van az is hogy erősen erodálódhatott már. Semmi sem tart örökké... talán csak annyi az egész, hogy egy meglévő hyeget faragták át ilyen formájúra, de az biztos, hogy nem egy véletlenszerű képződmény.

És talán csak annyi volt az akkoriak célja, hogy nyomot hagyjanak az örökkévalóságnak - nem tudva azt, hogy néhány százezer év és minden mesterséges építmény teljesen felismerhetetlenné erodálódik.

Meridian74 2016.03.28. 21:53:40

Amúgy 1989-90 környékén, mikor Sopronban tanultam, akkoriban osztogatott az utcán egy szórólapot egy vallási szekta (talán a Jehova Tanúi), amit egy osztrák nyomdában sokszorosítottak.

4 oldalas (2xA3-as lap, mint egy napilap) volt, és az egyik ábráján egy lebegő arany piramis volt, mondván ez lesz a lakhelye az embereknek amikor eljön Jézus királysága. Alapjainak hosszúság 4-4km, arannyal van bevonva és lebegve repül...(!) ;)

Valami keresztény vallási szekta híresztelése volt, miszerint az ezredforduló előtt egyesül Európa, és ezt követően hamarosan jön az apokalipszis is... nincs ez meg valakinek? Vagy link?
Már nem emlékszem pontosan miket jósolgattak, de most már mindnek meg kellett volna történnie, persze nem történt meg. Elolvasnám még egyszer... :)

KisKirály 2016.03.28. 22:15:43

@Meridian74: tudod nekem csak az nem tiszta, hogy ha immáron tizedik éve megy a kalamajka, akkor miért nem özönlött oda a világról az összes neves archeológus, geológus, stb., és fedezték fel ezt a csodát? Hiszen állami szinten, minden támogatás meglenne hozzá. Ez kicsit olyan szagú, mintha lenne egy téglalap alakú földdarab a kertemben, és ránézésre megállapítanám hogy az egy elásott aranytömb. Ennek érdekében, havi egy szem homokot leveszek róla, miközben az egész szomszédság a csodájára jár: a Király kertjében egy aranytömb van! Persze, mind felajánlotta, hogy kiássák nekem 5 perc alatt, de NEM! Én tudom hogy az aranytömb, és ez pont elég, úgyhogy maradok a szemenként "feltárásánál". Logikátlan az egész, úgy ahogy van. Vagy netán lenne emögött valamiféle etnikai alapú félelem, hogy ha valóban kiderül amit odahaluztunk, oda lenne a környék stabilitása? Kötve hinném. Tehát mi az ok arra vajon akkor, hogy nem tárják fel minden erővel?

Meridian74 2016.03.29. 02:12:45

@KisKirály: "Hiszen állami szinten, minden támogatás meglenne hozzá"

A hauszmann terv és orbán kisvasútja most fontosabb... időben visszafele haladva mindig akadt ennél sokkal fontosabb dolgok, akár még 4-es metró szintjén is...
Nem mellesleg az is csak gyengén áll össze hogy mindennek az ősmagyarokhoz van valami köze. Ehhez előbb a magyarság történetét is jobban kellene kutatni és nem annyival elintézni, pl a nyelvünk finnugor nyelvcsaládba tartozik... ha ezt nem kutatják, akkor ilyet miért tennének?
Amúgy állítólag magyarország területén is építgettek piramisokat kisebbeket nagyobbakat, csak már belepte a fű, meg a föld... mondjuk én egyet sem láttam, de valahol olvastam ilyet valami népi nevük is van, talán kunhalmok, vagy mi.

KisKirály 2016.03.29. 08:05:35

@Meridian74: apa, nem Magyarországon játszódik a történet :D

AluneLoup 2016.03.29. 15:54:55

@Meridian74: Amúgy állítólag magyarország területén is építgettek piramisokat kisebbeket nagyobbakat, csak már belepte a fű, meg a föld... <<< "Amúgy állítólag" Jól kezded a mondatot és ezzel el is mondtál mindent, hogy fogalmad nincs az egészről.

Dr. Orbán József 2016.04.28. 00:40:27

@KisKirály: A piramisokkal kapcsolatos kommenteket szeretném egy kicsit felélénkíteni, ezért egy igen részletes és tudományos igényességgel összeállított anyagot javasolok a blog-társaknak. Az összeállítás igen kritikus és szembe megy Osmanagic állításaival.

A videó előadásban beszámolok a helyszíni bejárás során szerzett személyes tapasztalataimról, valamint a "piramisokból" vett „betondarabok” szilikátkémiai vizsgálatainak eredményeiről. Érintem a piramisok környezetében talált kövek magyar-székely rovásírás jeleit, valamint foglalkozom a piramis-, mint energia-gép működési elvével is. Részletesen elemzem, hogy a piramis formájú hegyek mikor és milyen körülmények között keletkeztek és milyen anyagokból épülnek fel.

Az anyag (videó összeállítás) megállapításaiból néhány:
1. A piramis alakú hegyek a Dinári-hegység kialakulásától kezdve formálódtak, egyes oldalaik párhuzamosak az itt található folyókkal, amelyek keletről nyugatra, illetve délről észak felé folynak. Alapvetően a folyók alakították ki a hegyek oldalait, illetve ezek határozták meg a „piramisok” tájoltságát is.
2. A helyszínen vett kőzetmintáknak az MTA Geokémiai Kutató Intézetében végzett vizsgálati eredményei azt igazolják, hogy ezeket a hegyeket nem geopolimer betonból építették, hanem természetes képződmények, és több millió évvel ezelőtt a miocén korban keletkeztek.
3. A „piramisokat” azért sem építhették 34.000 évvel ezelőtt az őskőkorszakban, mivel térfogatuk meghaladja a 25 millió köbmétert, így napjainkban is egy jól gépesített európai építőipari vállalat csak 15 év alatt lenne képes megépíteni. Az agyagból 700°C-on égetett kötőanyag ilyen mennyiségben való előállítása pedig a mai korszerű cementgyáraknak is komoly feladatot jelentene.
4. A piramis közeli alagútban talált már megkövesedett miocén kori fadarab a 14C szénizotópos kormeghatározásra már alkalmatlan, mint ahogy ezt az Oxfordi Egyetem a jelentésében meg is írta. Így a fa korára és a „piramis” építésére vonatkozó 34.800 év megállapítása téves vizsgálati eredményen alapszik, és az ezzel kapcsolatos következtetések is tévesek, mint pl. a „piramis” közelében talált kövek rovásírásának a kora. Ugyan csak téves a piramis alakú hegy alagútjában található megalit-kőnek a „piramis” csúcsán való energia-kibocsátási elmélete is, mivel az alagút több kilométer távolságra van a hegytől.
5. Leellenőrizve Osmanagic által a piramisokkal szemben felállított kritériumokat, egyértelműen megállapítható, hogy a boszniai piramisoknak mondott hegyek egyike sem teljesíti a követelményeket. Az az, nem a feltételezett építési idejüknek megfelelő É-D irányba vannak tájolódva, alapjuk nem négyzet, és az oldalaik nem csúcsban találkozó háromszög alakúak, stb.
6. Osmanagic a piramis formájú hegyek egyedülálló és figyelemre méltó alábbi tulajdonságait használja ki a laikus közönsége megtévesztésére:
- A Visočica hegy oldalfalának a betonhoz hasonlító konglomerátum réteggel való lefedettsége és a hegy északi oldalának szabályos háromszög formája.
- A Mjeseca hegy réteges (teraszos) felépítése és a kőzetrétegeinek szerkezete, valamint a rétegeket alkotó járdalapszerű homokkő lapok szabályos rendezettsége.
Mindezek a természeti formák csodálatosak, de nem egyedülállóak, és nem elegendőek ahhoz, hogy a hegyeket piramisoknak fogadjuk el.

Az előadásban számos bizonyíték kerül még bemutatásra és részletes elemzésre, melyek kivétel nélkül alátámasztják, hogy Boszniában nincsenek piramisok. A Visoko melletti piramis formájú hegyek természetes képződmények, és nem ember építette őket.

Akik szívesen olvasnának és hallanának mérnöki tárgyilagossággal a boszniai „piramisokról”, azok megtekinthetik az összeállításomat a www.orbanjozsef.hu honlapon.

gigabursch 2016.05.03. 08:29:51

1. Pérhuzamosak a folyókkal. HA mutatsz nekem barátom csak egy folyót, amin van 500 méter nyílegyenes szakasz, akkor folytasd ezt a marhaságot. Megjegyzendő annak a hegynek három oldala fekszik igen-igen pontosan az égtájak sodrában.
Formálódás: HA mutatsz nekem bárhol a világon olyan hegyet, aminek derékszögű élei egy csúcsba futnak össze, akkor megtapsollak. Én végigmentem azokon az éleke, mert kíváncsi voltam rá. Na erre mondom azt, hegyek márpedig így nem nőnek.
2. Öööö, az nem úgy van, hogy betonosodást különösebb teketória nélkül meg lehet oldani? Egyébként az érdekes az, hogy belül konglomerát (ami természetesen nem tud piramisformára erodálódni, pláne nem sík lapokkal és derékszögű élekkel, ugyanakkor a külső felszíne elég nagy kőlapokból van.
3. Barátom: Annyi megalitikus építmény van a földön, amire nem tudnak választ adni, hogyan készült, hogy eggyel több vagy kevesebb nem oszt-nem szoroz.
A mai napig nincs tökéletes és igazolható elmélet egy valagnyi egyiptomi épületre, pedig azokat aztán tényleg szanaszét kutatták. De a Stonehendge kövei a mai napig komoly kihívást jelentenének, pedig ma már vannak 4-600 tonnás autódaruk, pedig húsz éve még azok sem voltak.
Szóval az, hogy Te nem tudod, az nem jelenti azt, más sem tudta anno.
Még egy adalék: Csak azért mert egy nyári pákász telepet feltártak valahol földbe mélyesztett házakkal, még nem jelenti azt, hogy ebben laktak életvitelszerűen az itt élő eleink. Mert a falu, ahol kétgenerációnként újrahúzták a vályogházat vagy a faházat nem teszi lehetővé, hogy lásd, azt, hogy az elmúlt 5000 évben hányszor volt az újjáépítve.
Szóval építhették. Vagy akár még régebben is,
4. Ühüm: Akkor a C-14 és társai mégsem szent tehenek. Persze ha valamit támogatni kell, jó, ha nem, akkor nem jó. Van ez így..., főleg ha olyan elméletről van szó, ami nem fér bele a hivatalos íróasztal világba.
Az energetikai kérdést nem firtatom, mert túlmutat rajtam.
5. Az egyiptomi piramisokban is van csúszás. Pl a sarkcsillag valamelyik évkori jeles pontja felé. Ezek szerint ott elfogadható.

"Mindezek a természeti formák csodálatosak, de nem egyedülállóak,"
Úgy mint pl? Hol?
Még a végén kiderül, hogy máshol is volt régebbi kultúra, mint ahogy azt feltételezik.

Dr. Orbán József 2016.05.03. 09:50:14

@gigabursch: A boszniai piramisokkal kapcsolatos véleményemet én egy igen terjedelmes és bizonyítékokkal alátámasztott tanulmányban foglaltam össze. Ezt kellene megtekinteni a www.orbanjozsef.hu honlapomon.
Az lenne a korrekt, ha nem csak a néhány kiragadott mondataimra reagálnál és vonnád kétségbe az állításaimat, hanem az egész anyagot megismerve mondanál véleményt.
Az anyagomban minden most felvetett kérdésedre megtalálod a választ igen részletes magyarázattal és illusztrációval alátámasztva.

Kérlek, először türelmesen nézd meg az összeállításomat (75 perc) majd utána tegyél fel kérdéseket, ha nem tudtak meggyőzni az anyagomban található magyarázatok.

Mindenesetre köszönöm, hogy reagáltál a bejegyzésemre és a felvetett kételyeiddel segíted a felkészülésemet egy Osmanagical való személyes nyilvános vitára. További kérdéseket várok a blog többi tagjától is, de csak miután megnézték e teljes anyagomat a honlapomon.

gigabursch 2016.05.04. 12:32:23

@Dr. Orbán József:
Végigolvastam, végignéztem, s utána tértem vissza ide az itt felvázolt pontokra.

Viszont örülök annak, hogy a vitakérdést tovább folytatod "Indiana" Osmagnickal.

De hogy tisztán láss:
Engem a névadási hóbortjai különösebben nem izgatnak.
Engem csak az érdekel, hogy hegyek márpedig így nem nőnek.
Ebbe belenyúltak. (Ugye a bontás is építési tevékenység)
Ez formált táj. Pont.
Amúgy ha megnézed a keleti oldalt, látsz egy horpadást nagyjából a fekete fenyő felső szegélye közelében. Tipikusan az a formájú terület, ahol egy kreált felszín _alatt_ a szivárgó víz hatására az ágyazat megsúvadt.
Tök hasonló látható, bár más kiindulással pl. a Machu Picchu egyes részein is.

Hidd el nem ok nélkül mentem oda és nem ok nélkül szambáztam ott fel-le, szintvonalban nem keveset.

Kiváncsi voltam.

Én nem folyok bele az évmeghatározásba, az energetikába, az ősi rovásírások vitájába, a névadásokba, de arról, hogy ez a hegy - meg a környezete - így ebben a formában nem pusztán geológiai eredmény - nos abban biztos vagyok.

Dr. Orbán József 2016.05.04. 15:45:25

Köszönöm a hozzászólásodat és azt is, hogy előtte megnézted az témával kapcsolatos nem rövid összeállításomat (www.orbanjozsef.hu). Amint láthattad az anyagomban, elég sok oldalról körbejártam a témát, főképpen azt, hogy betonból vannak-e, vagy sem, ezért sajnálom, hogy csak a piramis alakú Visocica hegy alakjával kapcsolatos kérdések fogalmazódtak meg benned. Pedig megnézve az anyagomat megkérdezhetnéd, hogy ennek a hegynek miért csak egy háromszög oldala van, a másik négy piramisnak miért nincsenek szabályos háromszög oldalai, meg négyszög alapjuk, amint azt maga Osmanagic a piramisok kritériumai között megfogalmazta.

Egyébként én sem zárom ki, és elfogadom, hogy ezekhez a hegyekhez az elmúlt évszázadokban hozzányúltak, akik akár az illírek is lehettek, hiszen i.e. III. évezredtől lakott terület volt és bányászhattak köveket a közeli települések építkezéseihez. Nem látom bizonyítottnak, de elvileg még az is elképzelhető, hogy a keleti oldalon a hegy alakjába is belefaragtak. Én ezzel a kérdéssel nem kívánok sokat foglalkozni, mivel az én fő kérdésem az, hogy betonból készült-e az 5 darab piramis, vagy nem, és ez a betonozás 34.000 évvel ezelőtt megtörténhetett-e, mid ahogy Osmanagic és Davidovits állítják a nemzetközi fórumokon.

Én betontechnológus szakmérnök vagyok és betontechnológiát oktatok az egyetemen több mint 40 éve, valamint anyagtan és geotechnika tanszéket vezettem közel 30 évig. A betonnal kapcsolatos kutatómunkáimat a Szilikátipari Kutató Intézetben végeztem. Nagy a valószínűsége, hogy meg tudom állapítani, hogy mi épült betonból és mi nem. Vizsgálataim alapján ezek a piramishoz hasonlító hegyek nem betonból készültek. A véleményem további része a hozzászólás anyagomban megismerhető.

gigabursch 2016.05.05. 08:04:58

A piramis =/=szigorúan gúla alakú építmény.

Vannak bizony "peremes" piramisok is, bővebben Kákosy László: Ré fiai c. egyiptológiai alapművében.

Persze belemehetnénk a csíkrákosi templomhegybe is és még megannyi egyéb területbe is, ahol épp peremesek vagy éppen "szerpentines" kialakításúak.
Tehát itt célszerű szerintem a piramist a kiterjedtebb gyűjtőfogalmi jellegével használni.

Ami a beton kérdést illeti:
Talán célszerű a portlandcementes betontól és hasonlóktól eltekinteni, vagyis inkább itt is kitágítani a vizsgálati kört.
Régi jól bevált várfalépítési technológia volt a kövek oltatlan mésszel, némi homokkal való hézagmentes összerakása és utána a belocsolása.
Ez is egyfajta beton. (Lásd Egri-vár)

Ahogy egyfajta beton az utak alaprétegeként használt cementstabilizáció vagy a kifejezetten ritkán használt, de erdészeti gyakorlatban előkerülő, agyag összedolgozása oltatlan mészporral, lásd Lónyai erdőfeltáró út, de van valahol ilyen elég régóta Somogyban is.

S maga a konglomerát egy természetes betonizálódás ahol az oldott mésztartalom természetes "kisülésen" megy keresztül.
Namost ha ennek a felületét átkapirgálják, majd utána fedik, akkor jutunk el ahhoz az állapothoz, majd párezer évig hagyjuk pihenni, ami szerintem Visokóban látható.

Túl azon, hogy én nem vagyok sem régész, sem egyiptológus, pusztán csak egy gyakorlati mérnök, akinek a fő területe elsősorban ökológiai dolgokra épül, merültem bele a kérdésbe - bár régészet és történelem iránt erősen érdeklődő, de - árkon túli gyepmesterként.
Ezért vannak olyan területek amire kategórikusan nem nyilatkozom és ezért van olyan terület, ahol már nem ismétlem magam.
Mindazon túl, hogy véleményem van.

Egyénként mikor a nejemmel ott jártam 2011-ben, akkor onnan Jajce felé csak az országúton olyan 15-20 olyan hegyet láttunk menet közben, ami elgondolkodtató alakú, formájú volt.

Még egy fontos dolog:
Én nem szeretem - főleg a régészet területén, de máshol sem - azt az elvet, hogy csak azért mert a jelenlegi ismereteink valamit nem tesznek lehetővé, akkor az régebben vagy a jövőben kizárt legyen.
Vö:
1985-ben mindenki úgy gondolta, 2000-ben minden gyereknek lesz 20 zenés órája.
Schliemann is talált valamit, pusztán az alapján, hogy elolvasott egy művet és visszaazonosította a helyszínt. A min-en lehet vitázni, de kétségtelen tény, hogy amit találta, az nem kevés és ne m kicsi.
Dettó Darvin és társai.

Szóval nem szabad kizárni azt, hogy tudtak valamit, amit mi most nem.

De hogy zárásként a népmesei példánál maradjak:
Mikor a táltos paripa megkérdezi:
- Milyen gyorsan szeretnél menni kisgazdám, mint a szél (newtoni fizika), Mint a villám (einsteini fizika) vagy mint a gondolat (na ez még nincs meg...)

Dr. Orbán József 2016.05.05. 20:07:46

Amint az eddigi hozzászólásaimból is, de a honlapomon közölt igen terjedelmes anyagomból remélem megállapítható, hogy én nem csak egy a piramisok létét tagadó vitatkozó partner kívánok lenni, hanem a nagyon sok és hosszú munkával összeállított vitaanyagomat magával Osmanagiccal és Davidovitssal tervezem ütköztetni, akár nemzetközi fórumokon is, bebizonyítva azt, hogy amit a boszniai piramisokról állítanak, az gyakorlatilag szóról-szóra megkérdőjelezhető és tudományos alapon megcáfolható. Én ezt meg is teszem.

Természetesen ezt már számosan megtették a világban, így például Magyarországon igen részletes és korrekt anyagot állított össze Horváth Zoltán „A bosnyák, aki dombra ment fel, de piramisról jött le” (2012) írásában, de a szkeptikus blogon is megjelent számos közlemény. A nemzetközi fórumokról nem is beszélve, mint például Robert M. Schoch Bostonból. Én ezeket mind áttanulmányoztam és kiegészítettem a saját tapasztalataimmal, mérési eredményeimmel és bizonyításon alapuló véleményemmel.

Nagyon sok olyan újszerű szempontból is elemeztem Osmanagic állításait, amit a korábbi bírálók még nem tettek meg. Ami még eltérő a korábbi bírálatoktól, hogy én az előadásomban röviden bemutatom (videó felvételekkel idézem) Osmanagits állításait, majd látványosan szemléltetve megcáfolom azokat. Az is más, mind a korábbi bírálatok, hogy én a véleményemet egy tudományos igényű videó összeállításban fogalmaztam meg, amire már többször utaltam. Ezt az anyagot a hallgatóság számára rendszeresen előadom különböző városokban (Budapest, Pécs, Szeged, Zalaegerszeg, stb), és nem csak az egyetemi diákjaim előtt, hanem a sajtó által meghívott nem kis létszámú városi lakosság számára is. Az anyag angol nyelvű változatát pedig már a világban bárhol elő tudom majd adni. De nem biztos, hogy erre szükségem van, belepiszkítva egy város és egy ország turizmusába és idegenforgalmába. Mindezeket a kérdéseket szerettem volna a blog tagokkal megbeszélni, de úgy látom rossz helyen jelentkeztem tanácsért.
Összefoglalóan, az én véleményem a piramisokról, (www.orbanjozsef.hu) már olyan kaliberű, amit Osmanagic már nem tud figyelmen kívül hagyni és lesöpörni, mind a többi szkeptikus hozzászólót.

gigabursch 2016.05.07. 09:33:37

@Dr. Orbán József:
Lelked rajta barátom, tedd meg nyugodtan.
Én kíváncsian várom a disputa végét.

Egy kérésem van.
Ne ess az inkvizíció hibájába, azaz légy inkább olyan, aki kellő nyíltsággal és tisztelettel van a tőle eltérő vélemény megfogalmazójával szemben, még akkor is, ha nehéz azt elfogadnia.

A nagy többség nem azon a véleményen van, amin én vagyok, nincs ezzel gond, bár az én véleményem is erősen különbözik a kisebbség véleményétől. Saját elképzelésem van a felvetett problémára. De egy elképzelés meg egy részletekig kidolgozott elmélet között azért még nagy szakadék tátong.

Engem más hasonló kérdések mindig is érdekeltek, főleg amiatt, hogy megdolgoztatják az ember fantáziáját, kreativitását.
De legalább engedik rácsodálkozni a világra.
S szrintem ez a legszebb része az egésznek.

Dr. Orbán József 2016.05.07. 16:58:31

Köszönöm az őszinte szavaidat és a megfontolandó tanácsaidat.
Te vagy az egyetlen, aki vetted a fáradságot és megnézted a részletes vitaanyagomat, amiből megállapítható, hogy én nem csak a hegyek piramis voltát tagadom, hanem Osmanagicnak gyakorlatilag minden kijelentését, amit a piramisairól és azok anyagáról állít. Különösen a „piramisok” betonból való építése az, amire a mérnöki szakma képviselőjeként nekem reagálnom kell. Az is lehet, hogy ez a betonból való piramisépítés csak nekem elfogadhatatlan, mivel „A beton története” című könyvemben erre reagálnom kell majd, valamint a betontechnológia tantárgyamat hallgató diákjaim is várják az állásfoglalásomat.

Több Internetes fórumon is megpróbáltam a véleményemet elővezetni, de eredménytelenül, mivel ezt a vitatémát már régen lezárták, illetve a piramishívők nem jelentették meg a hozzászólásomat. Így maradnak a különböző városokban tartott egyetemi és mérnöki kamarai előadásaim, ahol megfelelő kontrollt és szakmai véleményt kaphatok a végleges anyag összeállításához.

Nem kívánok visszavonulni erről a fórumról, csak várok, hátha lesz még valaki, akit érdekel a boszniai piramisok létezését tagadó véleményem (összeállításom) és érdemleges vitát tudunk még folytatni.

KisKirály 2016.10.29. 14:35:22

@Dr. Orbán József: Nem tettem meg, most a blog nevében is meg kell köszönjem. Egy-egy poszt szerves része annak kommentszekciója, és az Ön beszélgetése és munkája emelt az írás színvonalán elég sokat. Még egyszer, köszönöm.

gigabursch 2016.11.01. 20:54:48

@Dr. Orbán József:
Végül mi lett az előadások és a végleges anyag sorsa?

@KisKirály:
Sikerült eljutni? Mi láttál, hogy élted meg?

(Mikor lesz olvasható a betűk színe?)

Dr. Orbán József 2016.11.01. 23:25:25

@KisKirály:
Örülök a köszönő szavaknak. Olyan érzésem van, mintha ezt a blogot leblokkoltam volna az előadás jellegű véleményemmel. Ha megnézte az anyagomat láthatta, hogy ez nem egy elhamarkodott vélemény. Ezt az anyagot én több hónapos felkészülés után állítottam össze, megnézve Osmanagic és Davidovits elérhető és fellelhető összes előadását és írásait, mindet kielemeztem és a kritikus véleményemet a helyszínen szerzett tapasztalataimra alapozva állítottam össze. Ezek szerint annyira meggyőzőek az érveim, hogy a piramisban hívők nem vonják kétségbe a megállapításaimat?

Dr. Orbán József 2016.11.01. 23:27:38

@gigabursch:
Egész évben rendszeresen tartottam előadásokat a boszniai piramisokról, egyetemi diákjaimnak, tudományos egyesületekben a mérnök kollegáimnak, különböző városokban és klubokban. Legnagyobb közönségem a Pécsi Szenior Akadémián volt. Az előadásaim tartalma lényegében megegyezett a www.orbanjozsef.hu honlapon megtekinthetővel. Legközelebbi előadás november 15.-én 18 órától lesz Budapesten a Szkeptikusok Klubja hallgatóinak.
Barátaim tanácsára az anyagomat nem fordítottam még le angolra és nem vittem nemzetközi fórumokra és nem hívtam ki Osmanagichot nyilvános vitára. Tanácsukra nincs szándékomban Visoko város és Bosznia turisztikai idegenforgalmába beleavatkozni és esetleg tönkre tenni. Nekem így is megérte a témával foglalkozni, mivel igen sokat tanultam az előadás anyagom összeállítása közben.

gigabursch 2016.11.07. 12:51:06

Beleakadtam egy sok szempontból finom szólva is megmosolyogtató írásba, de van benn egy érdekes félmondat a piramisok kormeghatározásáról.

6000 év sokszor a piramisok max. kora. De miért?
Vallási dogmák miatt?
S majd ehhez keresnek bizonyítékokat, hogy datálják?

A cikkben szereplő dolgokat egyáltalán kezelném tényként, csak eljátszottam a cikk alapötlete mentén a gondolattal, hogy vajon eróziós vizsgálatokon hogy vizsgáztathatnánk a boszniai piramisokat.

avilagtitkai.com/articles/view/a-szfinx-sotet-titka-egy-elozo-emberiseg-epitette-a-gizai-nagy-szfinxet

Dr. Orbán József 2016.11.10. 13:02:59

Érdekes összeállítás a Gizai Szfinx korával kapcsolatosan. Ennek is utána lehetne nézni, hogy a szerző milyen szakszerűtlen vizsgálatból vonta le a téves következtetéseket, ahogyan Osmanagic is eljutott a téves kormeghatározásból a 34.000 éves piramisépítési korig.

Dr. Orbán József 2017.04.20. 16:45:16

A vita felszínen tartása érdekében összefoglalom a boszniai piramisokkal kapcsolatos eddigi véleményemet, kiegészítve a piramisépítés magyar vonatkozásaival.

Visoko város közelében (Bosznia) található Visocicát, és még további négy piramis formájú hegyet Semir Osmanagic, amatőr régész fedezte fel 2005-ben. A helyszínen végzett feltáró vizsgálatai alapján azt állítja, hogy ezek a hegyek nem természetes képződmények, hanem ember alkotta „piramisok”, melyeket az elő-illírek építettek, még az utolsó jégkorszak előtt, mesterséges betonból. A hegyhez közeli alagút bővítése során talált elszenesedett fadarab C14 (szénizotópos) kormeghatározása alapján, a „piramis” építésének korát, kb. 34.000 évre becsüli. Osmanagic felfedezésének magyar vonatkozása is van, ugyanis az alagútban lévő kőtömb (megalít) felületén látható vésetekben, a helyszínen járt magyar rovásírás-kutatók, a Székely - Magyar rovásírás jeleit vélték felfedezni. A magyarságunk eredetét kereső „kutatóink” szerint, az előkerült lelet egyértelműen azt bizonyítja, hogy mi magyarok a homo sapiens Európában való megjelenését követően, mindvégig itt voltunk a Kárpátmedencében, és más nemzetektől eltérően, mint őslakósoknak, nem is volt szükségünk a történelmünkből ismert honfoglalásra. Egyesek ezt a nótát még tovább dalolják az Internetes fórumaikon, aminek az elemzése túl messzire vezetne.
A beton történetének a feldolgozásához gyűjtve a szakirodalmat, 2015 elején találkoztam először Osmanagicnak a betonból való piramisépítés meséjével. Hihetetlennek tűnő állítása szerint, már a rómaiak előtt, több mint 30.000 évvel, a jéggel borított Dinári hegyekben, több millió köbméter betont tudtak előállítani a kötőanyag 600 C fokon való kiégetésével. A feltételezett korabeli anyagmozgatási technológia is nehezen képzelhető el, mivel az igavonó állatok még nem voltak háziasítva, a népesség pedig csak évezredekkel később Mezopotámiában és Egyiptomban érte el az építéshez szükséges létszámot.
A piramisok betonozásával kapcsolatosan felmerült kérdések tisztázására 2015 őszén elutaztam Boszniába, és mint több évtizedes tapasztalattal rendelkező betontechnológus szakmérnök, a helyszínen megvizsgáltam a piramisoknak nevezett hegyeket, azok szerkezeti felépítését, és a betonnak nevezett anyagukból mintákat vettem a laboratóriumi elemzésekhez. A helyszíni és a laboratóriumi vizsgálatok egyértelműen azt igazolták, hogy ezeknek a hegyeknek az anyaga nem ember által előállított beton, hanem a miocén korban, több millió évvel ezelőtt keletkezett természetes geológiai képződmények, pontosabban agyagos-, márgás-, homokköves-, üledékes kőzetek. Részemről a felmerült kérdések szakmai részét ezzel lezártam, de a magyarságunk eredetével kapcsolatos hamis állításokat azonban még tisztáznom kell, hogy véget vessünk a piramishívők körében terjedő országos népbutításnak.
A megállapítások röviden a következők: (részletesebb ismertetés www.orbanjozsef.hu)
1. A piramisok állítólagos építésének kormeghatározásakor nem vették figyelembe, hogy az alagútban talált már megkövesedett fadarab a miocén korban került az üledékes rétegbe, és mint több millió éves szerves anyagnak, a C14 vizsgálattal már nem lehet kimutatni a korát, ahogy ezt az Oxfordi egyetem meg is írta Osmanagicnak, de ő erről a levélről hallgat az előadásaiban. A többi egyetem, a szerves anyaggal szennyezett mintán, lényegében a 35.000 évnek megfelelő háttérsugárzás értékeket mérte.
2. Az az alagút és benne a kő, amin az állítólagos rovásírás jeleket vélték felfedezni, a „piramistól” több kilométer távolságra van, és nincs köze a hegyhez. A rovásíráshoz hasonlító vésetek pedig a feltáró munkák kezdetén, hiteles szemtanuk szerint, nem is voltak láthatók a kőzeten. A földtani kutatások vezetője Nadija Nukić geológus szerint, a véseteket maga Osmanagic feltárást végző bányászai karcolták a kőre, és így semmi közük a Székely - Magyar rovásírás jelekhez.
Osmanagic a piramisokról szóló történetének alátámasztására és az előadásaiban való illusztrálásra, a piramis formájú hegyek alábbi különleges tulajdonságait használja fel:
- A Visočica hegy oldalfalának a betonhoz hasonló konglomerátum (üledékes kőzet) réteggel való
lefedettségét. A hegy északi oldalának szabályos Δ- formáját. A hegy többi oldala nem Δ- formájú.
- A Mjeseca hegy réteges (teraszos) felépítését, valamint a kőrétegek járdalap borításhoz hasonló
szabályos rendezettségét. A betonnak tűnő lapok a feltárásuk óta, 10 év alatt már tönkrementek.
süti beállítások módosítása
<b:if cond='data:blog.pageType == "index"'> <data:blog.pageTitle/> <b:else/> <b:if cond='data:blog.pageType != "error_page"'> <data:blog.pageName/> - <data:blog.title/> <b:else/> ERROR 404 - <data:blog.title/> </b:if> </b:if> ----------------------- */ a,abbr,acronym,address,applet,b,big,blockquote,body,caption,center,cite,code,dd,del,dfn,div,dl,dt,em,fieldset,font,form,h1,h2,h3,h4,h5,h6,html,i,iframe,img,ins,kbd,label,legend,li,object,p,pre,q,s,samp,small,span,strike,strong,sub,sup,table,tbody,td,tfoot,th,thead,tr,tt,u,ul,var{padding:0;border:0;outline:0;vertical-align:baseline;background:0 0;margin:0} ins{text-decoration:underline} del{text-decoration:line-through} dl,ul{list-style-position:inside;font-weight:700;list-style:none;} ul li{list-style:none} caption,th{text-align:center} img{border:none;position:relative} .clear{clear:both} .section,.widget,.widget ul{margin:0;padding:0} h1,h2,h3,h4,h5,h6{padding:0;margin:0} a:link,a:hover,a:visited{color:$(color.theme);text-decoration:none} :focus{outline:0} a img{border:0} #navbar-iframe{display:none;height:0;visibility:hidden} span.item-control,a.quickedit{display:none!important} body{background:$(body.background);color:#222;font-size:14px;font-family:'Open Sans',sans-serif;line-height:22px;padding:0;word-wrap:break-word} .preload{display:none!important} code{padding:2px 4px;font-size:90%;color:#c7254e;background-color:#f9f2f4;border-radius:4px} .archive .home-link,.index .home-link{display:none} .uk-post-title,h2.post-title,h3.wrp-titulo,.PopularPosts ul li a,.item .post-title,.static_page .post-title,.related-title a,.cmmwidget a,ul.post-nav span,.comments h4,.comments .comments-content .comment-header a,ul.post-nav{font-family:'Roboto',sans-serif} p.recent-des,.resumo span,.resumo a,.item .post-body,.static_page .post-body{font-family:'Open Sans',sans-serif} .status-msg-body{font-size:13px} .status-msg-wrap{font-size:13px;margin:0 auto 25px} .status-msg-border{border:1px solid #f0f0f0;opacity:1} .status-msg-bg{background-color:#fff} .status-msg-wrap a:hover{text-decoration:underline} #outer-wrapper{max-width:1130px;margin:0 auto;background-color:#FFF;} .row{width:1055px} #topnav{width:100%;height:50px;margin:0} .tm-head{margin:0 auto;height:49px;line-height:49px; border-bottom: 1px solid #eee;} .tm-menu{float:left} ul#nav {text-align: center;} #nav1 li{float:left;display:inline-block;line-height:49px;padding:0;margin-right:15px} #nav1 li a{ margin-right: 10px; font-family: 'Montserrat'; position: relative; display: inline-block; font-size: 11px; font-weight: 400; text-decoration: none; text-transform: uppercase; -webkit-transition: all 0.35s ease-in-out; -moz-transition: all 0.35s ease-in-out; -ms-transition: all 0.35s ease-in-out; -o-transition: all 0.35s ease-in-out; transition: all 0.35s ease-in-out; color: #444;} #nav1 li a:hover,.tn-head #social-top ul li a:hover{color:$(color.theme)} .tm-menu ul li a .fa{margin-right:5px} .tn-right{float:right;height:50px} .social-area{float:left;margin-right: 10px;} .tm-head #social-top{position:relative;display:block;margin-right:0} .tm-head #social-top ul{overflow:hidden} .tm-head #social-top ul li{line-height:50px;display:block;float:left;margin-left:15px;padding:0} .tm-head #social-top ul li a{display:block;float:left;text-decoration:none;font-size:14px;color:#222} .tm-head #social-top ul li a:before{display:inline-block;font-family:FontAwesome;font-style:normal;font-weight:400;-webkit-font-smoothing:antialiased;-moz-osx-font-smoothing:grayscale} .tm-head #social-top ul li a:hover{color:$(color.theme)} #social-top .facebook:before{content:"\f09a"} #social-top .reddit:before{content:"\f281"} #social-top .snapchat:before{content:"\f2ac"} #social-top .vk:before{content:"\f189"} #social-top .bloglovin:before{content:"\f004"} #social-top .twitter:before{content:"\f099"} #social-top .gplus:before{content:"\f0d5"} #social-top .rss:before{content:"\f09e"} #social-top .vimeo:before{content:"\f27d"} #social-top .youtube:before{content:"\f167"} #social-top .skype:before{content:"\f17e"} #social-top .stumbleupon:before{content:"\f1a4"} #social-top .tumblr:before{content:"\f173"} #social-top .vine:before{content:"\f1ca"} #social-top .stack-overflow:before{content:"\f16c"} #social-top .linkedin:before{content:"\f0e1"} #social-top .dribbble:before{content:"\f17d"} #social-top .soundcloud:before{content:"\f1be"} #social-top .behance:before{content:"\f1b4"} #social-top .digg:before{content:"\f1a6"} #social-top .instagram:before{content:"\f16d"} #social-top .pinterest:before{content:"\f0d2"} #social-top .delicious:before{content:"\f1a5"} #social-top .codepen:before{content:"\f1cb"} .uk-search-header{ position: relative; height: 49px; margin: 0; padding-left: 20px; border-left: 1px solid #f0f0f0; font-size: 12px; float: right; margin-left: 10px; background: #fff;} .uk-search-header .fa-search{ color: #222; position: absolute; line-height: 50px; font-size: 14px;} .uk-search-header .uk-searchbox-header{height: 50px; border: 0; background-color: transparent; padding-left: 24px; font-size: 12x; color: #000;} #header-blog{padding:50px 0;background-color:#fff;position:relative; text-align: center;} .header-content{margin:0 auto;overflow:hidden} .header-logo img{height:auto;margin:15px 0 0;max-width:100%;margin: 0 auto;} .Header h1{color:#171717;margin-bottom:10px;margin-top:15px;font-size:30px} .header-ads{width:729px;max-width:100%;max-height:90px;float:right;margin:0} #ads-content .widget h2{display:none} #header-navigation{margin:0 auto;top:0;height:55px} .nav-wrapper{font-family:'Montserrat',sans-serif; width: 100%; margin: 0 auto; box-sizing: border-box; height: 55px; border-bottom: 1px solid #eee; border-top: 1px solid #eee;} .header-menu li.home-child{float:left;background-color:#000;height:55px;display:inline-block;padding:0;margin-right:1px;width:50px;text-align:center;margin-top:-1px;} .header-menu li.home-child a{height:50px;line-height:51px;font-size:22px;font-weight:400;color:#FFF} .header-menu li.home-child a:before{content:'\f015';display:inline-block;font-family:FontAwesome;font-style:normal;font-weight:400;line-height:normal} .header-menu li.home-child:hover{} #menu{display:none} #menu ul li{height:55px;display:inline-block;padding:0;margin-right:1px;transition:all .3s ease-out!important;-webkit-transition:all .3s ease-out!important;-moz-transition:all .3s ease-out!important;-o-transition:all .3s ease-out!important; margin-top: -1px;} #menu ul li:hover{background-color:#000} #menu ul li:hover a{color:#fff} #menu ul li a{height: 55px; line-height: 55px; padding: 18px; color: #000; transition: all .3s ease-out!important; -webkit-transition: all .3s ease-out!important; -moz-transition: all .3s ease-out!important; -o-transition: all .3s ease-out!important; font-family: Montserrat, Helvetica, Arial, sans-serif; font-weight: 400; font-size: 13px; letter-spacing: 1px; text-transform: uppercase;} #menu ul > li > a .fa{margin-right:8px} #menu ul li.hasSub a:after{margin-left:8px;margin-top:0px;position:relative;display:inline-block;content:'\f107';font-family:FontAwesome;font-weight:400;font-size:11px;text-rendering:auto;transition:all .3s ease-out!important;-webkit-transition:all .3s ease-out!important;-moz-transition:all .3s ease-out!important;-o-transition:all .3s ease-out!important} #menu ul li.hasSub ul li a:after{display:none!important} #menu ul li:hover ul{left:auto;z-index:9999} #menu ul li ul{position:absolute;left:-9999px;z-index:9999;width:170px;margin:0;padding:0; text-align: left;box-shadow:0 1px 3px rgba(0,0,0,.3)} #menu ul li ul li{background-color:#fff;float:none!important;display:block;padding:0;margin-right:0;height:auto} #menu ul li ul li:hover{background-color:#000} #menu ul li ul#sub-menu li a{ line-height: 36px; text-decoration: none; height: auto; padding: 12px; color: #000; transition: all .3s ease-out!important; -webkit-transition: all .3s ease-out!important; -moz-transition: all .3s ease-out!important; -o-transition: all .3s ease-out!important; font-family: Montserrat, Helvetica, Arial, sans-serif; font-weight: 400; font-size: 13px; letter-spacing: 1px; text-transform: uppercase;} #menu ul li ul#sub-menu li:hover a{color:#FFF!important} #menu ul li ul li:hover a{color:$(color.theme)!important} #menu ul li,#menu ul li ul,#menu ul li a,#menu ul li ul#sub-menu li a i{outline:0;transition:all 0s ease!important;-webkit-transition:all 0s ease!important;-moz-transition:all 0s ease!important;-o-transition:all 0s ease!important} .selectnav{display:none} #selectnav1{margin-top:10px} select.selectnav{color:#fff;padding:6px 5px 5px;border:0;background-color:#292929;font:14px Roboto,sans-serif;cursor:pointer;width:100%;height:30px} .header-random{position:relative;float:right} .header-random li{list-style:none} .header-random a.rdn-icon{-webkit-transition:all .3s ease-out 0;-moz-transition:all .3s ease-out 0;transition:all .3s ease-out 0;background-color:#000;cursor:pointer;display:block;height:50px;text-align:center;position:relative;right:0;top:-1px;width:50px;border-radius:0} .header-random a.rdn-icon:before{color:#fff;content:'\f074';font-family:FontAwesome;font-size:16px;text-rendering:auto;-webkit-font-smoothing:antialiased;-moz-osx-font-smoothing:grayscale;line-height:50px} #content-wrapper{margin:40px auto;overflow:hidden} .error_page #main-wrapper{width:100%!important;margin:0!important} .error_page .sidebar-wrapper,.error_page .status-msg-wrap{display:none} #error-wrap{color:$(main.text.color);text-align:center;padding:60px 0 80px} .error-item{font-size:160px;line-height:1;margin-bottom:20px} #error-wrap h2{font-size:25px;padding:20px 0 10px} #error-wrap .homepage{padding-top:10px;display:block} #error-wrap .homepage i{font-size:20px} #error-wrap .homepage:hover{text-decoration:underline} #main-wrapper{float:left;overflow:hidden;width:700px;word-wrap:break-word} #feat-sec h2,#feat-sec .widget-content{display:none} div#feat-sec h2.title { display: none!important; } .box-title h2{display:block!important;color:#222;font-family:"Montserrat",sans-serif;text-transform:uppercase;font-size:13px;font-weight:500;line-height:13px;margin-bottom:15px} .box-title h2 a{color:#222} .uk-featured-post{overflow:hidden;display:block;margin-bottom:25px} .uk-featured-post .uk-column1{float:left;width:67%;box-sizing:border-box;padding-right:20px} .uk-featured-post .uk-column2{float:right;width:32%} .uk-featured-post .uk-column2 .item2{margin-bottom:15px} .uk-featured-item{overflow:hidden;position:relative;padding:0} .uk-post-thumb{width:100%;height:150px;display:block;overflow:hidden;position:relative} .uk-post-thumb .uk-image{display:block;height:150px;overflow:hidden} .uk-column1 .uk-post-thumb,.uk-column1 .uk-post-thumb .uk-image{height:308px} .uk-post-caption{position:relative;width:100%;padding:10px 0 0;box-sizing:border-box} .uk-column1 .uk-post-caption{padding:18px 0 0} .uk-post-title{ margin-bottom: 5px; font-size: 16px; line-height: 22px; font-family: 'Montserrat'; font-weight: 700; letter-spacing: -0.4px; margin: 0 0 5px;} .uk-column1 .uk-post-title{ font-size: 22px; font-family: 'Montserrat'; line-height: 28px; font-weight: 700; letter-spacing: -0.4px; margin: 0 0 5px;} .uk-post-title a{color:#222} .uk-post-title a:hover{color:$(color.theme)} .uk-post-meta{font-weight:400;display:inline-block} .uk-snippet span{margin-top: 0; color: #666666; font-size: 13px; line-height: 22px; margin: 0 0 10px; font-family: 'Open Sans',sans-serif;} .uk-post-meta span{float:left; padding: 0; margin: 0; font-family: 'Montserrat', sans-serif; display: inline-block; font-size: 10px; text-transform: uppercase; color: #666;} .uk-column1 .uk-post-meta span{font-size:11px;line-height:1.3em} .uk-post-meta span strong{color:#222} .uk-post-meta span:after{content:"-";margin:0 8px} .uk-post-meta span.uk-date:after{display:none} .uk-column1 .meta-border{margin:3px 0 8px} .uk-post-thumb > a:before { position: absolute; content: ''; width: 100%; height: 100%; background-color: #000; opacity: 0; left: 0; top: 0; -webkit-transition: all 0.35s ease-in-out; -moz-transition: all 0.35s ease-in-out; -ms-transition: all 0.35s ease-in-out; -o-transition: all 0.35s ease-in-out; transition: all 0.35s ease-in-out; } .uk-post-thumb:hover > a:before { opacity: 0.3; } ul.roma-widget li { padding: 0!important; } ul.roma-widget { border: 1px solid #eee; } .about-me-widget { overflow: hidden; max-width: 100%; display: block; } .author-img { height: 150px; width: 150px; border-radius: 100%; margin: 0 auto 15px; overflow: hidden; text-align: center; } .author-img img { width: auto; } .author-description { margin: 0 2.5% 15px; text-align: center;} .author-description h3 { font-size: 16px; font-weight: bold; margin: 0 0 10px; text-transform: Capitalize; } .author-intro { font-size: 13px; line-height: 1.65; margin: 0 0 15px; } .about-me-widget .social-icons { font-size: 14px; text-align: center; } .about-me-widget .social-icons p { display: none; } .about-me-widget .social-icons a { color: #333; display: inline-block; font-size: 12px; width: 20px; height: 30px; margin: 0 1px; padding: 0; } .about-me-widget .social-icons a, .about-me-widget .social-icons a:hover { color: #333333; } .side-menu .about-me-widget .social-icons a, .side-menu .about-me-widget .social-icons a:hover { color: #999999; } #ads-home{width:728px;max-width:100%;max-height:90px;margin:0 auto 25px;overflow:hidden} #ads-home .widget{line-height:0} #ads-home .widget h2{display:none} .post{display:block;overflow:hidden;word-wrap:break-word} .index .post,.archive .post{ margin-bottom: 40px; padding-bottom: 40px; border-bottom: 1px double #ebebeb} .index .post-outer:nth-of-type(1) .post{padding-top:0} .block-image{float:left;width:34%;position:relative;padding-right:20px;} .block-image .thumb{width:100%;position:relative;display:block;overflow:hidden} .block-image .thumb a{width:100%;display:block;height:250px} .block-image .thumb > a:before { position: absolute; content: ''; width: 100%; height: 100%; background-color: #000; opacity: 0; left: 0; top: 0; -webkit-transition: all 0.35s ease-in-out; -moz-transition: all 0.35s ease-in-out; -ms-transition: all 0.35s ease-in-out; -o-transition: all 0.35s ease-in-out; transition: all 0.35s ease-in-out; } .block-image .thumb:hover > a:before { opacity: 0.3; } .postags a{ font-family: Montserrat; text-transform: uppercase; letter-spacing: 1px; font-weight: 400; font-style: normal; font-size: 11px; opacity: 1; visibility: visible; position:relative; -webkit-transition: all .3s linear; -moz-transition: all .3s linear; -ms-transition: all .3s linear; -o-transition: all .3s linear; transition: all .3s linear;} .postags a{display:none} .postags a:first-child{display:inline-block} .postags {margin-bottom: 12px; } /*** About Widget ***/ .about-widget { float: left; text-align: center; width: 100%; } .about-widget > img { display: inline-block; margin-bottom: 25px; -webkit-border-radius: 50%; -moz-border-radius: 50%; -ms-border-radius: 50%; -o-border-radius: 50%; border-radius: 50%; } .about-widget > p { float: left; width: 100%; } .postags a:after { content: ''; display: block; position: absolute; width: 0%; left: 0; height: 1px; background-color: rgba(26,26,26,.6); bottom: -1px; -webkit-transition: width .3s linear; -moz-transition: width .3s linear; -ms-transition: width .3s linear; -o-transition: width .3s linear; transition: width .3s linear; } .postags a:hover:after { width: 100%; } div#meta-post { display: inline-block; } .published.timeago { position: relative; display: inline-block; font-size: 11px; font-weight: 300; text-transform: uppercase; font-family: 'Montserrat', sans-serif; color: #B7B7B7; } .post:nth-child(2) .postags a{background-color: #000000 !important; color: #fff !important;} div#meta-post:before { display: inline-block; content: '|'; margin-left: 7px; margin-right: 7px; height: -5px; color: #bbb; } .post-outer .postags a { color:#a77158 !important; } .post-outer .postags a:after { background-color: #a77158; } .retitle h2{margin:8px 0;display:block} .post h2 a {font-size: 22px; line-height: 28px; font-family: 'Montserrat'; font-weight: 700; letter-spacing: -0.4px; margin: 0 0 5px; text-transform: none;color:#000; background-image: linear-gradient(0,transparent 0%,rgba(26,26,26,.6) 0); background-image: -webkit-linear-gradient(0,transparent 0%,rgba(26,26,26,.6) 0); background-image: -moz-linear-gradient(0,transparent 0%,rgba(26,26,26,.6) 0); background-repeat: no-repeat; background-position: bottom left; -webkit-background-size: 0% 1px; background-size: 0% 1px; -webkit-transition: background .2s linear; -moz-transition: background .2s linear; -ms-transition: background .2s linear; -o-transition: background .2s linear; transition: background .2s linear;} .post h2 a:hover{ -webkit-background-size: 100% 1px; background-size: 100% 1px;} .post_author_date{color:#C4C4C4;font-size:13px;font-weight:400;line-height:23px;margin:0 0 25px;text-transform:uppercase} .post_author{font-weight:600;margin-right:5px} div.post_author_date a{text-decoration:none} .resumo{ color: #666666; font-family: 'Droid Serif'; font-size: 14px; line-height: 22px; margin: 0 0 10px;} .resumo span{display:block;margin-bottom:10px} .resumo a{background-color:#171717;color:#fff!important;font-size:11px;font-weight:700;line-height:19px;display:inline-block;padding:0 6px} .resumo a:hover{background-color:$(color.theme)} .post .post-bottom { position: relative; font-size: 10px; padding: 10px 0 0; } .post .post-bottom .post-comment, .post .post-bottom .post-views { position: relative; display: inline-block; margin: 0 15px 0 0; text-transform: uppercase; } .post .post-bottom .post-comment a,.post .post-bottom .post-views { color: #B7B7B7; line-height: 1.42857143; -webkit-transition: all 0.35s ease-in-out; -moz-transition: all 0.35s ease-in-out; -ms-transition: all 0.35s ease-in-out; -o-transition: all 0.35s ease-in-out; transition: all 0.35s ease-in-out; font-family: 'Montserrat', sans-serif; } .post-views i, .post-comment a i { display: inline-block; margin: 0 1px 0 0; } .post-share-bar { display: block; text-align: left; line-height: 0; } .post-share-bar-inner { position: relative; display: inline-block; cursor: pointer; height: 32px; width: 32px; border: 1px solid #cbcbcb; border-radius: 50%; } .post-share-bar-inner:before { display: block; position: absolute; left: 0; top: 0; content: "\f064"; font-family: FontAwesome; line-height: 33px; width: 32px; text-align: center; font-size: 14px; -webkit-transition: all .3s linear; -moz-transition: all .3s linear; -ms-transition: all .3s linear; -o-transition: all .3s linear; transition: all .3s linear; } .post-share-bar-inner:hover:before { opacity: .5; } .share-bar-total { display: inline-block; z-index: -1; pointer-events: none; line-height: 33px; white-space: nowrap; vertical-align: top; margin-left: 10px; color: #cbcbcb; -webkit-transition: all .2s linear; -moz-transition: all .2s linear; -ms-transition: all .2s linear; -o-transition: all .2s linear; transition: all .2s linear; } .post-share-bar .share-bar-el { display: block; background-color: #fff; padding-left: 2px; padding-right: 2px; position: absolute; opacity: 0; visibility: hidden; left: 0; top: 0; text-align: center; z-index: 1; -webkit-transition: all .3s linear; -moz-transition: all .3s linear; -ms-transition: all .3s linear; -o-transition: all .3s linear; transition: all .3s linear; backface-visibility: hidden; -webkit-backface-visibility: hidden; transition-delay: 0s; -webkit-transition-delay: 0s; } .share-bar-el i { display: block; text-align: center; font-size: 14px; height: 32px; width: 32px; line-height: 32px; border-radius: 50%; color: #fff; -webkit-transition: all .3s linear; -moz-transition: all .3s linear; -ms-transition: all .3s linear; -o-transition: all .3s linear; transition: all .3s linear; transition-delay: 0s !important; -webkit-transition-delay: 0s !important; } .share-bar-el:hover i, .share-bar-icon:hover i { background-color: #111; border-color: #111; color: #fff; } .post-share-bar-inner:hover .share-bar-el { visibility: visible; pointer-events: auto; opacity: 1; z-index: 0; } .post-share-bar-inner .share-bar-el:nth-child(1) { -webkit-transform: translate3d(32px, 0, 0); -moz-transform: translate3d(32px, 0, 0); -ms-transform: translate3d(32px, 0, 0); -o-transform: translate3d(32px, 0, 0); transform: translate3d(32px, 0, 0); } .post-share-bar-inner:hover .share-bar-el:nth-child(1) { -webkit-transition: all .3s linear; -moz-transition: all .3s linear; -ms-transition: all .3s linear; -o-transition: all .3s linear; transition: all .3s linear; } .post-share-bar-inner .share-bar-el:nth-child(2) { z-index: 2; -webkit-transform: translate3d(32px, 0, 0); -moz-transform: translate3d(32px, 0, 0); -ms-transform: translate3d(32px, 0, 0); -o-transform: translate3d(32px, 0, 0); transform: translate3d(32px, 0, 0); } .post-share-bar-inner:hover .share-bar-el:nth-child(2) { -webkit-transition: all .3s linear; -moz-transition: all .3s linear; -ms-transition: all .3s linear; -o-transition: all .3s linear; transition: all .3s linear; -webkit-transform: translateX(68px); -moz-transform: translateX(68px); -ms-transform: translateX(68px); -o-transform: translateX(68px); transform: translateX(68px); transition-delay: .1s; -webkit-transition-delay: .1s; } .post-share-bar-inner .share-bar-el:nth-child(3) { z-index: 3; -webkit-transform: translateX(68px); -moz-transform: translateX(68px); -ms-transform: translateX(68px); -o-transform: translateX(68px); transform: translateX(68px); } .post-share-bar-inner:hover .share-bar-el:nth-child(3) { -webkit-transform: translateX(104px); -moz-transform: translateX(104px); -ms-transform: translateX(104px); -o-transform: translateX(104px); transform: translateX(104px); transition-delay: .2s; -webkit-transition-delay: .2s; } .post-share-bar-inner .share-bar-el:nth-child(4) { -webkit-transform: translateX(104px); -moz-transform: translateX(104px); -ms-transform: translateX(104px); -o-transform: translateX(104px); transform: translateX(104px); z-index: 4; } .post-share-bar-inner:hover .share-bar-el:nth-child(4) { -webkit-transform: translateX(140px); -moz-transform: translateX(140px); -ms-transform: translateX(140px); -o-transform: translateX(140px); transform: translateX(140px); transition-delay: .3s; -webkit-transition-delay: .3s; } .post-share-bar-inner .share-bar-el:nth-child(5) { -webkit-transform: translateX(140px); -moz-transform: translateX(140px); -ms-transform: translateX(140px); -o-transform: translateX(140px); transform: translateX(140px); z-index: 5; } .post-share-bar-inner:hover .share-bar-el:nth-child(5) { -webkit-transform: translateX(176px); -moz-transform: translateX(176px); -ms-transform: translateX(176px); -o-transform: translateX(176px); transform: translateX(176px); transition-delay: .4s; -webkit-transition-delay: .4s; } .post-share-bar-inner .share-bar-el:nth-child(6) { -webkit-transform: translateX(176px); -moz-transform: translateX(176px); -ms-transform: translateX(176px); -o-transform: translateX(176px); transform: translateX(176px); z-index: 6; } .post-share-bar-inner:hover .share-bar-el:nth-child(6) { -webkit-transform: translateX(212px); -moz-transform: translateX(212px); -ms-transform: translateX(212px); -o-transform: translateX(212px); transform: translateX(212px); transition-delay: .5s; -webkit-transition-delay: .5s; } .post-share-bar-inner .share-bar-el:nth-child(7) { -webkit-transform: translateX(212px); -moz-transform: translateX(212px); -ms-transform: translateX(212px); -o-transform: translateX(212px); transform: translateX(212px); z-index: 7; } .post-share-bar-inner:hover .share-bar-el:nth-child(7) { -webkit-transform: translateX(248px); -moz-transform: translateX(248px); -ms-transform: translateX(248px); -o-transform: translateX(248px); transform: translateX(248px); transition-delay: .5s; -webkit-transition-delay: .5s; } .post-share-bar-inner .share-bar-el:nth-child(8) { -webkit-transform: translateX(248px); -moz-transform: translateX(248px); -ms-transform: translateX(248px); -o-transform: translateX(248px); transform: translateX(248px); z-index: 8; } .post-share-bar-inner:hover .share-bar-el:nth-child(8) { -webkit-transform: translateX(284px); -moz-transform: translateX(284px); -ms-transform: translateX(284px); -o-transform: translateX(284px); transform: translateX(284px); transition-delay: .6s; -webkit-transition-delay: .6s; } .post-share-bar-inner .share-bar-el:nth-child(9) { -webkit-transform: translateX(284px); -moz-transform: translateX(284px); -ms-transform: translateX(284px); -o-transform: translateX(284px); transform: translateX(284px); z-index: 9; } .post-share-bar-inner:hover .share-bar-el:nth-child(9) { -webkit-transform: translateX(320px); -moz-transform: translateX(320px); -ms-transform: translateX(320px); -o-transform: translateX(320px); transform: translateX(320px); transition-delay: .7s; -webkit-transition-delay: .7s; } /* social color */ .icon-facebook i, .bg-facebook { background-color: #899DCE; } .icon-twitter i, .bg-twitter { background-color: #60D2F5; } .icon-google i, .bg-google { background-color: #DC4047; } .icon-youtube i, .bg-youtube { background-color: #EF464B; } .icon-linkedin i, .bg-linkedin { background-color: #007BB6; } .icon-pinterest i, .bg-pinterest { background-color: #F74C53; } .icon-flickr i, .bg-flickr { background-color: #FF0082; } .icon-tumblr i, .bg-tumblr { background-color: #32506D; } .icon-skype i { background-color: #00AAE1; } .icon-reddit i { background-color: #F16A5A; } .icon-email i { background-color: #ffcf51; } .icon-digg i { background-color: #505050; } .icon-vimeo i, .bg-vimeo { background-color: #44BBE1; } .icon-rss i { background-color: #F4A62A; } .icon-dribbble i, .bg-dribbble { background-color: #FB70A6; } .icon-instagram i, .bg-instagram { background-color: #709CBF; } .icon-500px i { background-color: #222222; } .icon-vk i { background-color: #4C66A4; } .icon-soundcloud i, .bg-soundcloud { background-color: #fd794a; } span.share-bar-total { /* font-family: "Noto Sans"; */ text-transform: capitalize; font-weight: 400; font-style: normal; color: #bbb; font-size: 12px; opacity: 1; visibility: visible; -webkit-transition: opacity .24s ease-in-out; -moz-transition: opacity .24s ease-in-out; transition: opacity .24s ease-in-out; } .meta-border{display:block;width:60px;height:1px;background-color:#f0f0f0;margin:6px 0 10px} .widget iframe,.widget img{max-width:100%} .index .post-footer,.archive .post-footer{display:none!important} .index .post h2,.archive .post h2{margin:0 0 8px;padding:0} .item .post,.static_page .post{padding:0 0 25px} .date-header{color:#222;display:block;overflow:hidden;font-size:12px;font-weight:400;line-height:1.3em;margin:0!important;padding:0} .date-header a{color:#222} #meta-post a { font-family: 'Montserrat', sans-serif; display: inline-block; font-size: 11px; text-transform: uppercase; color: #666;} #meta-post a:after{content:"-";margin:0 8px} .post-meta{color:#222;display:block;font-size:12px;font-weight:400;line-height:1.3em;margin:0;padding:0} .hreview{display:none!important} .breadcrumbs .fa-angle-right:before{margin:0 5px} .breadcrumbs{ margin: 0; margin-bottom: 10px; font-family: 'Montserrat', sans-serif; display: inline-block; font-size: 10px; text-transform: uppercase; color: #666;} .breadcrumbs i{color:#888} .breadcrumbs span a{color:#222} .breadcrumbs span{color:#888} .breadcrumbs span a:hover{color:$(color.theme)} .item article{margin-top:20px} .item .post-head,.static_page .post-head{ position: relative; margin: 0 0 10px; border-top: 1px solid #f8f8f8; padding-top: 15px;} .item .post-title,.static_page .post-title{display: inline-block; position: relative; font-size: 32px; line-height: 40px; font-family: 'Montserrat'; font-weight: 700; letter-spacing: -0.4px; margin: 0 0 5px; text-transform: none; color: #000;} .item .post-body,.static_page .post-body{width:100%;font-size:15px;line-height:1.5em;overflow:hidden} .item .post-outer{padding:0} .item .post-body img{max-width:100%} .post-meta a,.post-meta i{color:#222} .post-meta .post-author a:after{content:"-";margin:0 6px 0 8px} .post-timestamp{margin-left:0} .label-head{position:relative;display:block;overflow:hidden;margin-top:20px;padding:0} .label-head span{float:left;display:inline-block;font-size:10px;height:20px;line-height:19px;background-color:#f0f0f0;color:#222;padding:0 8px} .label-head a{float:left;display:inline-block;font-size:10px;height:20px;line-height:19px;background-color:#222;color:#fff;padding:0 8px;margin-left:3px;margin-bottom:3px} .label-head a:hover{background-color:$(color.theme)} .main .widget{margin:0} .main .Blog{border-bottom-width:0} .share-art{position:relative;display:block;overflow:hidden;margin:30px 0;padding:15px 0;border-top:1px dotted #f0f0f0;border-bottom:1px dotted #f0f0f0} .sa-title{display:block;float:left;height:30px;line-height:30px;margin:8px 15px 8px 0;padding:0} .sa-title strong{font-size:16px;display:block} .share-art a{float:left;font-size:12px;line-height:30px;color:#fff;-webkit-border-radius:2px;-moz-border-radius:2px;border-radius:2px;margin:8px 3px;padding:0 20px;height:30px;min-width:30px;text-align:center} .share-art a:hover{background-color:#222;color:#fff} .share-art a i.fa{margin-right:7px;font-size:15px} .share-art .facebook{background-color:#003471} .share-art .twitter{background-color:#00BFF3} .share-art .googleplus{background-color:#EA4D29} .share-art .pinterest{background-color:#C6393D} .share-art .linkedin{background-color:#0077B5} #related-posts{margin-bottom:10px} .related-headline{display:block;color:#222;font-family:"Montserrat",sans-serif;text-transform:uppercase;font-size:13px;font-weight:500;line-height:13px;overflow:hidden;margin-bottom:15px} .hide-label{display:none} .related li{width:31%;position:relative;overflow:hidden;float:left;display:block;box-sizing:border-box;margin:0 0 0 3.5%;padding:0} .related-thumb{width:100%;height:200px;overflow:hidden} .related li .related-img{width:100%;height:200px;display:block} .related-title a{ padding: 10px 5px 10px 0; color: #222; display: block; color: #000; font-size: 14px!important; font-family: 'Montserrat'; font-weight: 700; letter-spacing: -0.4px; line-height: 18px;} .related-title a:hover{color:$(color.theme)} .related li:nth-of-type(1),.related li:nth-of-type(4),.related li:nth-of-type(7){margin-left:0} .static_page .post-meta,.static_page .old_new{display:none} .firstcharacter{float:left;color:$(color.theme);font-size:75px;line-height:60px;padding-top:4px;padding-right:8px;padding-left:3px} .post-body h1,.post-body h2,.post-body h3,.post-body h4,.post-body h5,.post-body h6{margin-bottom:15px;color:#222} blockquote{font-style:italic;border-left:5px solid #222;font-size:18px;line-height:1.3em;margin:15px;padding:10px 15px} blockquote:before{content:'\f10d';display:inline-block;font-family:FontAwesome;font-style:normal;font-weight:400;line-height:1;-webkit-font-smoothing:antialiased;-moz-osx-font-smoothing:grayscale;margin-right:10px} blockquote:after{content:'\f10e';display:inline-block;font-family:FontAwesome;font-style:normal;font-weight:400;line-height:1;-webkit-font-smoothing:antialiased;-moz-osx-font-smoothing:grayscale;margin-left:10px} .widget .post-body ul,.widget .post-body ol{line-height:1.5;font-weight:400} .widget .post-body ul li{font-size:13px;margin:5px 0;padding:0;line-height:1.5} .post-body ul li:before{content:"\f105";margin-right:5px;font-family:fontawesome} .blogger-tab{display:block} .comments{clear:both;margin-top:0;margin-bottom:0;color:#222} .comments h4{font-size:13px;text-transform:capitalize;font-weight:400;padding:10px 0;margin:0;border-bottom:1px solid #eee} .comments .comments-content{padding:10px 0} .comments .comments-content .comment{margin-bottom:0;padding-bottom:8px} .comments .comments-content .comment:first-child{padding-top:0} .cmm-tabs .content-tab{background-color:transparent;padding:0} .cmm-tabs-header{background-color:#171717;height:32px;margin-bottom:0px;position:relative} .cmm-tabs-header h3 {display:inline-block;margin:0;color:#fff;font-family:'Montserrat',sans-serif;font-weight:500;text-transform:uppercase;font-size:13px;height:32px;line-height:32px;padding-left:10px} .cmm-tabs-header h3 h9{display:none} .simplyTab .cmm-tabs-header .wrap-tab{float:right} .cmm-tabs-header .wrap-tab a{height:auto;line-height:32px;padding:0px 10px;font-size:14px;display:inline-block} .cmm-tabs-header .wrap-tab li{float:left;width:auto} .facebook-tab,.fb_iframe_widget_fluid span,.fb_iframe_widget iframe{width:100%!important} .comments .item-control{position:static} .comments .avatar-image-container{float:left} .comments .avatar-image-container,.comments .avatar-image-container img{height:35px;max-height:35px;width:35px;max-width:35px;border-radius:2px} .comments .comment-block{padding:10px;box-shadow:none;border:1px solid #eee;border-radius:2px} .comments .comment-block,.comments .comments-content .comment-replies{margin-left:47px;margin-top:0} .comments .comments-content .inline-thread{padding:0} .comments .comments-content .comment-header{font-size:14px;border-bottom:1px solid #eee;padding:0 0 3px} .comments .comments-content .user{font-style:normal;font-weight:500} .comments .comments-content .icon.blog-author{font-weight:400} .comments .comments-content .comment-content{text-align:justify;font-size:13px;color:#444;line-height:1.4em} .comments .comment .comment-actions a{margin-right:5px;color:#fff;background-color:#171717;font-size:11px;font-weight:700;line-height:19px;display:inline-block;padding:0 6px} .comments .comment .comment-actions a:hover{background-color:$(color.theme);text-decoration:none} .comments .comments-content .datetime{margin-left:0;float:right;font-size:11px} .comments .comments-content .comment-header a{color:inherit} .comments .comments-content .comment-header a:hover{color:$(color.theme)} .comments .comments-content .icon.blog-author:before{content:"\f007";font-size:12px;font-family:FontAwesome} .comments .thread-toggle{margin-bottom:4px;font-size:13px} .comments .comments-content .comment-thread{margin:4px 0} .comments .continue a{padding:0;padding-top:10px;font-size:13px;padding-left:47px;font-weight:700} .comments .comments-content .loadmore.loaded{margin:0;padding:0} .comments .comment-replybox-thread{margin:0} iframe.blogger-iframe-colorize,iframe.blogger-comment-from-post{height:283px!important} .cmm-tabs.simplyTab .content-tab{background-color:transparent;padding:0;margin-top:0} .cmm-tabs.simplyTab .wrap-tab li a{font-family:'Roboto',sans-serif;text-transform:uppercase;color:#fff;font-weight:400;background-color:#222;height:32px;font-size:10px;letter-spacing:1px} .cmm-tabs.simplyTab .wrap-tab li a.activeTab{background-color:$(color.theme);color:#fff} .posts-title h2 a:before{margin-right:10px} .cmm-tabs.simplyTab .wrap-tab{float:right} .cmm-tabs.simplyTab .wrap-tab li{padding:0;line-height: 0;margin-left:0} .wrap-tab{list-style:none} .content-tab{transition:all .0s ease;-webkit-transition:all .0s ease;-moz-transition:all .0s ease;-o-transition:all .0s ease} #blog-pager{clear:both;text-align:center;margin:0;font-family:'Montserrat',sans-serif} .index .blog-pager,.index #blog-pager{display:block} .index .blog-pager,.index #blog-pager,.archive .blog-pager,.archive #blog-pager{text-align: left; color: #a0a0a0; padding: 1rem 2rem; border: 3px #ebebeb solid; display: inline-block; font-family: Montserrat, Helvetica, Arial, sans-serif; font-weight: 700; font-size: 16px; line-height: 1; letter-spacing: -1px; text-transform: none;} .showpageNum a,.showpage a,#blog-pager-newer-link a,#blog-pager-older-link a{ display: inline-block; padding: 0 .5rem;color:#000} .showpageNum a:hover,.showpage a:hover,#blog-pager-newer-link a:hover,#blog-pager-older-link a:hover{decoration:none;color:$(color.theme)} .showpageOf{display:none;font-size:0} .showpagePoint { margin-right: .5em; margin-left: 0.5em; } span.showpageNum:last-child a:after { content: '\f178'; font-family: 'FontAwesome'; margin-left: .8em; font-weight: 100; } span.showpageNum:last-child:before { content: '...'; margin: 0 0.4em; } span.showpage:before { content: '\f177'; font-family: 'FontAwesome'; margin-right: .8em; font-weight: 100; } .feed-links{clear:both;display:none;line-height:2.5em} .sidebar-wrapper{float:right;overflow:hidden;width:300px;padding-top:0;padding-bottom:20px;word-wrap:break-word;color:#666;line-height:1.5em} .sidebar-wrapper .widget{ overflow: hidden; margin: 0 0 50px; } .sidebar h2{ margin: 0 0 20px; font-style: normal; line-height: 1.45; letter-spacing: -0.15px; color: #333333; border: 1px solid #ebebeb; font-family: Montserrat, sans-serif; font-weight: bold; font-size: 12px; margin-bottom: 30px; padding: 10px 0; position: relative; text-align: center; text-transform: uppercase;} .sidebar-wrapper .widget h2 span { position: relative; display: inline-block; font-size: 12px; font-weight: 900; text-transform: uppercase; background-color: #fff; padding: 0 0px 0 0; z-index: 1; color:#000; } .sidebar ul{list-style:none} .sidebar li{margin:0;padding-bottom:.25em;padding-right:0;padding-top:0} .sidebar .widget-content{margin:0} #sidebar_tabs .widget h2{display:none} #tab1,#tab2,#tab3{transition:all 0s ease;-webkit-transition:all 0s ease;-moz-transition:all 0s ease;-o-transition:all 0s ease} .tab-opt{padding:0} .tab-opt li{width:33.3333%;background-color:#171717;display:inline-block;padding:0;float:left} .tab-opt{overflow:hidden;clear:both;margin:0 0 10px} .tab-opt li.active,.tab-opt li.active a{background-color:$(color.theme)} .tab-opt li a{text-align:center;padding:0;color:#fff;font-weight:500;font-size:11px;text-transform:uppercase;height:32px;line-height:32px;letter-spacing:1px;font-family:'Montserrat',sans-serif;display:block} .tab-opt li:hover{background-color:#222} #sidebar_tabs .cmmwidget{margin-bottom:20px} .sidebar .roma-widget li:first-child,.sidebar .cmmwidget li:first-child{padding-top:0} .list-label-widget-content li{display:block;padding:6px 0; padding-bottom: 15px; margin-bottom: 15px; border-bottom: 1px solid rgba(255, 255, 255, .05);position:relative} #footer .list-label-widget-content li{display:block;padding:6px 0; padding-bottom: 20px; margin-bottom: 20px; border-bottom: 1px solid rgba(255, 255, 255, .05);position:relative} .list-label-widget-content li:last-child{padding-bottom:0;border-bottom:0} .list-label-widget-content li a,.list-label-widget-content li span:first-child{color:#222;font-size:13px;font-weight:400} #footer .list-label-widget-content li a,#footer .list-label-widget-content li span:first-child{color:#fff;font-size:13px;font-weight:400} .list-label-widget-content li a:hover,.list-label-widget-content li span:first-child{color:$(color.theme)} .list-label-widget-content li span:last-child{color:#aaa;font-size:13px;font-weight:400;float:right} .cloud-label-widget-content{margin-top:10px} .cloud-label-widget-content span a{font-size:12px;color:#999;border:1px solid #eee;padding:7px 14px;float:left;position:relative;display:inline-block;margin:0 1px 1px 0;text-transform:capitalize} #footer .cloud-label-widget-content span a{border:none;} .cloud-label-widget-content span a:hover{color:#fff;background-color:$(color.theme)} .cloud-label-widget-content span span{font-size:13px;color:#757575;background-color:#f9f9f9;padding:7px 14px;float:left;position:relative;display:inline-block;margin:0 5px 5px 0;text-transform:capitalize;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px} .label-size-1,.label-size-2{opacity:100} .FollowByEmail td{width:100%;float:left} .FollowByEmail .follow-by-email-inner .follow-by-email-submit{margin-left:0;width:100%;border-radius:0;height:30px;font-size:11px;font-family:'Montserrat',sans-serif;color:#fff;background-color:$(color.theme);text-transform:uppercase;letter-spacing:1px} .FollowByEmail .follow-by-email-inner .follow-by-email-submit:hover{background-color:#171717;color:#FFF} .FollowByEmail .follow-by-email-inner .follow-by-email-address{padding-left:10px;height:32px;border:1px solid #EEE;margin-bottom:5px;font:normal normal 13px Roboto;font-size:12px;box-sizing:border-box} .FollowByEmail .follow-by-email-inner .follow-by-email-address:focus{border:1px solid #EEE} .FollowByEmail .widget-content{background:#f0f0f0;padding:10px} .FollowByEmail .widget-content:before{content:"Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.";font-size:12px;color:#222;line-height:1.4em;margin-bottom:5px;padding:0 3px;display:block} .flickr_widget .flickr_badge_image{float:left;margin-bottom:5px;margin-right:10px;overflow:hidden;display:inline-block} .flickr_widget .flickr_badge_image:nth-of-type(4),.flickr_widget .flickr_badge_image:nth-of-type(8),.flickr_widget .flickr_badge_image:nth-of-type(12){margin-right:0} .flickr_widget .flickr_badge_image img{max-width:67px;height:auto} .flickr_widget .flickr_badge_image img:hover{opacity:.5} #ArchiveList select{border:1px solid #EEE;padding:6px;width:100%;cursor:pointer;font:normal normal 13px Roboto} .PopularPosts .item-thumbnail{ margin: 0 10px 0 0 !important; width: 85px; height: 80px; float: left; overflow: hidden;} .PopularPosts .item-snippet{display:none} .PopularPosts ul li img{ padding: 0; width: 80px; height: 80px; border-radius: 50%;} .PopularPosts .widget-content ul li{overflow:hidden;padding:15px 0; } .sidebar .PopularPosts .widget-content ul li:first-child{padding-top:0; border-top:none;} .PopularPosts ul li a{ color: #000; font-size: 14px!important; font-family: 'Montserrat'; line-height: 18px; font-size: 14px; font-weight: 700; letter-spacing: -0.15px; margin: 0; margin-bottom: 10px; text-transform: capitalize;} .PopularPosts ul li a:hover{color:$(color.theme)} .PopularPosts .item-title{margin:0;padding:0} .PopularPosts .item-title .popular_span{color:#C4C4C4;font-size:13px;font-style:normal;line-height:21px;margin-top:3px} li.postz img { height:auto; width: 100%; } ul.roma-widget li { position: relative; overflow: hidden; background-size: cover!important; background-position: center center!important; -webkit-transition: all 0.35s ease-in-out; -moz-transition: all 0.35s ease-in-out; -ms-transition: all 0.35s ease-in-out; -o-transition: all 0.35s ease-in-out; transition: all 0.35s ease-in-out; padding:0px; } ul.roma-widget li~li { border-top:1px solid #eee; } ul.roma-widget li a { position: relative; display: block; padding:20px; text-decoration: none; background-color: rgba(255, 255, 255, 1); -webkit-transition: all 0.35s ease-in-out; -moz-transition: all 0.35s ease-in-out; -ms-transition: all 0.35s ease-in-out; -o-transition: all 0.35s ease-in-out; transition: all 0.35s ease-in-out; } ul.roma-widget li a .post-title h6 { position: relative; font-size: 15px; line-height: 22px; color: #000; -webkit-transition: all 0.35s ease-in-out; -moz-transition: all 0.35s ease-in-out; -ms-transition: all 0.35s ease-in-out; -o-transition: all 0.35s ease-in-out; transition: all 0.35s ease-in-out; z-index: 1; margin: 0 0 0 25px; } ul.roma-widget li a .post-title h6 { margin:0; } ul.roma-widget li a .post-title h6 { line-height: 19px; } ul.roma-widget .post-meta { margin:0; padding:0; border:0; } ul.roma-widget li .post-meta .post-date:before { content: ''; } ul.roma-widget li a .post-date { position: relative; z-index: 1; } ul.roma-widget li a span { display: none; } ul.roma-widget li:first-child a { padding:0; background-color: #000; } ul.roma-widget li:first-child a .post-image { opacity: 0.6; } ul.roma-widget li:first-child a .post-image { margin: 0;line-height: 0; } ul.roma-widget li:first-child .post-title { position: absolute; bottom: 35px; } ul.roma-widget li:first-child .post-title h6 { font-size: 15px; line-height: 21px; color: #fff; } ul.roma-widget li:first-child .post-meta { position: absolute; padding: 0 0 0 25px; } ul.roma-widget li a:hover { background-color: rgba(0, 0, 0, 0.4); } ul.roma-widget li a:hover .post-title h6 { color: #fff; } ul.roma-widget li:first-child a:hover { background-color: rgba(0, 0, 0, 1); } ul.roma-widget li:first-child a .post-title h6 { padding: 0 0 0 25px; } .post-date { font-size: 11px; font-weight: 300; text-transform: uppercase; font-family: 'Montserrat', sans-serif; color: #B7B7B7; margin-top: 7px; } .box-title h2 span { position: relative; display: inline-block; font-size: 12px; font-weight: 900; text-transform: uppercase; letter-spacing: 2px; background-color: #fff; padding: 0 10px 0 0; z-index: 1; color: #000; } .box-title h2:before { position: absolute; content: ''; width: 100%; height: 2px; background-color: #eee; top: 5px; z-index: 0; } .box-title h2 { position: relative; margin: 0 0 30px; } .cmmwidget li .avatarImage{position:relative;overflow:hidden;padding:0} .cmmwidget li{background:none!important;clear:both;list-style:none;word-break:break-all;display:block;overflow:hidden;margin:0;padding:10px 0} .cmmwidget li span{margin-top:4px;color:#aaa;display:block;font-family:'Open Sans',sans-serif,sans-serif;line-height:1.3em;text-transform:lowercase;font-size:12px;font-weight:400} .avatarRound{width:45px;height:45px} img.rc-img{width:100%} .cmmwidget a{color:#222;position:relative;font-size:14px;text-transform:capitalize;display:block;overflow:hidden;font-weight:500} .cmmwidget a:hover{color:$(color.theme)} .cmmwidget{list-style:none;padding:0} .cmmwidget li .avatarImage{float:left;margin:0 10px 0 0} .post-nav li{padding:0;display:inline-block;width:50%} .post-nav li strong{display:block;padding:0 0 5px;font-weight:700;letter-spacing:1px;font-size:13px} .post-nav li strong i{transition:all .0s ease;-webkit-transition:all .0s ease;-moz-transition:all .0s ease;-o-transition:all .0s ease} .post-nav li.previous a strong:before,.post-nav li.next a strong:after{display:inline-block;font-family:FontAwesome;font-style:normal;font-weight:400} .post-nav li.previous a strong:before{content:"\f104";margin-right:8px} .post-nav li.next a strong:after{content:"\f105";margin-left:8px} ul.post-nav{background-color:#FFF;border-top:1px dotted #f0f0f0;display:block;width:100%;overflow:hidden; margin: 30px 0 0;} .post-nav li a{color:#222;line-height:1.33;display:block;padding:15px 0 0;transition:all .0s ease;-webkit-transition:all .0s ease;-moz-transition:all .0s ease;-o-transition:all .0s ease} .post-nav li:hover a{color:$(color.theme)} ul.post-nav span{font-size: 13px; font-weight: 400; padding: 10px 5px 10px 0; display: block; color: #000; font-size: 15px!important; font-family: 'Montserrat'; font-weight: 700; letter-spacing: -0.4px; line-height: 18px;0} .post-nav .previous{float:left;box-sizing:border-box;padding-right:10px} .post-nav .next{text-align:right;padding-left:10px;box-sizing:border-box} h2{margin:0} .footer-column .roma-widget li{overflow:hidden;border-bottom:1px solid #eee;padding:10px 0} #footer-wrapper{background-color:#1E1E21;} #footer{display:block;overflow:hidden;width:100%;border-bottom: 1px solid #0e0e0e;} .footer-sections{overflow:hidden;margin:0 auto;padding:50px 0} .sect-left{display:inline-block;float:left;width:30%;margin-right:5%} .sect-left .widget:nth-child(2){margin-top:15px} .sect-left:nth-child(3){margin-right:0} .sect-left .widget-title{position:relative;margin-bottom:25px;} .sect-left h2{ color: #aaa; margin-bottom: 8px; font-family: 'Montserrat',sans-serif; position: relative; display: inline-block; font-size: 12px; font-weight: 900; text-transform: uppercase; letter-spacing: 2px; padding: 0 10px 0 0; z-index: 1; } .sect-left h2 a{color:#fff} .sect-left .PopularPosts ul li a,.sect-left .cmmwidget a,.sect-left .roma-widget .wrp-titulo a{color:#fff} .sect-left .roma-widget li{overflow:hidden;padding:10px 0} .sect-left .PopularPosts .widget-content ul li:first-child,.sect-left .roma-widget li:first-child{padding-top:0} .sect-left .roma-widget .wrp-titulo a:hover,.sect-left .PopularPosts ul li a:hover,.sect-left .cmmwidget a:hover{color:$(color.theme)} .footer-wrapper{color:#aaa;display:block;overflow:hidden;padding:15px 0 13px;width:100%; border-top: 1px solid rgba(255, 255, 255, .1); padding-top: 40px; padding-bottom: 40px; } .footer-wrapper .footer-sec{margin:0 auto} .footer-wrapper .copyright{font-size: 14px; line-height: 40px;} .footer-wrapper .copyright a{color:#fff} .footer-wrapper .copyright a:hover{color:$(color.theme)} .footer-wrapper #social-footer{float:right;position:relative;display:block;margin-right:-12px} .footer-wrapper #social-footer ul{overflow:hidden} .footer-wrapper #social-footer ul li{ font-size: 18px; padding: 0; display: block; height: 40px; float: left; text-align: center; margin-right: 10px; width: 40px; line-height: 40px; border-radius: 50%; color: #111; background-color: rgba(0, 0, 0, .05); -webkit-transition: all .3s linear; -moz-transition: all .3s linear; -ms-transition: all .3s linear; -o-transition: all .3s linear; transition: all .3s linear; color: #fff; background-color: rgba(255, 255, 255, .1);} .footer-wrapper #social-footer ul li a{display:block;text-decoration:none;color:#aaa} .footer-wrapper #social-footer ul li a:hover{color:$(color.theme)} .footer-wrapper #social-footer ul li a:before{display:inline-block;font-family:FontAwesome;font-style:normal;font-weight:400;-webkit-font-smoothing:antialiased;-moz-osx-font-smoothing:grayscale} .footer-wrapper a:active,.footer-wrapper #social-footer ul li a:active{color:$(color.theme)} #social-footer .facebook:before{content:"\f09a"} #social-footer .reddit:before{content:"\f281"} #social-footer .snapchat:before{content:"\f2ac"} #social-footer .vk:before{content:"\f189"} #social-footer .twitter:before{content:"\f099"} #social-footer .gplus:before{content:"\f0d5"} #social-footer .rss:before{content:"\f09e"} #social-footer .bloglovin:before{content:"\f004"} #social-footer .vimeo:before{content:"\f27d"} #social-footer .youtube:before{content:"\f167"} #social-footer .skype:before{content:"\f17e"} #social-footer .stumbleupon:before{content:"\f1a4"} #social-footer .tumblr:before{content:"\f173"} #social-footer .vine:before{content:"\f1ca"} #social-footer .stack-overflow:before{content:"\f16c"} #social-footer .linkedin:before{content:"\f0e1"} #social-footer .dribbble:before{content:"\f17d"} #social-footer .soundcloud:before{content:"\f1be"} #social-footer .behance:before{content:"\f1b4"} #social-footer .digg:before{content:"\f1a6"} #social-footer .instagram:before{content:"\f16d"} #social-footer .pinterest:before{content:"\f0d2"} #social-footer .delicious:before{content:"\f1a5"} #social-footer .codepen:before{content:"\f1cb"} .sect-left .FollowByEmail .follow-by-email-inner .follow-by-email-address{border:1px solid #333;background-color:#222;color:#ddd} .sect-left .FollowByEmail .widget-content{background-color:#222} .sect-left .FollowByEmail .widget-content:before{color:#ddd} .sect-left .FollowByEmail .follow-by-email-inner .follow-by-email-submit:hover{background-color:#333} .sect-left #ArchiveList select{border:1px solid #272727;background-color:#222;color:#ddd} .sect-left #ArchiveList select option{color:#ddd} .sect-left .cloud-label-widget-content span a{color:#ddd;background-color:#101010} .sect-left .cloud-label-widget-content span a:hover{color:#999;} #back-to-top{ color: #fff;background:#111; padding: 7px 10px; font-size: 14px; text-align: center; border: 3px solid #111;transition:all 0s ease;-webkit-transition:all 0s ease;-moz-transition:all 0s ease;-o-transition:all 0s ease} #back-to-top:hover{transition:all .3s ease;-webkit-transition:all .3s ease;-moz-transition:all .3s ease;-o-transition:all .3s ease} .back-to-top{position:fixed!important; bottom: 70px; right: 34px; z-index: 999; width: 40px;z-index:9999} div#hague_widget_social-2 li { padding: 0px; } .social-media-widget ul { border-top: 1px solid #eee; border-bottom: 1px solid #eee; border-right: 1px solid #eee; } .social-media-widget ul li~li { border-top: 1px solid #eee; } .social-media-widget ul li a{ display: block; font-size: 9px; font-family: 'Montserrat', sans-serif; font-weight: 500; letter-spacing: 0.3px; text-transform: uppercase; text-decoration: none; color: #000; -webkit-transition: all 0.35s ease-in-out; -moz-transition: all 0.35s ease-in-out; -ms-transition: all 0.35s ease-in-out; -o-transition: all 0.35s ease-in-out; transition: all 0.35s ease-in-out; } .social-media-widget ul li a i{ position: relative; display: inline-block; font-size: 12px; width: 40px; height: 40px; text-align: center; line-height: 42px; margin: 0 10px 0 0; z-index: 1; border-right: 1px solid #eee; border-left: 1px solid #eee; } .social-media-widget ul li a span{ display: inline-block; float: right; font-size: 9px; text-transform: uppercase; margin: 0 30px 0 0; line-height: 40px; } .social-media-widget ul li a.facebook:hover{ background-color: #3b5998; color:#fff; } .social-media-widget ul li a.twitter:hover{ background-color: #00aced; color:#fff; } .social-media-widget ul li a.dribble:hover{ background-color: #ed689b; color:#fff; } .social-media-widget ul li a.linkedin:hover{ background-color: #0077b5; color:#fff; } .social-media-widget ul li a.flickr:hover{ background-color: #ff0084; color:#fff; } .social-media-widget ul li a.tumblr:hover{ background-color: #3d5a70; color:#fff; } .social-media-widget ul li a.vimeo:hover{ background-color: #1ab7ea; color:#fff; } .social-media-widget ul li a.youtube:hover { background-color: #dd1a2a; color:#fff; } .social-media-widget ul li a.instagram:hover{ background-color: #125688; color:#fff; } .social-media-widget ul li a.google:hover{ background-color: #dd4b39; color:#fff; } .social-media-widget ul li a.foursquare:hover, .sidebar-social ul li a.foursquare:hover { background-color: #f94877; color:#fff; } .social-media-widget ul li a.pinterest:hover { background-color: #cb2027; color:#fff; } .social-media-widget ul li a.deviantart:hover{ background-color: #04cc47; color:#fff; } .social-media-widget ul li a.behance:hover{ background-color: #005cff; color:#fff; } .social-media-widget ul li a.facebook:hover i, .social-media-widget ul li a.twitter:hover i, .social-media-widget ul li a.dribbble:hover i, .social-media-widget ul li a.linkedin:hover i, .social-media-widget ul li a.flickr:hover i, .social-media-widget ul li a.tumblr:hover i, .social-media-widget ul li a.vimeo:hover i, .social-media-widget ul li a.youtube:hover i, .social-media-widget ul li a.instagram:hover i, .social-media-widget ul li a.google:hover i, .social-media-widget ul li a.foursquare:hover i, .social-media-widget ul li a.pinterest:hover i, .social-media-widget ul li a.deviantart:hover i, .social-media-widget ul li a.behance:hover i{ border-color: #fff; } .cmm-tabs.simplyTab { margin-top: 30px; } span.reading-time { position: relative; display: inline-block; font-size: 11px; font-weight: 300; text-transform: uppercase; font-family: 'Montserrat', sans-serif; color: #757575; } a.timestamp-link:after { content: "-"; margin: 0 6px 0 8px; } span.uk-date { color: #B7B7B7; } .footerwidget .widget h2 { display: block; position: relative; text-align: center; } div#footer-instagram { position: relative; margin-top: 0px; } .my-insta-box { position: absolute; z-index: 99; opacity: 0.95; padding: 10px; top: 50%; left: 50%; transform: translate(-50%, -50%); margin-bottom: 14px; } a.btn-style { background: rgb(255, 255, 255); padding: 10px 20px; color: #000; } div#footer-instagram h2 { display: none; } #instafeed{width:100%;display:block;margin:0;padding:0;line-height:0;} #instafeed img{height:auto;width:100%} #instafeed a{padding:0;margin:0;display:inline-block;position:relative} #instafeed li{ width: 30.3%; padding: 4px!important;float:left; -webkit-transition: all ease-in-out .5s; -moz-transition: all ease-in-out .5s; -ms-transition: all ease-in-out .5s; -o-transition: all ease-in-out .5s; transition: all ease-in-out .5s;list-style: none;} #instafeed .insta-likes{width:100%;height:100%;margin-top:-100%;opacity:0;text-align:center;letter-spacing:1px;background:rgba(255,255,255,0.4);position:absolute;text-shadow:2px 2px 8px #fff;font:normal 400 11px Montserrat,sans-serif;color:#222;line-height:normal;transition:all .35s ease-out;-o-transition:all .35s ease-out;-moz-transition:all .35s ease-out;-webkit-transition:all .35s ease-out} #instafeed a:hover .insta-likes{opacity:1} .group-share.pull-right li span { font-family: Istok Web,sans-serif; color: #4F5152; text-transform: uppercase; font-size: 12px; /* line-height: 1px; */ letter-spacing: 0.8px; } /*---Flicker Image Gallery-----*/ .flickr_plugin { width: 100%; } .flickr_badge_image { float: left; height: 68px; margin: 8px 5px 0px 5px; width: 62px; } .flickr_badge_image a { display: block; } .flickr_badge_image a img { display: block; width: 100%; height: auto; -webkit-transition: opacity 100ms linear; -moz-transition: opacity 100ms linear; -ms-transition: opacity 100ms linear; -o-transition: opacity 100ms linear; transition: opacity 100ms linear; } .flickr_badge_image a img:hover { opacity: .5; } /* Slider */ .slick-slider { position: relative; display: block; -moz-box-sizing: border-box; box-sizing: border-box; -webkit-user-select: none; -moz-user-select: none; -ms-user-select: none; user-select: none; -webkit-touch-callout: none; -khtml-user-select: none; -ms-touch-action: pan-y; touch-action: pan-y; -webkit-tap-highlight-color: transparent; } .slick-list { position: relative; display: block; overflow: hidden; margin: 0; padding: 0; } .slick-list:focus { outline: none; } .slick-list.dragging { cursor: pointer; cursor: hand; } .slick-slider .slick-track, .slick-slider .slick-list { -webkit-transform: translate3d(0, 0, 0); -moz-transform: translate3d(0, 0, 0); -ms-transform: translate3d(0, 0, 0); -o-transform: translate3d(0, 0, 0); transform: translate3d(0, 0, 0); } .slick-track { position: relative; top: 0; left: 0; display: block; } .slick-track:before, .slick-track:after { display: table; content: ''; } .slick-track:after { clear: both; } .slick-loading .slick-track { visibility: hidden; } .slick-slide { display: none; float: left; height: 100%; min-height: 1px; } [dir='rtl'] .slick-slide { float: right;