Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Régi Újra meg Újra blog

Régi Újra meg Újra blog

A fehér gyilkos, és ami mögötte van

2016. május 01. - KisKirály

ez1.jpg

 

Cukor, cukor hát mi legyen veled? Keblünkre öleltünk, befogadtunk, veled ízesítettük ételeinket, rólad meséltünk gyerekeinknek, téged emeltünk piedesztálra, amikor megízleltük nagymamáink porhanyós süteményeit. S most te vagy kit a vallató szobában a falhoz állítanak, téged gyanúsítanak népünk betegségeivel, dögvészt, romlást, cukorbetegséget, elhízást és szuvas fogakat hoztál ránk. Csak incselegtél velünk, édes ízed csak megtévesztés volt, mi voltunk a légy a vénuszodban, mi voltunk az egér a csapdádban és a trójaiak a falovadnál. Miért tetted ezt velünk, miért lettél gyilkos és kárhozat, miért?

Miért?

Az szépirodalmi frázisokat félretéve napjaink egyik vezető téveszméjéről lenne itt szó. Igen, aki szeret elmerülni a táplálkozásról szóló, interneten manifesztálódott információ áradatban az ma nagyon hamar kilyukadhat egy a “fehér halálról” szóló cikknél. A legtöbb divatdiéta is támad mindennemű feldolgozott szénhidrátot, de legfőképp a kristálycukrot, ami mögött arasznyi lemaradással lohol a fehér liszt. A szénhidrát-csökkentett termékek reneszánszukat élik, a Paleolit és Norbi boltok gombaként nőnek ki a földből. A cukor ellen megindult a hadjárat, az ellenséges erők már gyülekeznek, zöld zászlójukat kivonták, hogy seregeiket az élelmiszeripar ellen vonultassák fel. A cukor rossz, a cukor butít, a cukor öl - ezzel buzdítják majd a hadba menetelt a képviselők. Na de álljunk meg egy szóra, mi a baj a cukorral?

“hiszen a cukor a tisztítás után már szinte csak kémiai szénből áll, tehát biológiai értelemben holt anyag…”

A cukor, vagyis ebben az esetben a kristálycukor, hogy pontosan fejezzük ki magunkat kémiailag egy diszacharid, nevezetesen a szacharóz. Egy fruktózból és egy glükózból áll, ezek egyszerű szénhidrátok, melyek pedig szén atomból, oxigén atomból és hidrogénatomból épülnek fel. A glükózt és a fruktózt egyaránt 6 szén, 12 hidrogén valamint 6 oxigén alkotja, csak az atomok kapcsolódásában van különbség. Így látható, hogy a teljesen finomított szacharóz sem egyszerű szénből áll (arról nem is beszélve, hogy az, hogy kémia szén sehol sem állja meg a helyét), mivel pedig szegény cukor sosem volt sejtes élőlény, ezért biológiai értelemben meg sem tudott halni.

A szervezetünk rendkívül összetett módon működik, különbözőképpen reagál környezetünkre, az együttes ráhatásokra. De nem csak a reggeli és az esti pohár tej között van különbség, hanem két ember között is, hisz nem ugyanúgy játszódnak le egyes folyamatok az egyikben, mint a másikban. Ezt kell igazából elfogadnunk és megértenünk, ugyanis pontosan emiatt nem hozhatunk világra egyetemes igazságokat, ha például a táplálkozásunkról van szó. A cukor hasznosulása egy kis pont a bábeli zűrzavar közepette, aminek a felszínét érdemes lenne kicsit megkapirgálni. Az alábbi kis gyorstalpalónak köze sem lesz az elmélyült, tudományos értekezésekhez, ellenben laikus táplálkozás-fanatikusoknak jó alapot nyújthat a további olvasmányok megítélésében.

 

Mi történik a cukorral miután lenyeltük?

A szervezet az emésztést enzimek segítségével végzi, ez lényegében semmi másból nem áll, mint a táplálék kémiai felvagdosása. Olyan formába juttatja el a vékonybélig a tápanyagokat, hogy az a véráramba kerülve a szerveink által felhasználható legyen. Így az összetett szénhidrátok feladata, hogy egyszerű szénhidrát formájában kerüljenek el a vékonybél szállító fehérjéihez, onnan pedig egyenesen a véráramba. Tehát amikor nyelvünkre helyezünk egy kockacukrot, az keveredik a nyálunkkal, elolvad, nem mellesleg a nyálban lévő szénhidrátbontó enzim el is kezdi mészárosi munkáját. Miután lenyeltük a gyomorba kerülve pihen egy kicsit, ugyanis a gyomor savas közege nem kedvez a szénhidrátbontó enzimek működésének. A vékonybélbe kerülve viszont folytatódik a munka. Mivel a cukrot felépítő szacharóz egyszerű molekula, igen hamar, a vékonybél kezdeti szakaszán darabokra esik, így felszívódhat a glükóz és a fruktóz. A fruktózt nem tudjuk ilyen formán felhasználni, így a májba kerül további feldolgozásra várva, a glükóz… a glükóz pedig az örök mumus elkezd grasszálni a szervezetünkben. A legeslegundorítóbb, amit ekkor elkövet az inzulinszint megemelése. Legalábbis ezt szajkózzák a világháló bugyraiban megbúvó mérgező elmék. De hogy is van ez akkor? Igen, a glükóz molekulák túlzott jelenléte a véráramban nem kedvelt jelenség, ugyanis a tartósan magas vércukorszint különböző idegi elváltozásokat és más kóros tüneteket eredményezhet, például perifériás idegelhalást, ketoacidózist. Ezért fontos hormon számunkra az inzulin, mely szerveztünk vércukorszint-szabályzója, és teszem hozzá remekül működő kis találmány. Nagyjából annyit csinál ez a frankó kis molekula, hogy megragadja a glükózokat a grabancuknál és kitoloncolja a vérből a többi sejthez. Ez nem gond, ugyanis izmaink, szerveink, szöveteink működéséhez energiára van szükség, amit általában glükózból fedeznek. De mivel ez egy igen bonyolult művelet, van egy kis hibája, a túlzott glükóz bevitelre túlzott inzulin elválasztással reagál a szervezet, gyakran többel is, mint szükséges Így a hirtelen megemelkedett cukorszint emelkedést hirtelen megemelkedő inzulinszint követi, de ha már az kikerült, akkor minden egyes enzimmolekula hasznosítja magát és a normál vércukorszintet biztosító glükóz molekulákat is eltakarítják az útból. Ekkor viszont a máj közbelép és a szénhidrát raktárjait mozgósítva ismét rendezi vércukorszintünket. De mi is ezzel a probléma?

  1.      a máj teljesen feleslegesen dolgozik,
  2.      bár a máj és az izmok halmoznak fel szénhidrátot, raktáraik könnyen telítődnek így a sürgősségi vércukorcsökkentés eredményeképpen a sok glükózt a zsírszövetek veszik fel és építik be maguk közé. Ez elhízáshoz, a nagy mennyiségű inzulin löketek hasnyálmirigy kimerüléshez, 2-es típusú diabétesz mellitushoz és más betegségekhez vezethet.  

Akkor most égessük el máglyán a gonosz cukrot?

Nem. Úgy látszik, a társadalom nem bírja kinőni azt a szokását, hogy előszeretettel üldöz embereket, szervezeteket, de manapság felkapott dolog élelmiszereket, élelmiszer-összetevőket meghurcolni és máglyahalálra ítélni. Ilyen ma a laktóz, a glutén, az E-számok és minden, ami feldolgozott, tehát a kristálycukor is. Igen, a finomított cukor túlzott bevitele minden olyan problémát előidéz, amit “fehér halál” név alatt neki tulajdonítanak. A cukor üres kalória, ezt is sokat hallani, érdekes, ez egy abszolút helytálló kijelentés. Valóban, szénhidráton kívül mást nem igen tartalmaz a polcokról levehető kristálycukor, bár ez elmondható a barna cukorról és a nádcukorról is többek között. Ugyanis a szerveztünk működéséhez, mint az már írva vagyon, energiára van szükség, az energiát ételeink elfogyasztásával, megemésztésével, azok felszívásával és feldolgozásával nyerjük. Az, hogy a szervezetünk mennyi energiát képes egyes élelmiszerekből kinyerni rendkívül összetett, de mindenekelőtt bonyolult. Nem úgy működünk, mint a vegyes tüzelésű kazán, hogy bármit bedobunk elég és a továbbiakban hőenergiaként tengeti napjait, a szervezetünk ugyanis nem tud mindent felszívni, egyáltalán megemészteni sem. Az élelmiszerek rosttartalma tulajdonképpen csak átszalad tápcsatornánkon, odalök egy hellót a vékonybelünknek és megy tovább a vastagbélbe, ahol a bélbacik részben felzabálják. Azt hiszem, nem kell mondanom mi a következő állomás… Szóval a rostból helyből nem tudunk energiát előállítani. Előfordul az is, hogy az emésztés elégtelensége miatt, a bevitt táplálék bár hasznosulhatna energiaként, mégsem kerül be a körforgásba, ez megtörténhet hasmenés, hányás, vagy felszívódási zavar esetén bármikor. Tudósaink mégis olyan módszerrel állapítják meg az ételek energia tartalmát, mely a vegyes tüzelésű kazán mintájára hajaz, tehát elégetik az egészet és megnézik, mennyire melegíti fel a szobahőmérsékletű vizet. Akkor ez most rossz? Nem, ez ilyen formában is egy rendkívül hasznos irányszám, mellyel követni tudjuk hozzávetőlegesen mennyi energiát viszünk be szervezetünkbe. Körülbelül egy felnőtt nőnek 1800 kcal, egy felnőtt férfinak 2300 kcal energia bevitel fedezi a napi szükségletét (kevéssé megterhelő munka mellett, sport nélkül). Ezen keretek között kéne a lehető legtöbb vitamint, ásványi anyagot és egyéb szervezetünket támogató finomságot bevinnünk és gondoskodnunk arról, hogy azok a lehető legjobban felszívódjanak és hasznosuljanak. Így ha napi 300-400 kcal-át elpazarlunk cukor fogyasztásával, amivel lényegében semmi mást, csak energiát vittünk be, akkor jóval tápanyagban dúsabb ételekkel kell kompenzálnunk. Vagy maradunk a mértékletes cukorbevitelnél.

sugar-white-death-1.jpg

További felhasználás

“Az ipari cukrok le­bontása igen B-vitamin-igényes, ezért méltán mondhatjuk, hogy a fe­hér cukor "öli" szervezetünk B-vitaminját. A cukor, organizmusunk centrumát pusztítja legjobban”

A glükóz lebontása valóban B-vitamint igényel, így nyerünk energiát, de mivel a szervezetnek elég sok energiára van szüksége, a B-vitamin örömmel áldozza fel magát, mivel bízik benne, hogy még fogyasztunk B-vitaminban gazdag élelmiszert (gabonák, zöldségek, gyümölcsök) az életünk során. Ja és amúgy a szervezet elég találékony, ha szüksége van energiára, bármit felhasznál, nem kell hozzá fehér cukrot enni, a B-vitamin ígyis-úgyis felhasználódik. Az organizmusunk centruma feltételezhetően az agy lenne. Az agyunknak szüksége van glükózra, ugyanis 100%-os működéséhez csak azt tud felhasználni. Ha nincs a vérben elég glükóz, a zsírbontásból felszabadult ketontestekből a szervezet minden más része egész jól eléldegél, az agy viszont nem képes a ketontesteket olyan mértékben hasznosítani, mint a glükózt. Ez egy körülbelüli 20%-os teljesítményromlást okoz. A ketondiétát folytatók között bizonyított a szellemi alulműködés. Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, glükózra szükségünk van azért, hogy gondolkozhassunk. Persze ez nem azt jelenti, hogy csak és kizárólag a kristálycukor alkalmas erre célra, minden más szénhidrát tartalmú étel is betölti ezt a funkciót, egyedül a felszívódás gyorsaságában lesz eltérés valamint az inzulin emelő hatásban. Tehát az “organizmusunk centruma”, ami feltehetőleg az agy akar lenni semmi kárt nem szenved cukor fogyasztása révén, sőt, ő profitál a legtöbbet.

Miért fogyasztunk édes ételeket/italokat?

„Van, aki azért, mert rossz kedvét kívánja oldani vele. Van, aki "sportból" és csak. Aztán előfordul a jelenség a változás korában lévő nőknél…. A legtöbb ember azt hiszi, hogy aminek jó az íze, az magas tápértéket is képvisel. Ennek az ellenkezője is igaz: van, aki úgy gondolja, hogy kevésbé ízletes ételnek nincs tápértéke.”

Elég köztudott, hogy az ősember nem jutott olyan könnyen ételhez, mint mi. Vadásznia, halásznia, gyűjtögetnie kellett, hogy az életben maradáshoz szükséges energiát magához vegye. Étrendje húsból és gyümölcsökből állt főképp, esetleg vad gabonákból, zöldségekből és gyökerekből. A hús remek zsír és fehérje forrás, az előbbiből tud a szervezet energiát előállítani, de hátrányairól már esett szó, az utóbbit viszont vétek energiaként felhasználni (persze végső esetben ez is megtörténik, a fehérje raktáraink az utolsó energiaforrásunk, amihez a szervezetünk hozzányúl). A gyümölcsök tele vannak vitaminokkal és vízzel, emellett szénhidrát tartalmuk kimagasló, de rengeteg gyümölcsöt meg kéne ennünk ahhoz, hogy napi energia bevitelünket fedezni tudjuk. Tehát az ősember két fő tápláléka közül egyik sem bizonyul megfelelő energiaforrásnak. Maradnak a zöldségek és a gyökerek. Ezek már jóval energiadúsabb ételek, ezekből volt érdemes nagy mennyiségben fogyasztaniuk, hogy túléljék a kor viszontagságait. Viszont ha szerencséjük volt, találtak egy kis mézet. A mézet ugyancsak fruktóz és glükóz alkotja, a mázlista ősember így egy kis mennyiségből is elég energiát vihetett be, ahhoz, hogy a délutáni szieszta után legyűrjön egy mamutot. Éhséget ugyan nem olt egy kanál méz, de az elődeink számára nagyon fontos volt egy kis felesleg felhalmozása miatt, amit aztán az ínséges téli időszakban szervezetük túléléssel hálált meg. A méz pedig édes, az édes finom, akkor miért is ne ettek volna belőle sokat, nincs ez ma sem másképp. De azért eszünk sok mézet, mert édes, vagy azért édes, hogy sokat együnk?

A szervezetünk számára a szénhidrát az elsődleges energiaszolgáltató, ezt már megtárgyaltuk, ebből az következik, hogy szervezetünk igényli is azt, így alakult ki az ízérzetünk. Azért párosítja agyunk az egyszerű szénhidrátokat kellemes ízzel, hogy még többet együnk. Ez az ősember idejében indokolt volt, ugyanis ő ritkán jutott hozzá nagy mennyiségű cukorhoz, ma viszont már bőven van mit ennünk, így nem lenne szükség rá, hogy annyi ételt fogyasszunk, amennyi csak a rendelkezésünkre áll.  Tehát az édes íz preferálása egy nagyon ösztönös, evolúciós dolog, nem pedig a mai társadalmat sújtó népbetegség. Az ősember is felzabálta volna legszívesebben a sarki cukrászda teljes desszertkínálatát, csak neki nem volt elég cukorrépája egy Eszterházy torta elkészítéséhez. Az idézet szöveg okán érdemes megemlíteni, hogy egyes édességek, mint például a csokoládé, kis mennyiségű endorfin termelést is kivált, ami köztudottan a jó kedvért felelős, mindenesetre nem a cukor az, ami kirángat minket a depiből.

depression-eating-sugar.jpg

A végzetes aranylövés

„A szenvedélybetegek közé sorolhatjuk az édesség rabjait is.”

Elég durva kijelentés, hiszen a szenvedélybetegség egyik legfőbb jellemvonása, hogy a szer nélkül különböző mellékhatásoktól szenved a delikvens, melyeket csak az adott szer használata/fogyasztása tud leküzdeni, vagy egyes esetekben az akaraterő segítségével lehet túljutni a sóvárgáson. A kristálycukor megvonás nem okoz ilyet, egy fánkon élő ember le tud tenni az édességről, komolyabb fizikai szenvedés nélkül. Persze nehéz egyik pillanatról a másikra fánk helyett salátát enni, mert komoly ösztön vezérel minket születésünktől fogva az édes íz irányába, viszont a cukor mérsékelt fogyasztása révén nem alakul ki semmiféle egészségkárosodás, ami nem mondható el például a mérsékelt (de hosszú távú) dohányzásról. Létezik a cukornak és a süteményeknek olyan formája, amit egyáltalán nem kell elhagyni, ugyanis tápanyagtartalma összemérhetetlenül magasabb, mint a már említett üres kalóriáknak. Nincs azzal semmi gond, ha süt anyuka egy nagy tepsi almás pitét a gyerekeknek, hiszen az almában sok rost található, a tésztát lehet teljes kiőrlésű lisztből készíteni, a cukor mennyiséget, amit a recept ír felére, vagy akár negyedére lehet csökkenteni. Egy valamiben talán mégsem lehet vitatkozni, és az az édes ízhez való hozzászokás. Valóban, ha sok cukorral isszuk a teát, ha naponta cukros üdítőket nyakalunk literszám és rendszeres vendégei vagyunk a két utcával odébb székelő cukrászdának, akkor édes ízérzékelésünk egyre tompul, tehát a kevésbé cukros ételeket, italokat már nem is érezzük igazán édesnek, és kívánjuk a hat centi porcukorszórást a krémesünkre. Ezen azonban lehet változtatni, egyszerűen csak kevesebb cukrot kell rakni a teába, házi sütit kell sütni, amiben mérsékeljük a hozzáadott cukortartalmat, így ha legközelebb bolti süteményre vetjük magunkat, rájövünk, hogy ehetetlenül édes és gejl, ami már nem is esik olyan jól. Ez a jelenség éppenséggel nevezhető addikciónak, tehát hozzászokásnak, de a kulcs a zárba még mindig az, hogy a finomított cukor nem öl, butít és teszi az embert földönfutóvá, egyszerűen csak kordában kell tartanunk a sütiszörnyet magunkban, és akkor nem kell tartanunk az elhízástól és társaitól.

Összegezzünk

„A fehér cukor fogyasztása súlyos betegségeket okoz és rend­kívüli módon rövidíti meg életünket, ezért méltán nevezhetjük a cukrot fehér gyilkosnak! (Annak ellenére, hogy szelíden meglapul a konyhaszekrényben.)” 

Korunk egyik legnagyobb kettőssége, hogy amíg a világ egyik fele éhezik, addig a másik az elhízás miatt kialakult betegségekkel küzd, ami miatt ma már nyíltan üldözik kényelmi termékekként elhíresült félkész és kész ételeket. De amíg az emberek megveszik a bolti süteményeket, a gumicukrot, és a cukros üdítőket és aztán otthon mértéket nem ismerve, az esti valóság show alatt magukba is tömik azt, hogy aztán másnap ugyanezt tegyék, addig sajnos az édességek, a hozzáadott cukor és kóla kint lesznek az áruházak polcain. Igen, “üres kalóriák” fogyasztása haszontalan, hosszútávon és mértéktelen módon egészségkárosító, elhízáshoz és cukorbetegséghez, szív és érrendszeri problémákhoz vezet (no, nem a cukor fogyasztás miatt lesz szívinfarktusunk, hanem az elhízás, a mozgásszegény életmódmód valamint a nem megfelelő táplálkozás miatt). De a cukor önmagában nem “fehér gyilkos”, hanem az ember teszi azzá. Lehet szidni az élelmiszergyártókat, lehet szidni az egészségügyi rendszert, a marketing szakembereket, akik lépten-nyomon azon dolgoznak, hogy eladják az agyon cukrozott terméket, de nem ők teszik azt a kosarunkba, se nem ők tömik a szánkba lapátszám, hanem mi! Kísértések közepette élünk, a cigaretta, az alkohol, a drogok és az élelmiszerek is ugyanúgy megkísértenek bennünket, de ahogy nemet tudunk mondani egy szál cigire, úgy nemet kéne tudnunk mondani négy kanál cukorra a teában és a negyedik kókuszgolyóra az unokahúgi szülinapi zsúrján. A cukorral együtt lehet élni, a konyhaszekrényben lehet tartani, és nem kell attól félni, hogy maholnap hatalmas bárddal a kezében fog a szobánkba lopakodni, míg mi édesdeden alszunk.

 

Lakosné Kölb Noémi 
dietetikus hallgató

A bejegyzés trackback címe:

https://ujramegujraarchiv.blog.hu/api/trackback/id/tr8612492207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Perszonáltréner 2016.05.01. 22:12:04

Végre egy tisztességes írás a témában. Bár én egy fokkal szigorúbb vagyok egy csöppet a cukorral, de örömmel olvastam végiga bejegyzést.

wovbagger 2016.05.01. 22:57:22

Klassz írás, pár hiba azonban benne maradt:

1, "Egy fruktózból és egy glükózból áll..." - helyesen: "egy fruktóz- és egy glükózmolekula építi fel".

2, "ezek egyszerű szénhidrátok, melyek pedig szén atomból, oxigén atomból és hidrogén atomból épülnek fel." - helyesen: " ezek egyszerű szénhidrátok, melyeket szénatomok, oxigénatomok és hidrogénatomok építenek fel."

3, "keveredik a nyálunkkal, elolvad..." - helyesen: "a nyálunkkal keveredve feloldódik..."

4, "...nem mellesleg a nyálban lévő szénhidrátbontó enzim el is kezdi mészárosi munkáját..." - helyesebben: " ...a nyálban lévő szénhidrátbontó enzim (a nyálamiláz) elkezdi munkáját." Nem kell a barokkos túlzás a megfogalmazásban, a lényeg így pontosan érthető.

steery 2016.05.01. 23:38:22

A társadalom kollektív elmabaja több oknak köszönhető, de főképp annak, hogy totálisan vak a saját problémáira. Mindenáron jól megfogható, könnyen bevádolható, anyagi okokat keresnek (és találnak is, némi belemagyarázás után) a bajok hátterében. A valódi okokkal, a fejekben kavargó információval viszont nem foglalkoznak. Abban ugyanis nincs üzlet, ha kiderül, hogy a betegségeket lelki problémák (nem megfelelő személyiség programozás) okozzák. Hacsak nem beszéljük be a pácienseknek, hogy a lelki problémákat is csak anyagi gyógyszerekkel lehet-szabad kezelni, nem pedig helyes információkkal. Mivel az információ korlátlan számban másolható, minimális költséggel sokszorozható, tehát kvázi ingyen van (lásd: internet). A gyógyszer viszont anyagból van, nem lehet korlátlanul másolni és költséges az előállítása (lásd: ipari tömegtermelés). Tehát nagy hasznot lehet húzni belőle, ha én adom neked, sok pénzért, te pedig vagy olyan hülye, hogy egész életedben megveszed tőlem. Tátám! És máris kész a fogyasztói (idióta) társadalom receptje!
A cukor a lélek számára az élet (vitalitás, könnyen felhasználható energia) édes élvezetének szimbóluma. Akik bármilyen okból megfosztják magukat tőle, azok ezzel azt fejezik ki (főleg maguknak, de másoknak is), hogy ők nem élvezik az életet, nem tudnak neki örülni és nem mernek-tudnak-akarnak könnyen hozzájutni az életerőhöz és kéjelegni benne. Agyturkásznak való feladat kibogozni ennek ok-szövevényeit.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2016.05.02. 00:26:46

A 80-as években ha kijelentetted hogy eszel tojást kihívták rád a rendőrséget hogy koleszterinbűnöző vagy. Aztán kiderült, hogy a tojással nincs semmi baj.

kisQtya 2016.05.02. 00:56:16

@wovbagger: Nem érzed, hogy ez nagyon ciki? Mint valami hülye tanár...

midnight coder 2016.05.02. 06:55:40

Ez az egész egészséges életmód dolog valójában egy óriási üzlet. Két oldalról: egyrészt direkt módon, a sportszergyártóktól a Norbi-féle fitnesszgurukig. A másik oldalon az egészségipar is sokat profitál a dologból. Egyrészt itt is közvetlen módon: a különféle vitaminoktól a fogyasztószereken át a body-builderek által használt fehérjeporokig - és persze a doppingszerekig. Másrészt pedig segít elterelni a figyelmet arról a tényről, hogy az egészségipar mennyire ellenérdekelt anyagilag az egészségügyi problémák megoldásában. Az áldozathibáztatás már a középkorban is remekül működött, az egészségügy lényegében ugyanezt teszi. Nem zöldségen és nyers magokon éltél egész életedben? Akkor megérdemled hogy rákos, cukorbeteg, stb. legyél!

A háttérben persze leginkább az van, hogy egy gyógyszergyár akkor igazán nyereséges, ha a saját, szabadalmaztatott hatóanyagokat tartalmazó gyógyszereit adja el a biztosítóknak és rajtuk keresztül a betegeknek. Csakhogy, a szabadalom egy idő után lejár, onnantól kezdve bárki gyárthatja a dolgot, és a profit drasztikusan visszaesik.
Ha most valamelyik gyógyszergyár teszem azt megoldaná a rák problémáját egy általános gyógyszerrel, akkor a profit addig jönne amíg le nem telik a szabadalom, onnantól kezdve vége az extraprofitnak, nincs több betegenként több millió forintért eladott gyógyszer. Ezért aztán az ipar abban érdekelt, hogy a szabadalom lejárta előtt egy _kicsit_ jobb gyógyszert adjon ki a témában. Épp csak annyival, hogy a biztosítók megvegyék a generikusok helyett.
És hogy az istenadta nép ne háborogjon amiatt, hogy a befolyt dollármilliárdok ellenére ott tart az egészségügy ahol, na erre kell az áldozathibáztatás.

csikosúr66 2016.05.02. 07:07:50

@wovbagger: Ez tényleg szörnyen tanárnénis, annyi azért feltűnt, hogy a szerző szerintem keveri az addíciót az addikcióval.

B. Péter 2016.05.02. 07:31:24

Tetszik a cikk!
Én nagyon édesszájú vagyok, mégis limitált mennyiségű édességet tudok fogyasztani. A módszerem, ami jól passzol ehhez a cikkhez:
Csak (igazi) házi sütésű édességet eszem! Ez igazából a 'hozzáférési számot' csökkenti remekül, hiszen a nejem, édesanyám és barátaim nem mindennap sütnek sütit...
Ha pedig már nagyon kívánom az édességet, megkérem őket, hogy süssenek!

2016.05.02. 07:45:03

Az a probléma, hogy évtizedekig kategorikusan a zsírt kellett volna kizárnunk az életünkből, most meg a cukrot. A szélsőségek kerülése helyett folyton a ketegorikus kizárása valaminek.

Rational 2016.05.02. 09:02:51

Jó a cikk, nagyon! Gratulálok az írójának! Egy valamit azért szeretnék hozzátenni. Való igaz, hogy nem kötelező károsan nagy dózist fogyasztani cukorból. De azért azt is látni, kell, hogy az emberek nem tudnak uralkodni magukon, hajszolják az élvezeteket. Valamilyen formában akadályozni kellene a túlzott cukorfogyasztást! Gondolok pl. büntetőadóra, mint a cigarettán vagy az alkoholon, vagy a chips-en lévőre. 1 kg cukor 200 Ft.-ért túl olcsó egy olyan világban, ahol mindenkit a pénz irányít. Arról nem is beszélve, hogy a büntetőadót lehetne cimkézni, mondjuk az egészségügyi ellátás irányába. Mert hiába igaz, hogy a cukor önmagában nem méreg, hanem táplálék, de a "civilizált" világban mégis úgy használjuk, hogy méregként működik.

Kovi1970 2016.05.02. 09:28:12

Végre egy normálisabb hangvételű cikk.
Nemrég volt egy kvázi viccblog amelynek a cukkorról szóló posztja ráadásul kikerült az index főoldalra. Az önérzetes alteros meg szépen törölte az összes kommentet ahol leírták hogy hülyeség amit írtak.

A cukor elengedhetetlen összetevő, nem véletlenül vágyódunk utána.

A fő gond itt is a túladagolás, amit a mai jólétünkben nehezen tudunk elkerülni. A sok alternatív diéta (szétválasztós vagy a Paleo) is elsősorban a cukor csökkentését kísérli meg.

Természetesen azokon felül ahol tényleg szükség van mert pl tényleg érzékeny a Gluténre.

Mérnork 2016.05.02. 09:32:15

@nagybalfasz:
A cukorral az igazából a baj, hogy nagyon sokat fogyasztunk belőle úgy, hogy nem is tudunk róla. Mvel automatikusan jobb ízűnek érez az emberek kb. 90%-a mindent, amiben van némi cukor, és ugye a cukor filléres tétel, emiatt az élelmiszer gyártó cégek gyakorlatilag _minden_ termékükbe tesznek cukrot, olyanokba is, amiről átlagjózsi abszolút nem gondolná. Tehát hiába nyugodt valaki, hogy ő nem eszik édességet meg nem iszik cukrozott üccsit, attól még simán benyomhat egy rakat cukrot pl. az alacsony zsírtartalmú joghurttal, saláta öntettel, jóformán bármelyik mirelit cuccal vagy konzervvel, zsacskós levessel. Ráadásul ezt a cukor hozzáadós trükköt az éttermek is ismerik és alkalmazzák, tisztelt a néhány -és általában jó drága- kivételnek.

KisKirály 2016.05.02. 09:56:44

@Mérnork: pont valamelyik nap gondolkodtam azon, hogy vajon a rúd párizsiban mi a fenét keres a cukor? (vegyiparos betegség hogy mindent tüzetesen átolvasok miből van) De lényegében tényleg mindenbe belepumpálják...

room_101 2016.05.02. 10:34:09

@KisKirály: Az íze miatt.

KisKirály 2016.05.02. 10:43:11

@room_101: mondjuk amióta egy ismerős megcukrozta a pörköltjét, már nem lepődök meg :D

Boka1 2016.05.02. 11:15:49

Ha cukrosat eszünk, utána együnk sósat is. Akkor nem hízlal és helyreáll az inzulin termelődés is. Igaz a só a másik népellenség lett, de amíg volt orvosképzés Magyarországon, addig tanították is, hogy a sóhiány veszélyesebb a túlsózásnál.

Tronald Dump 2016.05.02. 12:08:25

Azért még mindezek ellenére is veszélyes a cukorfogyasztás, és minimalizálnia kell még annak is, aki rendszeresen mozog. Csupán élvezeti oka van annak, hogy cukrot eszünk, amúgy semmi szükségünk rá. Öregít, fáradtá tesz amellett, hogy hízlal. Kutyáknak egyenesen mérgező, emberen éppen csak elnyújtottabban hat károsan, de kb ugyanazon módon.

Ha lehet, inkább helyettesítőszereket érdemes használni (nyírfacukor, aszpartám). A legtöbb, akárcsak az összetett szénhidrátokból álló rostok, hasmenést okoz, de az aszpartám teljesen rendben van. Egyedül a kelesztett dolgokba kell cukor az élesztőnek.

Tronald Dump 2016.05.02. 12:11:56

@Boka1: Ez hülyeség. Semmi köze az inzulintermelődésnek a sóhoz.

cucurbita pepo 2016.05.02. 12:11:57

Király! Köszönjük szépen eme hiánypótló alkotást egy hozzáértő tollából! Szívesen látnék egyszer a tej védelmében is egy írást, mint elsődleges Ca forrás, a CA/P arány szerepéről a felszívódás/hasznosulás tekintetében, esetleg egy kis kitérővel az intolerancia irányába. Gombamód szaporodnak körülettem az olyan népek, akik ugyan nem laktózérzékenyek mégis laktózmentes tejet fogyasztanak. Vagy az olyanok, akik éppen a tejtermékek fogyasztásáról akarnak teljes mértékben leszokni csak úgy, mert azt gondolják ez az út a szuperegészség felé... Óriási feketeség tátong az emberi fejekben a tejjel kapcsolatban...

Phteven 2016.05.02. 12:21:17

"a cukor filléres tétel, emiatt az élelmiszer gyártó cégek gyakorlatilag _minden_ termékükbe tesznek cukrot"

A só még annál is olcsóbb, mégsem tesznek mindenbe.

Tronald Dump 2016.05.02. 12:28:46

@wovbagger: Nem tudom, hogy a szerző mire gondolt, de nem az amiláz felelős elsősorban a szacharóz bontásáért. Az épp csak elkezdi bontani néhány óra után. A sucrase (nem tudom, mi a magyar neve, szaccharáz?) végzi valójában a vékonybélben.

5perc 2016.05.02. 12:45:58

@Tronald Dump:
"veszélyes a cukorfogyasztás, és minimalizálnia kell még annak is, aki rendszeresen mozog"
Érdekes a feltételezésed, hogy mindenki az elhízással küzd. Persze nem így van.

Roy 2016.05.02. 12:59:45

Nem kell a cukor? Akkor édesíts a rákkeltő mesterséges édesítőszerekkel. Egyél mákostésztát, dióstésztát is ezekkel.
Régen ráfogták a zsírra, a vajra milyen egészségtelen. A hidrogénezett margarin bezzeg egészségesnek nyilvánították.
Mi az egészséges aztdöntse el mindenki maga. Túlzásba víve minden egésztelenné válhat.

Tronald Dump 2016.05.02. 13:07:11

@5perc: Fuss neki mégegyszer, a szövegértelmezést sosem késő fejleszteni.

TBal 2016.05.02. 13:25:52

@Rational: te, ez már megint a döntsük el mi az emberek helyett, hogy mi a jó nekik"-gondolkodás. minden termékre rá van írva kötelezöen, hogy mennyi cukor van benne, aki nem analfabétagammadelta, az el tudja olvasni, és el tudja dönteni, hogy jó-e nekik. Én szeretem, ha felnöttként kezelnek, és nem fogyatékosként. Ha sok cukrot eszek, az innentöl kezdve az én felelösségem lesz, senki másé.

Pont elég az állami menzareformra gondolni, ha ilyen próbálkozásra szeretnél példát találni. A nyolcvanas években zsír-és koleszterinmentessé tették volna a menzákat ugyanilyen hozzáállással, kitiltották volna a tojást, stb.

TBal 2016.05.02. 13:28:27

Amúgy gratulálok a cikkírónak, végre nem egy "a cukor károsítja a gyerekek agyát" jellegü cikk (amikor azt a címet megláttam, kb. hangosan felröhögtem - nyilván ezért vonzódik minden gyerek ösztönösen az édeshez, hogy ártson magának...)

fidesz jobbik mszp dk együtt pm lmp fodor egykutya 2016.05.02. 14:07:07

@Kovi1970: "A cukor elengedhetetlen összetevő,..."

Persze, hogy az. Úgy, hogy a szervezet lebontás által előállítja azt a lehetőleg minél több természetes táplálékból. De nem a cukros üdítőből, édességből és egyebekből. Amennyi egyszerű és összetett szénhidrátot tartalmaznak ezek, arra a szervezetnek egyszerűen nincs szüksége, a felhasználatlan mennyiség pedig zsírként lerakódik. A hozzáadott cukrot nem tartalmazó élelemből a szervezet kiválóan ellátja magát cukorral, ill. energiával

Ezzel együtt persze én sem azt mondom, hogy teljesen meg kell vonnia magát az édességektől süteményektől annak, aki szereteti ezeket.

5perc 2016.05.02. 14:07:11

@Tronald Dump:
Akkor csak gyakorolj szorgalmasan a saját írásodon.

5perc 2016.05.02. 14:26:47

@Tronald Dump:
Miért kell vigyázni? Mert "blabla, amellett, hogy hízlal".
Kire veszélyes? Még arra is, "aki rendszeresen mozog".
Akkor szerinted ki küzd elhízással?

Tronald Dump 2016.05.02. 15:01:15

@5perc: Látom nem sikerült továbbjutni az értelmezésben. Segítek, az, hogy "amellett, hogy hízlal" arra utal, hogy az elhízáson kívüli egyéb káros élettani hatásokra gondolok. Lehet, hogy a te értelmezési kihívásaid is ezzel vannak összefüggésben, ugyanis neurológiai problémákkal is találtak összefüggést.

Csak úgy hozzávetőlegesen néhány tanulmány, ami nem csak az elhízással kapcsolatban mutat rá a problémákra:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26858972
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26970578
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25322305

Kovi1970 2016.05.02. 15:12:33

@fidesz jobbik maszop dk együtt pm lmp egykutya: a natúr gyümölcslében is közel annyi cukor van, mint a cukros üdítóitalban.

Tápérték szempontjából ugyanolyan cukoroldat.

Az érdekes szitu amikor a cukorvágyódást és a cukormentes diétát mesterséges cukorpótlóval hozzák közös neveőre.

Aki cukorbeteg annka nyilván az Aspartham az egyetlen alternatíva, viszont aki csak simán fogyni szeretne ott már bonyolultabb a helyzet...

Jamesch 2016.05.02. 15:26:45

@Roy: Egyrészt nincs bizonyíték arra hogy bármelyik ma használt édesítő rákkeltő lenne, de persze igaz hogy nem érdemes szintetizált cuccokkal se tömni magunkat feltétlenül. Ugyanakkor vannak természetes helyettesítők, pl stevia, xilit ...
A másik meg hogy a mákostészta az nem étel (lényegében semmi sem az amit a szegénység miatt ettek az emberek), a tészta az ugyanaz mint a cukor kb. Desszertnek még csak-csak elmegy, de tápanyag (vitaminok, nyomelemek) nem sok van benne

Gekko 2016.05.02. 16:23:21

@Jamesch: A tészta az nettó gabona. Liszt. És abban azért akad tápanyag, így mikronutriens is. Ha meg teljes kiörlésű, akkor mégtöbb. Akkor mégegyszer: kiegyensúlyozott táplálkozás. Gabona, zöldség, gyümölcs, hús. Nem nehéz:-)

Jamesch 2016.05.02. 16:45:56

@Gekko: több mint a cukorban persze, de a fehérliszt tésztában sincs túl sok hasznos. Kicsit kevésbé tolja meg az inzulint mint a cukor azt cső, de ha még jól meg is cukrozod nagyot nem nyersz.

Gera 2016.05.02. 17:00:16

Ez nagyon jól hangzik és igaz is, hogy a cukor és úgy általában a szénhidrát nem káros, csak mértékkel kell fogyasztani, a gond ott kezdődik, hogy baromi nehéz ezt tartani úgy, hogy ehhez egészen röhejes adagokat kell fogyasztani az érintett ételekből.

Mondhatjuk, hogy nem drog, de én mégis úgy érzem magam, mint egy drogos, amikor simán benyomok egy 200 grammos tábla csokit és rögtön utána már átkozom magam, hogy megint hülye voltam, de menet közben csak azt érzem, hogy nekem ez kell és kész. És nem, nem tudom türtőztetni magam, ha édesség van előttem, megeszek akár egy fél tortát is simán. Egyetlen dolog vált be: nem lehet otthon ilyesmi, a boltban meg tudom állni, hogy megvegyem.

atpijkamo106 2016.05.02. 17:20:01

Ez egy végtelenül buta írás. A helyeslő kommentelőket nem tudom hibáztatni, de a szerzőnek ez lenne a leendő szakmája. Vagy azonnal kezdje újra a képézst, vagy távozzon onnan!

Konkrétan: jelentős mennyiségű hozzáadott cukor rendkívül káros. A gyümülcsökben és más élelmiszerekben lévő cukor nem káros, a rostokkal együtt fogyasztjuk, a szerveztet helyén tudja kezelni. (Természetesen a cukorbetegek, inzulinrezisztensek számára a gyümölcsben lévő cukor is lehet káros, de az egy más tészta.)

Mindenkinek azt a tanácsot tudom adni, hogy ne fogyasszanak olyan ételeket, amikben hozzáadott cukor van, fehér liszt, és ilyenek. Rostban gazdag, minél kevésbé feldolgozott élemiszreket egyenek. És mozogjanak sokat. Minden hozzáértő, felelősségteljes dietetikus ezt fogja mondani.

atpijkamo106 2016.05.02. 17:39:30

@fidesz jobbik maszop dk együtt pm lmp egykutya: "a szervezetnek egyszerűen nincs szüksége, a felhasználatlan mennyiség pedig zsírként lerakódik."

Nem csak ez a baj. A hozzáadott cukor, rostok nélkül nagyon megdobja a vér inzulinszintjét, nem ilyen kajára lett kitalálva az ember. (Az egészséges fiatal szervezet sokmindent kibír, de ahogy öregszünk, mindenünk kezd elhasználódni, kevésbé leszünk rugalmasak.) Ezért nő ijesztő mértékben a 2-es típusú időskori cukorbetegség.

Kovi1970 2016.05.02. 18:46:55

@atpijkamo106: totális marhaság amit írsz.

Ha cukorbeteg vagy tök mindegy hogy narancslé, banán vagy haribo adja.

Konkrétan egy lédús gyümölcs vagy egy 100% gyümölcslé még rosszabb is, mintha egy szerelt zserbót ennél.

Ha egyszer tényleg szakemberrel (értsd kórházi endokrinológussal) beszélsz majd, az elmagyarázza.

atpijkamo106 2016.05.02. 19:14:03

@Kovi1970: Valaki másnak akartad címezni, semmi olyat nem írtam, amire reflektálsz.

klebsiella 2016.05.02. 20:44:32

Az inzulin nem enzim, hanem egy polipeptid hormon!
Ezen kívül a cukor a szájban nem felolvad, hanem feloldódik!

Egyébként jó írás.

Kovi1970 2016.05.03. 09:11:27

@atpijkamo106: én erre gondoltam: "gyümülcsökben és más élelmiszerekben lévő cukor nem káros"

Szerintem ugyanúgy káros, ha gond van a cukorral. Sőt. Ennek semmi köze a "természetességhez".

atpijkamo106 2016.05.03. 10:18:21

@Kovi1970: "Szerintem ugyanúgy káros, ha gond van a cukorral."

Nem tudom, mit értesz pontosan az alatt, hogy "ha gond van a cukorral."

Mindenesetre én ezt írtam az általad erősen kritizált kommentben: "Természetesen a cukorbetegek, inzulinrezisztensek számára a gyümölcsben lévő cukor is lehet káros".

Szóval kifejtenéd, hogy szerinted mi ebben a "totális marhaság"? Esetleg csak butaság? Esetleg csak tévedés? Esetleg csak rossz fogalmazás? Esetleg csak szövegértési problémáid vannak???

Kovi1970 2016.05.03. 10:50:12

@atpijkamo106: szerintem a cukorral két esetben lehet gond: 1. cukorbetegség (akkor tényleg halálos) és 2 túlsúly esetén (amikor nem tud az ember zsírt égetni mert van cukor a vérben), ez utóbbi csak közvetve veszélyes.

Első esetben a fő gond a vércukorszint, és ilyenkor tök mindegy hogy gyümölcsből vagy kanalazva eszi a cukrot.

Sőt ezért írtam, hogy ez estben a gyümölcs rosszabb mint a tésztás süti.

A második esetben részben egyet tudok érteni, de érdekes módon hallottam már ellenkezőjét orvostól, amikor épp a teljes kiőrlésű kenyeret mellőztette.

Amit írni akartam: azzal én sem vitatkozom, hogy a hozzáadott cukor értelmetlen a mai étrendünkben. Nem csak a cukorban és szénhidrátban gazdag étrend miatt de az ízekben sem mindig szükséges, és a magyar főztökre is igaz (pl cukrozott paradicsomételetek).

De ne gondoljuk azt, hogy valamivel boldogul a szervezetünk csak azért mert "természetes".

Ha valaki cukor és szénhidrátszegény diétát akar tartani akkor egy 100%os gyümölcslével kirántja maga alól a szőnyeget.

atpijkamo106 2016.05.03. 11:20:45

@Kovi1970: "a cukorral két esetben lehet gond: 1. cukorbetegség (akkor tényleg halálos)"

A cukorbetegségről írtam. Viszont inzulinrezisztencia esetén is nagyon káros a hozzáadott cukor, ezt kihagytad.

"és 2 túlsúly esetén"

Túlsúj tekintetében nincs kitüntetve a cukor, minden felesleges plusz kalória káros neki.

Továbbra sem értem, miért irtad a dehonesztáló kommentedet, mineszerint "totális marhaság amit írsz."

"fő gond a vércukorszint, és ilyenkor tök mindegy hogy gyümölcsből vagy kanalazva eszi a cukrot."

Tévedsz, nagyon nem mindegy. Vannak a gyors és lassú felszívódású szénhidrátok. A gyümülcsben lévő cukor gyors felszívódású, csak nagyon korlátozott mértékben lehet fogyasztani. A hozzáadott cukor a gyorsnál is gyorsabb, tilos fogyasztani. Ugyanabba a hibába esel, mint a cikk írója, nem értesz hozzá, és ezért téves megállapításokat teszel. A cikk írója esetén ez nagy bűn, mert elhiteti az olvasóval, hogy igaz, amit ír, mikor szakértőként tünteti fel magát.

atpijkamo106 2016.05.03. 11:31:38

Na mégegyszer, hogy mindenki értse. A hozzáadott cukorral készült ételek károsak. Nem azt mondom, hogy egészséges ember ne ehetne néha egy kis csokit vagy süteményt. Az arzén is káros, de kis mennyiségben fogyasztható, nem lesz tőle bajod. A cukrozott üdítőket viszont egy az egyben betiltanám. Annál gyorsabban felszívódó cukor nem is létezik.

Az ember nem alkotóelemeket eszik, hanem ételeket. A gyümölcsben lévő cukrot a gyümölccsel együtt eszed, rengeteg minden befolyásolja a benne lévő szénhidrát felszívódását, az állaga, rosttartalma, stb. A gyümlölcsevés egészséges. A gyümölcsben lévő cukor üdítőitalhoz hozzáadva káros.

Természetesen a mérték is számít, egy tonna gyümölcs megevése káros, egy mikrogram cukros üdító elfogyasztása nem káros, de trivialitásokkal ne fárasszuk egymást!

Antalpali 2016.06.02. 14:26:45

Én úgy tudom, hogy a csokoládé igazából nem járul hozzá az agy endorfin szint termeléséhez:
hu.wikipedia.org/wiki/Feniletilamin
süti beállítások módosítása
<b:if cond='data:blog.pageType == "index"'> <data:blog.pageTitle/> <b:else/> <b:if cond='data:blog.pageType != "error_page"'> <data:blog.pageName/> - <data:blog.title/> <b:else/> ERROR 404 - <data:blog.title/> </b:if> </b:if> ----------------------- */ a,abbr,acronym,address,applet,b,big,blockquote,body,caption,center,cite,code,dd,del,dfn,div,dl,dt,em,fieldset,font,form,h1,h2,h3,h4,h5,h6,html,i,iframe,img,ins,kbd,label,legend,li,object,p,pre,q,s,samp,small,span,strike,strong,sub,sup,table,tbody,td,tfoot,th,thead,tr,tt,u,ul,var{padding:0;border:0;outline:0;vertical-align:baseline;background:0 0;margin:0} ins{text-decoration:underline} del{text-decoration:line-through} dl,ul{list-style-position:inside;font-weight:700;list-style:none;} ul li{list-style:none} caption,th{text-align:center} img{border:none;position:relative} .clear{clear:both} .section,.widget,.widget ul{margin:0;padding:0} h1,h2,h3,h4,h5,h6{padding:0;margin:0} a:link,a:hover,a:visited{color:$(color.theme);text-decoration:none} :focus{outline:0} a img{border:0} #navbar-iframe{display:none;height:0;visibility:hidden} span.item-control,a.quickedit{display:none!important} body{background:$(body.background);color:#222;font-size:14px;font-family:'Open Sans',sans-serif;line-height:22px;padding:0;word-wrap:break-word} .preload{display:none!important} code{padding:2px 4px;font-size:90%;color:#c7254e;background-color:#f9f2f4;border-radius:4px} .archive .home-link,.index .home-link{display:none} .uk-post-title,h2.post-title,h3.wrp-titulo,.PopularPosts ul li a,.item .post-title,.static_page .post-title,.related-title a,.cmmwidget a,ul.post-nav span,.comments h4,.comments .comments-content .comment-header a,ul.post-nav{font-family:'Roboto',sans-serif} p.recent-des,.resumo span,.resumo a,.item .post-body,.static_page .post-body{font-family:'Open Sans',sans-serif} .status-msg-body{font-size:13px} .status-msg-wrap{font-size:13px;margin:0 auto 25px} .status-msg-border{border:1px solid #f0f0f0;opacity:1} .status-msg-bg{background-color:#fff} .status-msg-wrap a:hover{text-decoration:underline} #outer-wrapper{max-width:1130px;margin:0 auto;background-color:#FFF;} .row{width:1055px} #topnav{width:100%;height:50px;margin:0} .tm-head{margin:0 auto;height:49px;line-height:49px; border-bottom: 1px solid #eee;} .tm-menu{float:left} ul#nav {text-align: center;} #nav1 li{float:left;display:inline-block;line-height:49px;padding:0;margin-right:15px} #nav1 li a{ margin-right: 10px; font-family: 'Montserrat'; position: relative; display: inline-block; font-size: 11px; font-weight: 400; text-decoration: none; text-transform: uppercase; -webkit-transition: all 0.35s ease-in-out; -moz-transition: all 0.35s ease-in-out; -ms-transition: all 0.35s ease-in-out; -o-transition: all 0.35s ease-in-out; transition: all 0.35s ease-in-out; color: #444;} #nav1 li a:hover,.tn-head #social-top ul li a:hover{color:$(color.theme)} .tm-menu ul li a .fa{margin-right:5px} .tn-right{float:right;height:50px} .social-area{float:left;margin-right: 10px;} .tm-head #social-top{position:relative;display:block;margin-right:0} .tm-head #social-top ul{overflow:hidden} .tm-head #social-top ul li{line-height:50px;display:block;float:left;margin-left:15px;padding:0} .tm-head #social-top ul li a{display:block;float:left;text-decoration:none;font-size:14px;color:#222} .tm-head #social-top ul li a:before{display:inline-block;font-family:FontAwesome;font-style:normal;font-weight:400;-webkit-font-smoothing:antialiased;-moz-osx-font-smoothing:grayscale} .tm-head #social-top ul li a:hover{color:$(color.theme)} #social-top .facebook:before{content:"\f09a"} #social-top .reddit:before{content:"\f281"} #social-top .snapchat:before{content:"\f2ac"} #social-top .vk:before{content:"\f189"} #social-top .bloglovin:before{content:"\f004"} #social-top .twitter:before{content:"\f099"} #social-top .gplus:before{content:"\f0d5"} #social-top .rss:before{content:"\f09e"} #social-top .vimeo:before{content:"\f27d"} #social-top .youtube:before{content:"\f167"} #social-top .skype:before{content:"\f17e"} #social-top .stumbleupon:before{content:"\f1a4"} #social-top .tumblr:before{content:"\f173"} #social-top .vine:before{content:"\f1ca"} #social-top .stack-overflow:before{content:"\f16c"} #social-top .linkedin:before{content:"\f0e1"} #social-top .dribbble:before{content:"\f17d"} #social-top .soundcloud:before{content:"\f1be"} #social-top .behance:before{content:"\f1b4"} #social-top .digg:before{content:"\f1a6"} #social-top .instagram:before{content:"\f16d"} #social-top .pinterest:before{content:"\f0d2"} #social-top .delicious:before{content:"\f1a5"} #social-top .codepen:before{content:"\f1cb"} .uk-search-header{ position: relative; height: 49px; margin: 0; padding-left: 20px; border-left: 1px solid #f0f0f0; font-size: 12px; float: right; margin-left: 10px; background: #fff;} .uk-search-header .fa-search{ color: #222; position: absolute; line-height: 50px; font-size: 14px;} .uk-search-header .uk-searchbox-header{height: 50px; border: 0; background-color: transparent; padding-left: 24px; font-size: 12x; color: #000;} #header-blog{padding:50px 0;background-color:#fff;position:relative; text-align: center;} .header-content{margin:0 auto;overflow:hidden} .header-logo img{height:auto;margin:15px 0 0;max-width:100%;margin: 0 auto;} .Header h1{color:#171717;margin-bottom:10px;margin-top:15px;font-size:30px} .header-ads{width:729px;max-width:100%;max-height:90px;float:right;margin:0} #ads-content .widget h2{display:none} #header-navigation{margin:0 auto;top:0;height:55px} .nav-wrapper{font-family:'Montserrat',sans-serif; width: 100%; margin: 0 auto; box-sizing: border-box; height: 55px; border-bottom: 1px solid #eee; border-top: 1px solid #eee;} .header-menu li.home-child{float:left;background-color:#000;height:55px;display:inline-block;padding:0;margin-right:1px;width:50px;text-align:center;margin-top:-1px;} .header-menu li.home-child a{height:50px;line-height:51px;font-size:22px;font-weight:400;color:#FFF} .header-menu li.home-child a:before{content:'\f015';display:inline-block;font-family:FontAwesome;font-style:normal;font-weight:400;line-height:normal} .header-menu li.home-child:hover{} #menu{display:none} #menu ul li{height:55px;display:inline-block;padding:0;margin-right:1px;transition:all .3s ease-out!important;-webkit-transition:all .3s ease-out!important;-moz-transition:all .3s ease-out!important;-o-transition:all .3s ease-out!important; margin-top: -1px;} #menu ul li:hover{background-color:#000} #menu ul li:hover a{color:#fff} #menu ul li a{height: 55px; line-height: 55px; padding: 18px; color: #000; transition: all .3s ease-out!important; -webkit-transition: all .3s ease-out!important; -moz-transition: all .3s ease-out!important; -o-transition: all .3s ease-out!important; font-family: Montserrat, Helvetica, Arial, sans-serif; font-weight: 400; font-size: 13px; letter-spacing: 1px; text-transform: uppercase;} #menu ul > li > a .fa{margin-right:8px} #menu ul li.hasSub a:after{margin-left:8px;margin-top:0px;position:relative;display:inline-block;content:'\f107';font-family:FontAwesome;font-weight:400;font-size:11px;text-rendering:auto;transition:all .3s ease-out!important;-webkit-transition:all .3s ease-out!important;-moz-transition:all .3s ease-out!important;-o-transition:all .3s ease-out!important} #menu ul li.hasSub ul li a:after{display:none!important} #menu ul li:hover ul{left:auto;z-index:9999} #menu ul li ul{position:absolute;left:-9999px;z-index:9999;width:170px;margin:0;padding:0; text-align: left;box-shadow:0 1px 3px rgba(0,0,0,.3)} #menu ul li ul li{background-color:#fff;float:none!important;display:block;padding:0;margin-right:0;height:auto} #menu ul li ul li:hover{background-color:#000} #menu ul li ul#sub-menu li a{ line-height: 36px; text-decoration: none; height: auto; padding: 12px; color: #000; transition: all .3s ease-out!important; -webkit-transition: all .3s ease-out!important; -moz-transition: all .3s ease-out!important; -o-transition: all .3s ease-out!important; font-family: Montserrat, Helvetica, Arial, sans-serif; font-weight: 400; font-size: 13px; letter-spacing: 1px; text-transform: uppercase;} #menu ul li ul#sub-menu li:hover a{color:#FFF!important} #menu ul li ul li:hover a{color:$(color.theme)!important} #menu ul li,#menu ul li ul,#menu ul li a,#menu ul li ul#sub-menu li a i{outline:0;transition:all 0s ease!important;-webkit-transition:all 0s ease!important;-moz-transition:all 0s ease!important;-o-transition:all 0s ease!important} .selectnav{display:none} #selectnav1{margin-top:10px} select.selectnav{color:#fff;padding:6px 5px 5px;border:0;background-color:#292929;font:14px Roboto,sans-serif;cursor:pointer;width:100%;height:30px} .header-random{position:relative;float:right} .header-random li{list-style:none} .header-random a.rdn-icon{-webkit-transition:all .3s ease-out 0;-moz-transition:all .3s ease-out 0;transition:all .3s ease-out 0;background-color:#000;cursor:pointer;display:block;height:50px;text-align:center;position:relative;right:0;top:-1px;width:50px;border-radius:0} .header-random a.rdn-icon:before{color:#fff;content:'\f074';font-family:FontAwesome;font-size:16px;text-rendering:auto;-webkit-font-smoothing:antialiased;-moz-osx-font-smoothing:grayscale;line-height:50px} #content-wrapper{margin:40px auto;overflow:hidden} .error_page #main-wrapper{width:100%!important;margin:0!important} .error_page .sidebar-wrapper,.error_page .status-msg-wrap{display:none} #error-wrap{color:$(main.text.color);text-align:center;padding:60px 0 80px} .error-item{font-size:160px;line-height:1;margin-bottom:20px} #error-wrap h2{font-size:25px;padding:20px 0 10px} #error-wrap .homepage{padding-top:10px;display:block} #error-wrap .homepage i{font-size:20px} #error-wrap .homepage:hover{text-decoration:underline} #main-wrapper{float:left;overflow:hidden;width:700px;word-wrap:break-word} #feat-sec h2,#feat-sec .widget-content{display:none} div#feat-sec h2.title { display: none!important; } .box-title h2{display:block!important;color:#222;font-family:"Montserrat",sans-serif;text-transform:uppercase;font-size:13px;font-weight:500;line-height:13px;margin-bottom:15px} .box-title h2 a{color:#222} .uk-featured-post{overflow:hidden;display:block;margin-bottom:25px} .uk-featured-post .uk-column1{float:left;width:67%;box-sizing:border-box;padding-right:20px} .uk-featured-post .uk-column2{float:right;width:32%} .uk-featured-post .uk-column2 .item2{margin-bottom:15px} .uk-featured-item{overflow:hidden;position:relative;padding:0} .uk-post-thumb{width:100%;height:150px;display:block;overflow:hidden;position:relative} .uk-post-thumb .uk-image{display:block;height:150px;overflow:hidden} .uk-column1 .uk-post-thumb,.uk-column1 .uk-post-thumb .uk-image{height:308px} .uk-post-caption{position:relative;width:100%;padding:10px 0 0;box-sizing:border-box} .uk-column1 .uk-post-caption{padding:18px 0 0} .uk-post-title{ margin-bottom: 5px; font-size: 16px; line-height: 22px; font-family: 'Montserrat'; font-weight: 700; letter-spacing: -0.4px; margin: 0 0 5px;} .uk-column1 .uk-post-title{ font-size: 22px; font-family: 'Montserrat'; line-height: 28px; font-weight: 700; letter-spacing: -0.4px; margin: 0 0 5px;} .uk-post-title a{color:#222} .uk-post-title a:hover{color:$(color.theme)} .uk-post-meta{font-weight:400;display:inline-block} .uk-snippet span{margin-top: 0; color: #666666; font-size: 13px; line-height: 22px; margin: 0 0 10px; font-family: 'Open Sans',sans-serif;} .uk-post-meta span{float:left; padding: 0; margin: 0; font-family: 'Montserrat', sans-serif; display: inline-block; font-size: 10px; text-transform: uppercase; color: #666;} .uk-column1 .uk-post-meta span{font-size:11px;line-height:1.3em} .uk-post-meta span strong{color:#222} .uk-post-meta span:after{content:"-";margin:0 8px} .uk-post-meta span.uk-date:after{display:none} .uk-column1 .meta-border{margin:3px 0 8px} .uk-post-thumb > a:before { position: absolute; content: ''; width: 100%; height: 100%; background-color: #000; opacity: 0; left: 0; top: 0; -webkit-transition: all 0.35s ease-in-out; -moz-transition: all 0.35s ease-in-out; -ms-transition: all 0.35s ease-in-out; -o-transition: all 0.35s ease-in-out; transition: all 0.35s ease-in-out; } .uk-post-thumb:hover > a:before { opacity: 0.3; } ul.roma-widget li { padding: 0!important; } ul.roma-widget { border: 1px solid #eee; } .about-me-widget { overflow: hidden; max-width: 100%; display: block; } .author-img { height: 150px; width: 150px; border-radius: 100%; margin: 0 auto 15px; overflow: hidden; text-align: center; } .author-img img { width: auto; } .author-description { margin: 0 2.5% 15px; text-align: center;} .author-description h3 { font-size: 16px; font-weight: bold; margin: 0 0 10px; text-transform: Capitalize; } .author-intro { font-size: 13px; line-height: 1.65; margin: 0 0 15px; } .about-me-widget .social-icons { font-size: 14px; text-align: center; } .about-me-widget .social-icons p { display: none; } .about-me-widget .social-icons a { color: #333; display: inline-block; font-size: 12px; width: 20px; height: 30px; margin: 0 1px; padding: 0; } .about-me-widget .social-icons a, .about-me-widget .social-icons a:hover { color: #333333; } .side-menu .about-me-widget .social-icons a, .side-menu .about-me-widget .social-icons a:hover { color: #999999; } #ads-home{width:728px;max-width:100%;max-height:90px;margin:0 auto 25px;overflow:hidden} #ads-home .widget{line-height:0} #ads-home .widget h2{display:none} .post{display:block;overflow:hidden;word-wrap:break-word} .index .post,.archive .post{ margin-bottom: 40px; padding-bottom: 40px; border-bottom: 1px double #ebebeb} .index .post-outer:nth-of-type(1) .post{padding-top:0} .block-image{float:left;width:34%;position:relative;padding-right:20px;} .block-image .thumb{width:100%;position:relative;display:block;overflow:hidden} .block-image .thumb a{width:100%;display:block;height:250px} .block-image .thumb > a:before { position: absolute; content: ''; width: 100%; height: 100%; background-color: #000; opacity: 0; left: 0; top: 0; -webkit-transition: all 0.35s ease-in-out; -moz-transition: all 0.35s ease-in-out; -ms-transition: all 0.35s ease-in-out; -o-transition: all 0.35s ease-in-out; transition: all 0.35s ease-in-out; } .block-image .thumb:hover > a:before { opacity: 0.3; } .postags a{ font-family: Montserrat; text-transform: uppercase; letter-spacing: 1px; font-weight: 400; font-style: normal; font-size: 11px; opacity: 1; visibility: visible; position:relative; -webkit-transition: all .3s linear; -moz-transition: all .3s linear; -ms-transition: all .3s linear; -o-transition: all .3s linear; transition: all .3s linear;} .postags a{display:none} .postags a:first-child{display:inline-block} .postags {margin-bottom: 12px; } /*** About Widget ***/ .about-widget { float: left; text-align: center; width: 100%; } .about-widget > img { display: inline-block; margin-bottom: 25px; -webkit-border-radius: 50%; -moz-border-radius: 50%; -ms-border-radius: 50%; -o-border-radius: 50%; border-radius: 50%; } .about-widget > p { float: left; width: 100%; } .postags a:after { content: ''; display: block; position: absolute; width: 0%; left: 0; height: 1px; background-color: rgba(26,26,26,.6); bottom: -1px; -webkit-transition: width .3s linear; -moz-transition: width .3s linear; -ms-transition: width .3s linear; -o-transition: width .3s linear; transition: width .3s linear; } .postags a:hover:after { width: 100%; } div#meta-post { display: inline-block; } .published.timeago { position: relative; display: inline-block; font-size: 11px; font-weight: 300; text-transform: uppercase; font-family: 'Montserrat', sans-serif; color: #B7B7B7; } .post:nth-child(2) .postags a{background-color: #000000 !important; color: #fff !important;} div#meta-post:before { display: inline-block; content: '|'; margin-left: 7px; margin-right: 7px; height: -5px; color: #bbb; } .post-outer .postags a { color:#a77158 !important; } .post-outer .postags a:after { background-color: #a77158; } .retitle h2{margin:8px 0;display:block} .post h2 a {font-size: 22px; line-height: 28px; font-family: 'Montserrat'; font-weight: 700; letter-spacing: -0.4px; margin: 0 0 5px; text-transform: none;color:#000; background-image: linear-gradient(0,transparent 0%,rgba(26,26,26,.6) 0); background-image: -webkit-linear-gradient(0,transparent 0%,rgba(26,26,26,.6) 0); background-image: -moz-linear-gradient(0,transparent 0%,rgba(26,26,26,.6) 0); background-repeat: no-repeat; background-position: bottom left; -webkit-background-size: 0% 1px; background-size: 0% 1px; -webkit-transition: background .2s linear; -moz-transition: background .2s linear; -ms-transition: background .2s linear; -o-transition: background .2s linear; transition: background .2s linear;} .post h2 a:hover{ -webkit-background-size: 100% 1px; background-size: 100% 1px;} .post_author_date{color:#C4C4C4;font-size:13px;font-weight:400;line-height:23px;margin:0 0 25px;text-transform:uppercase} .post_author{font-weight:600;margin-right:5px} div.post_author_date a{text-decoration:none} .resumo{ color: #666666; font-family: 'Droid Serif'; font-size: 14px; line-height: 22px; margin: 0 0 10px;} .resumo span{display:block;margin-bottom:10px} .resumo a{background-color:#171717;color:#fff!important;font-size:11px;font-weight:700;line-height:19px;display:inline-block;padding:0 6px} .resumo a:hover{background-color:$(color.theme)} .post .post-bottom { position: relative; font-size: 10px; padding: 10px 0 0; } .post .post-bottom .post-comment, .post .post-bottom .post-views { position: relative; display: inline-block; margin: 0 15px 0 0; text-transform: uppercase; } .post .post-bottom .post-comment a,.post .post-bottom .post-views { color: #B7B7B7; line-height: 1.42857143; -webkit-transition: all 0.35s ease-in-out; -moz-transition: all 0.35s ease-in-out; -ms-transition: all 0.35s ease-in-out; -o-transition: all 0.35s ease-in-out; transition: all 0.35s ease-in-out; font-family: 'Montserrat', sans-serif; } .post-views i, .post-comment a i { display: inline-block; margin: 0 1px 0 0; } .post-share-bar { display: block; text-align: left; line-height: 0; } .post-share-bar-inner { position: relative; display: inline-block; cursor: pointer; height: 32px; width: 32px; border: 1px solid #cbcbcb; border-radius: 50%; } .post-share-bar-inner:before { display: block; position: absolute; left: 0; top: 0; content: "\f064"; font-family: FontAwesome; line-height: 33px; width: 32px; text-align: center; font-size: 14px; -webkit-transition: all .3s linear; -moz-transition: all .3s linear; -ms-transition: all .3s linear; -o-transition: all .3s linear; transition: all .3s linear; } .post-share-bar-inner:hover:before { opacity: .5; } .share-bar-total { display: inline-block; z-index: -1; pointer-events: none; line-height: 33px; white-space: nowrap; vertical-align: top; margin-left: 10px; color: #cbcbcb; -webkit-transition: all .2s linear; -moz-transition: all .2s linear; -ms-transition: all .2s linear; -o-transition: all .2s linear; transition: all .2s linear; } .post-share-bar .share-bar-el { display: block; background-color: #fff; padding-left: 2px; padding-right: 2px; position: absolute; opacity: 0; visibility: hidden; left: 0; top: 0; text-align: center; z-index: 1; -webkit-transition: all .3s linear; -moz-transition: all .3s linear; -ms-transition: all .3s linear; -o-transition: all .3s linear; transition: all .3s linear; backface-visibility: hidden; -webkit-backface-visibility: hidden; transition-delay: 0s; -webkit-transition-delay: 0s; } .share-bar-el i { display: block; text-align: center; font-size: 14px; height: 32px; width: 32px; line-height: 32px; border-radius: 50%; color: #fff; -webkit-transition: all .3s linear; -moz-transition: all .3s linear; -ms-transition: all .3s linear; -o-transition: all .3s linear; transition: all .3s linear; transition-delay: 0s !important; -webkit-transition-delay: 0s !important; } .share-bar-el:hover i, .share-bar-icon:hover i { background-color: #111; border-color: #111; color: #fff; } .post-share-bar-inner:hover .share-bar-el { visibility: visible; pointer-events: auto; opacity: 1; z-index: 0; } .post-share-bar-inner .share-bar-el:nth-child(1) { -webkit-transform: translate3d(32px, 0, 0); -moz-transform: translate3d(32px, 0, 0); -ms-transform: translate3d(32px, 0, 0); -o-transform: translate3d(32px, 0, 0); transform: translate3d(32px, 0, 0); } .post-share-bar-inner:hover .share-bar-el:nth-child(1) { -webkit-transition: all .3s linear; -moz-transition: all .3s linear; -ms-transition: all .3s linear; -o-transition: all .3s linear; transition: all .3s linear; } .post-share-bar-inner .share-bar-el:nth-child(2) { z-index: 2; -webkit-transform: translate3d(32px, 0, 0); -moz-transform: translate3d(32px, 0, 0); -ms-transform: translate3d(32px, 0, 0); -o-transform: translate3d(32px, 0, 0); transform: translate3d(32px, 0, 0); } .post-share-bar-inner:hover .share-bar-el:nth-child(2) { -webkit-transition: all .3s linear; -moz-transition: all .3s linear; -ms-transition: all .3s linear; -o-transition: all .3s linear; transition: all .3s linear; -webkit-transform: translateX(68px); -moz-transform: translateX(68px); -ms-transform: translateX(68px); -o-transform: translateX(68px); transform: translateX(68px); transition-delay: .1s; -webkit-transition-delay: .1s; } .post-share-bar-inner .share-bar-el:nth-child(3) { z-index: 3; -webkit-transform: translateX(68px); -moz-transform: translateX(68px); -ms-transform: translateX(68px); -o-transform: translateX(68px); transform: translateX(68px); } .post-share-bar-inner:hover .share-bar-el:nth-child(3) { -webkit-transform: translateX(104px); -moz-transform: translateX(104px); -ms-transform: translateX(104px); -o-transform: translateX(104px); transform: translateX(104px); transition-delay: .2s; -webkit-transition-delay: .2s; } .post-share-bar-inner .share-bar-el:nth-child(4) { -webkit-transform: translateX(104px); -moz-transform: translateX(104px); -ms-transform: translateX(104px); -o-transform: translateX(104px); transform: translateX(104px); z-index: 4; } .post-share-bar-inner:hover .share-bar-el:nth-child(4) { -webkit-transform: translateX(140px); -moz-transform: translateX(140px); -ms-transform: translateX(140px); -o-transform: translateX(140px); transform: translateX(140px); transition-delay: .3s; -webkit-transition-delay: .3s; } .post-share-bar-inner .share-bar-el:nth-child(5) { -webkit-transform: translateX(140px); -moz-transform: translateX(140px); -ms-transform: translateX(140px); -o-transform: translateX(140px); transform: translateX(140px); z-index: 5; } .post-share-bar-inner:hover .share-bar-el:nth-child(5) { -webkit-transform: translateX(176px); -moz-transform: translateX(176px); -ms-transform: translateX(176px); -o-transform: translateX(176px); transform: translateX(176px); transition-delay: .4s; -webkit-transition-delay: .4s; } .post-share-bar-inner .share-bar-el:nth-child(6) { -webkit-transform: translateX(176px); -moz-transform: translateX(176px); -ms-transform: translateX(176px); -o-transform: translateX(176px); transform: translateX(176px); z-index: 6; } .post-share-bar-inner:hover .share-bar-el:nth-child(6) { -webkit-transform: translateX(212px); -moz-transform: translateX(212px); -ms-transform: translateX(212px); -o-transform: translateX(212px); transform: translateX(212px); transition-delay: .5s; -webkit-transition-delay: .5s; } .post-share-bar-inner .share-bar-el:nth-child(7) { -webkit-transform: translateX(212px); -moz-transform: translateX(212px); -ms-transform: translateX(212px); -o-transform: translateX(212px); transform: translateX(212px); z-index: 7; } .post-share-bar-inner:hover .share-bar-el:nth-child(7) { -webkit-transform: translateX(248px); -moz-transform: translateX(248px); -ms-transform: translateX(248px); -o-transform: translateX(248px); transform: translateX(248px); transition-delay: .5s; -webkit-transition-delay: .5s; } .post-share-bar-inner .share-bar-el:nth-child(8) { -webkit-transform: translateX(248px); -moz-transform: translateX(248px); -ms-transform: translateX(248px); -o-transform: translateX(248px); transform: translateX(248px); z-index: 8; } .post-share-bar-inner:hover .share-bar-el:nth-child(8) { -webkit-transform: translateX(284px); -moz-transform: translateX(284px); -ms-transform: translateX(284px); -o-transform: translateX(284px); transform: translateX(284px); transition-delay: .6s; -webkit-transition-delay: .6s; } .post-share-bar-inner .share-bar-el:nth-child(9) { -webkit-transform: translateX(284px); -moz-transform: translateX(284px); -ms-transform: translateX(284px); -o-transform: translateX(284px); transform: translateX(284px); z-index: 9; } .post-share-bar-inner:hover .share-bar-el:nth-child(9) { -webkit-transform: translateX(320px); -moz-transform: translateX(320px); -ms-transform: translateX(320px); -o-transform: translateX(320px); transform: translateX(320px); transition-delay: .7s; -webkit-transition-delay: .7s; } /* social color */ .icon-facebook i, .bg-facebook { background-color: #899DCE; } .icon-twitter i, .bg-twitter { background-color: #60D2F5; } .icon-google i, .bg-google { background-color: #DC4047; } .icon-youtube i, .bg-youtube { background-color: #EF464B; } .icon-linkedin i, .bg-linkedin { background-color: #007BB6; } .icon-pinterest i, .bg-pinterest { background-color: #F74C53; } .icon-flickr i, .bg-flickr { background-color: #FF0082; } .icon-tumblr i, .bg-tumblr { background-color: #32506D; } .icon-skype i { background-color: #00AAE1; } .icon-reddit i { background-color: #F16A5A; } .icon-email i { background-color: #ffcf51; } .icon-digg i { background-color: #505050; } .icon-vimeo i, .bg-vimeo { background-color: #44BBE1; } .icon-rss i { background-color: #F4A62A; } .icon-dribbble i, .bg-dribbble { background-color: #FB70A6; } .icon-instagram i, .bg-instagram { background-color: #709CBF; } .icon-500px i { background-color: #222222; } .icon-vk i { background-color: #4C66A4; } .icon-soundcloud i, .bg-soundcloud { background-color: #fd794a; } span.share-bar-total { /* font-family: "Noto Sans"; */ text-transform: capitalize; font-weight: 400; font-style: normal; color: #bbb; font-size: 12px; opacity: 1; visibility: visible; -webkit-transition: opacity .24s ease-in-out; -moz-transition: opacity .24s ease-in-out; transition: opacity .24s ease-in-out; } .meta-border{display:block;width:60px;height:1px;background-color:#f0f0f0;margin:6px 0 10px} .widget iframe,.widget img{max-width:100%} .index .post-footer,.archive .post-footer{display:none!important} .index .post h2,.archive .post h2{margin:0 0 8px;padding:0} .item .post,.static_page .post{padding:0 0 25px} .date-header{color:#222;display:block;overflow:hidden;font-size:12px;font-weight:400;line-height:1.3em;margin:0!important;padding:0} .date-header a{color:#222} #meta-post a { font-family: 'Montserrat', sans-serif; display: inline-block; font-size: 11px; text-transform: uppercase; color: #666;} #meta-post a:after{content:"-";margin:0 8px} .post-meta{color:#222;display:block;font-size:12px;font-weight:400;line-height:1.3em;margin:0;padding:0} .hreview{display:none!important} .breadcrumbs .fa-angle-right:before{margin:0 5px} .breadcrumbs{ margin: 0; margin-bottom: 10px; font-family: 'Montserrat', sans-serif; display: inline-block; font-size: 10px; text-transform: uppercase; color: #666;} .breadcrumbs i{color:#888} .breadcrumbs span a{color:#222} .breadcrumbs span{color:#888} .breadcrumbs span a:hover{color:$(color.theme)} .item article{margin-top:20px} .item .post-head,.static_page .post-head{ position: relative; margin: 0 0 10px; border-top: 1px solid #f8f8f8; padding-top: 15px;} .item .post-title,.static_page .post-title{display: inline-block; position: relative; font-size: 32px; line-height: 40px; font-family: 'Montserrat'; font-weight: 700; letter-spacing: -0.4px; margin: 0 0 5px; text-transform: none; color: #000;} .item .post-body,.static_page .post-body{width:100%;font-size:15px;line-height:1.5em;overflow:hidden} .item .post-outer{padding:0} .item .post-body img{max-width:100%} .post-meta a,.post-meta i{color:#222} .post-meta .post-author a:after{content:"-";margin:0 6px 0 8px} .post-timestamp{margin-left:0} .label-head{position:relative;display:block;overflow:hidden;margin-top:20px;padding:0} .label-head span{float:left;display:inline-block;font-size:10px;height:20px;line-height:19px;background-color:#f0f0f0;color:#222;padding:0 8px} .label-head a{float:left;display:inline-block;font-size:10px;height:20px;line-height:19px;background-color:#222;color:#fff;padding:0 8px;margin-left:3px;margin-bottom:3px} .label-head a:hover{background-color:$(color.theme)} .main .widget{margin:0} .main .Blog{border-bottom-width:0} .share-art{position:relative;display:block;overflow:hidden;margin:30px 0;padding:15px 0;border-top:1px dotted #f0f0f0;border-bottom:1px dotted #f0f0f0} .sa-title{display:block;float:left;height:30px;line-height:30px;margin:8px 15px 8px 0;padding:0} .sa-title strong{font-size:16px;display:block} .share-art a{float:left;font-size:12px;line-height:30px;color:#fff;-webkit-border-radius:2px;-moz-border-radius:2px;border-radius:2px;margin:8px 3px;padding:0 20px;height:30px;min-width:30px;text-align:center} .share-art a:hover{background-color:#222;color:#fff} .share-art a i.fa{margin-right:7px;font-size:15px} .share-art .facebook{background-color:#003471} .share-art .twitter{background-color:#00BFF3} .share-art .googleplus{background-color:#EA4D29} .share-art .pinterest{background-color:#C6393D} .share-art .linkedin{background-color:#0077B5} #related-posts{margin-bottom:10px} .related-headline{display:block;color:#222;font-family:"Montserrat",sans-serif;text-transform:uppercase;font-size:13px;font-weight:500;line-height:13px;overflow:hidden;margin-bottom:15px} .hide-label{display:none} .related li{width:31%;position:relative;overflow:hidden;float:left;display:block;box-sizing:border-box;margin:0 0 0 3.5%;padding:0} .related-thumb{width:100%;height:200px;overflow:hidden} .related li .related-img{width:100%;height:200px;display:block} .related-title a{ padding: 10px 5px 10px 0; color: #222; display: block; color: #000; font-size: 14px!important; font-family: 'Montserrat'; font-weight: 700; letter-spacing: -0.4px; line-height: 18px;} .related-title a:hover{color:$(color.theme)} .related li:nth-of-type(1),.related li:nth-of-type(4),.related li:nth-of-type(7){margin-left:0} .static_page .post-meta,.static_page .old_new{display:none} .firstcharacter{float:left;color:$(color.theme);font-size:75px;line-height:60px;padding-top:4px;padding-right:8px;padding-left:3px} .post-body h1,.post-body h2,.post-body h3,.post-body h4,.post-body h5,.post-body h6{margin-bottom:15px;color:#222} blockquote{font-style:italic;border-left:5px solid #222;font-size:18px;line-height:1.3em;margin:15px;padding:10px 15px} blockquote:before{content:'\f10d';display:inline-block;font-family:FontAwesome;font-style:normal;font-weight:400;line-height:1;-webkit-font-smoothing:antialiased;-moz-osx-font-smoothing:grayscale;margin-right:10px} blockquote:after{content:'\f10e';display:inline-block;font-family:FontAwesome;font-style:normal;font-weight:400;line-height:1;-webkit-font-smoothing:antialiased;-moz-osx-font-smoothing:grayscale;margin-left:10px} .widget .post-body ul,.widget .post-body ol{line-height:1.5;font-weight:400} .widget .post-body ul li{font-size:13px;margin:5px 0;padding:0;line-height:1.5} .post-body ul li:before{content:"\f105";margin-right:5px;font-family:fontawesome} .blogger-tab{display:block} .comments{clear:both;margin-top:0;margin-bottom:0;color:#222} .comments h4{font-size:13px;text-transform:capitalize;font-weight:400;padding:10px 0;margin:0;border-bottom:1px solid #eee} .comments .comments-content{padding:10px 0} .comments .comments-content .comment{margin-bottom:0;padding-bottom:8px} .comments .comments-content .comment:first-child{padding-top:0} .cmm-tabs .content-tab{background-color:transparent;padding:0} .cmm-tabs-header{background-color:#171717;height:32px;margin-bottom:0px;position:relative} .cmm-tabs-header h3 {display:inline-block;margin:0;color:#fff;font-family:'Montserrat',sans-serif;font-weight:500;text-transform:uppercase;font-size:13px;height:32px;line-height:32px;padding-left:10px} .cmm-tabs-header h3 h9{display:none} .simplyTab .cmm-tabs-header .wrap-tab{float:right} .cmm-tabs-header .wrap-tab a{height:auto;line-height:32px;padding:0px 10px;font-size:14px;display:inline-block} .cmm-tabs-header .wrap-tab li{float:left;width:auto} .facebook-tab,.fb_iframe_widget_fluid span,.fb_iframe_widget iframe{width:100%!important} .comments .item-control{position:static} .comments .avatar-image-container{float:left} .comments .avatar-image-container,.comments .avatar-image-container img{height:35px;max-height:35px;width:35px;max-width:35px;border-radius:2px} .comments .comment-block{padding:10px;box-shadow:none;border:1px solid #eee;border-radius:2px} .comments .comment-block,.comments .comments-content .comment-replies{margin-left:47px;margin-top:0} .comments .comments-content .inline-thread{padding:0} .comments .comments-content .comment-header{font-size:14px;border-bottom:1px solid #eee;padding:0 0 3px} .comments .comments-content .user{font-style:normal;font-weight:500} .comments .comments-content .icon.blog-author{font-weight:400} .comments .comments-content .comment-content{text-align:justify;font-size:13px;color:#444;line-height:1.4em} .comments .comment .comment-actions a{margin-right:5px;color:#fff;background-color:#171717;font-size:11px;font-weight:700;line-height:19px;display:inline-block;padding:0 6px} .comments .comment .comment-actions a:hover{background-color:$(color.theme);text-decoration:none} .comments .comments-content .datetime{margin-left:0;float:right;font-size:11px} .comments .comments-content .comment-header a{color:inherit} .comments .comments-content .comment-header a:hover{color:$(color.theme)} .comments .comments-content .icon.blog-author:before{content:"\f007";font-size:12px;font-family:FontAwesome} .comments .thread-toggle{margin-bottom:4px;font-size:13px} .comments .comments-content .comment-thread{margin:4px 0} .comments .continue a{padding:0;padding-top:10px;font-size:13px;padding-left:47px;font-weight:700} .comments .comments-content .loadmore.loaded{margin:0;padding:0} .comments .comment-replybox-thread{margin:0} iframe.blogger-iframe-colorize,iframe.blogger-comment-from-post{height:283px!important} .cmm-tabs.simplyTab .content-tab{background-color:transparent;padding:0;margin-top:0} .cmm-tabs.simplyTab .wrap-tab li a{font-family:'Roboto',sans-serif;text-transform:uppercase;color:#fff;font-weight:400;background-color:#222;height:32px;font-size:10px;letter-spacing:1px} .cmm-tabs.simplyTab .wrap-tab li a.activeTab{background-color:$(color.theme);color:#fff} .posts-title h2 a:before{margin-right:10px} .cmm-tabs.simplyTab .wrap-tab{float:right} .cmm-tabs.simplyTab .wrap-tab li{padding:0;line-height: 0;margin-left:0} .wrap-tab{list-style:none} .content-tab{transition:all .0s ease;-webkit-transition:all .0s ease;-moz-transition:all .0s ease;-o-transition:all .0s ease} #blog-pager{clear:both;text-align:center;margin:0;font-family:'Montserrat',sans-serif} .index .blog-pager,.index #blog-pager{display:block} .index .blog-pager,.index #blog-pager,.archive .blog-pager,.archive #blog-pager{text-align: left; color: #a0a0a0; padding: 1rem 2rem; border: 3px #ebebeb solid; display: inline-block; font-family: Montserrat, Helvetica, Arial, sans-serif; font-weight: 700; font-size: 16px; line-height: 1; letter-spacing: -1px; text-transform: none;} .showpageNum a,.showpage a,#blog-pager-newer-link a,#blog-pager-older-link a{ display: inline-block; padding: 0 .5rem;color:#000} .showpageNum a:hover,.showpage a:hover,#blog-pager-newer-link a:hover,#blog-pager-older-link a:hover{decoration:none;color:$(color.theme)} .showpageOf{display:none;font-size:0} .showpagePoint { margin-right: .5em; margin-left: 0.5em; } span.showpageNum:last-child a:after { content: '\f178'; font-family: 'FontAwesome'; margin-left: .8em; font-weight: 100; } span.showpageNum:last-child:before { content: '...'; margin: 0 0.4em; } span.showpage:before { content: '\f177'; font-family: 'FontAwesome'; margin-right: .8em; font-weight: 100; } .feed-links{clear:both;display:none;line-height:2.5em} .sidebar-wrapper{float:right;overflow:hidden;width:300px;padding-top:0;padding-bottom:20px;word-wrap:break-word;color:#666;line-height:1.5em} .sidebar-wrapper .widget{ overflow: hidden; margin: 0 0 50px; } .sidebar h2{ margin: 0 0 20px; font-style: normal; line-height: 1.45; letter-spacing: -0.15px; color: #333333; border: 1px solid #ebebeb; font-family: Montserrat, sans-serif; font-weight: bold; font-size: 12px; margin-bottom: 30px; padding: 10px 0; position: relative; text-align: center; text-transform: uppercase;} .sidebar-wrapper .widget h2 span { position: relative; display: inline-block; font-size: 12px; font-weight: 900; text-transform: uppercase; background-color: #fff; padding: 0 0px 0 0; z-index: 1; color:#000; } .sidebar ul{list-style:none} .sidebar li{margin:0;padding-bottom:.25em;padding-right:0;padding-top:0} .sidebar .widget-content{margin:0} #sidebar_tabs .widget h2{display:none} #tab1,#tab2,#tab3{transition:all 0s ease;-webkit-transition:all 0s ease;-moz-transition:all 0s ease;-o-transition:all 0s ease} .tab-opt{padding:0} .tab-opt li{width:33.3333%;background-color:#171717;display:inline-block;padding:0;float:left} .tab-opt{overflow:hidden;clear:both;margin:0 0 10px} .tab-opt li.active,.tab-opt li.active a{background-color:$(color.theme)} .tab-opt li a{text-align:center;padding:0;color:#fff;font-weight:500;font-size:11px;text-transform:uppercase;height:32px;line-height:32px;letter-spacing:1px;font-family:'Montserrat',sans-serif;display:block} .tab-opt li:hover{background-color:#222} #sidebar_tabs .cmmwidget{margin-bottom:20px} .sidebar .roma-widget li:first-child,.sidebar .cmmwidget li:first-child{padding-top:0} .list-label-widget-content li{display:block;padding:6px 0; padding-bottom: 15px; margin-bottom: 15px; border-bottom: 1px solid rgba(255, 255, 255, .05);position:relative} #footer .list-label-widget-content li{display:block;padding:6px 0; padding-bottom: 20px; margin-bottom: 20px; border-bottom: 1px solid rgba(255, 255, 255, .05);position:relative} .list-label-widget-content li:last-child{padding-bottom:0;border-bottom:0} .list-label-widget-content li a,.list-label-widget-content li span:first-child{color:#222;font-size:13px;font-weight:400} #footer .list-label-widget-content li a,#footer .list-label-widget-content li span:first-child{color:#fff;font-size:13px;font-weight:400} .list-label-widget-content li a:hover,.list-label-widget-content li span:first-child{color:$(color.theme)} .list-label-widget-content li span:last-child{color:#aaa;font-size:13px;font-weight:400;float:right} .cloud-label-widget-content{margin-top:10px} .cloud-label-widget-content span a{font-size:12px;color:#999;border:1px solid #eee;padding:7px 14px;float:left;position:relative;display:inline-block;margin:0 1px 1px 0;text-transform:capitalize} #footer .cloud-label-widget-content span a{border:none;} .cloud-label-widget-content span a:hover{color:#fff;background-color:$(color.theme)} .cloud-label-widget-content span span{font-size:13px;color:#757575;background-color:#f9f9f9;padding:7px 14px;float:left;position:relative;display:inline-block;margin:0 5px 5px 0;text-transform:capitalize;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px} .label-size-1,.label-size-2{opacity:100} .FollowByEmail td{width:100%;float:left} .FollowByEmail .follow-by-email-inner .follow-by-email-submit{margin-left:0;width:100%;border-radius:0;height:30px;font-size:11px;font-family:'Montserrat',sans-serif;color:#fff;background-color:$(color.theme);text-transform:uppercase;letter-spacing:1px} .FollowByEmail .follow-by-email-inner .follow-by-email-submit:hover{background-color:#171717;color:#FFF} .FollowByEmail .follow-by-email-inner .follow-by-email-address{padding-left:10px;height:32px;border:1px solid #EEE;margin-bottom:5px;font:normal normal 13px Roboto;font-size:12px;box-sizing:border-box} .FollowByEmail .follow-by-email-inner .follow-by-email-address:focus{border:1px solid #EEE} .FollowByEmail .widget-content{background:#f0f0f0;padding:10px} .FollowByEmail .widget-content:before{content:"Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.";font-size:12px;color:#222;line-height:1.4em;margin-bottom:5px;padding:0 3px;display:block} .flickr_widget .flickr_badge_image{float:left;margin-bottom:5px;margin-right:10px;overflow:hidden;display:inline-block} .flickr_widget .flickr_badge_image:nth-of-type(4),.flickr_widget .flickr_badge_image:nth-of-type(8),.flickr_widget .flickr_badge_image:nth-of-type(12){margin-right:0} .flickr_widget .flickr_badge_image img{max-width:67px;height:auto} .flickr_widget .flickr_badge_image img:hover{opacity:.5} #ArchiveList select{border:1px solid #EEE;padding:6px;width:100%;cursor:pointer;font:normal normal 13px Roboto} .PopularPosts .item-thumbnail{ margin: 0 10px 0 0 !important; width: 85px; height: 80px; float: left; overflow: hidden;} .PopularPosts .item-snippet{display:none} .PopularPosts ul li img{ padding: 0; width: 80px; height: 80px; border-radius: 50%;} .PopularPosts .widget-content ul li{overflow:hidden;padding:15px 0; } .sidebar .PopularPosts .widget-content ul li:first-child{padding-top:0; border-top:none;} .PopularPosts ul li a{ color: #000; font-size: 14px!important; font-family: 'Montserrat'; line-height: 18px; font-size: 14px; font-weight: 700; letter-spacing: -0.15px; margin: 0; margin-bottom: 10px; text-transform: capitalize;} .PopularPosts ul li a:hover{color:$(color.theme)} .PopularPosts .item-title{margin:0;padding:0} .PopularPosts .item-title .popular_span{color:#C4C4C4;font-size:13px;font-style:normal;line-height:21px;margin-top:3px} li.postz img { height:auto; width: 100%; } ul.roma-widget li { position: relative; overflow: hidden; background-size: cover!important; background-position: center center!important; -webkit-transition: all 0.35s ease-in-out; -moz-transition: all 0.35s ease-in-out; -ms-transition: all 0.35s ease-in-out; -o-transition: all 0.35s ease-in-out; transition: all 0.35s ease-in-out; padding:0px; } ul.roma-widget li~li { border-top:1px solid #eee; } ul.roma-widget li a { position: relative; display: block; padding:20px; text-decoration: none; background-color: rgba(255, 255, 255, 1); -webkit-transition: all 0.35s ease-in-out; -moz-transition: all 0.35s ease-in-out; -ms-transition: all 0.35s ease-in-out; -o-transition: all 0.35s ease-in-out; transition: all 0.35s ease-in-out; } ul.roma-widget li a .post-title h6 { position: relative; font-size: 15px; line-height: 22px; color: #000; -webkit-transition: all 0.35s ease-in-out; -moz-transition: all 0.35s ease-in-out; -ms-transition: all 0.35s ease-in-out; -o-transition: all 0.35s ease-in-out; transition: all 0.35s ease-in-out; z-index: 1; margin: 0 0 0 25px; } ul.roma-widget li a .post-title h6 { margin:0; } ul.roma-widget li a .post-title h6 { line-height: 19px; } ul.roma-widget .post-meta { margin:0; padding:0; border:0; } ul.roma-widget li .post-meta .post-date:before { content: ''; } ul.roma-widget li a .post-date { position: relative; z-index: 1; } ul.roma-widget li a span { display: none; } ul.roma-widget li:first-child a { padding:0; background-color: #000; } ul.roma-widget li:first-child a .post-image { opacity: 0.6; } ul.roma-widget li:first-child a .post-image { margin: 0;line-height: 0; } ul.roma-widget li:first-child .post-title { position: absolute; bottom: 35px; } ul.roma-widget li:first-child .post-title h6 { font-size: 15px; line-height: 21px; color: #fff; } ul.roma-widget li:first-child .post-meta { position: absolute; padding: 0 0 0 25px; } ul.roma-widget li a:hover { background-color: rgba(0, 0, 0, 0.4); } ul.roma-widget li a:hover .post-title h6 { color: #fff; } ul.roma-widget li:first-child a:hover { background-color: rgba(0, 0, 0, 1); } ul.roma-widget li:first-child a .post-title h6 { padding: 0 0 0 25px; } .post-date { font-size: 11px; font-weight: 300; text-transform: uppercase; font-family: 'Montserrat', sans-serif; color: #B7B7B7; margin-top: 7px; } .box-title h2 span { position: relative; display: inline-block; font-size: 12px; font-weight: 900; text-transform: uppercase; letter-spacing: 2px; background-color: #fff; padding: 0 10px 0 0; z-index: 1; color: #000; } .box-title h2:before { position: absolute; content: ''; width: 100%; height: 2px; background-color: #eee; top: 5px; z-index: 0; } .box-title h2 { position: relative; margin: 0 0 30px; } .cmmwidget li .avatarImage{position:relative;overflow:hidden;padding:0} .cmmwidget li{background:none!important;clear:both;list-style:none;word-break:break-all;display:block;overflow:hidden;margin:0;padding:10px 0} .cmmwidget li span{margin-top:4px;color:#aaa;display:block;font-family:'Open Sans',sans-serif,sans-serif;line-height:1.3em;text-transform:lowercase;font-size:12px;font-weight:400} .avatarRound{width:45px;height:45px} img.rc-img{width:100%} .cmmwidget a{color:#222;position:relative;font-size:14px;text-transform:capitalize;display:block;overflow:hidden;font-weight:500} .cmmwidget a:hover{color:$(color.theme)} .cmmwidget{list-style:none;padding:0} .cmmwidget li .avatarImage{float:left;margin:0 10px 0 0} .post-nav li{padding:0;display:inline-block;width:50%} .post-nav li strong{display:block;padding:0 0 5px;font-weight:700;letter-spacing:1px;font-size:13px} .post-nav li strong i{transition:all .0s ease;-webkit-transition:all .0s ease;-moz-transition:all .0s ease;-o-transition:all .0s ease} .post-nav li.previous a strong:before,.post-nav li.next a strong:after{display:inline-block;font-family:FontAwesome;font-style:normal;font-weight:400} .post-nav li.previous a strong:before{content:"\f104";margin-right:8px} .post-nav li.next a strong:after{content:"\f105";margin-left:8px} ul.post-nav{background-color:#FFF;border-top:1px dotted #f0f0f0;display:block;width:100%;overflow:hidden; margin: 30px 0 0;} .post-nav li a{color:#222;line-height:1.33;display:block;padding:15px 0 0;transition:all .0s ease;-webkit-transition:all .0s ease;-moz-transition:all .0s ease;-o-transition:all .0s ease} .post-nav li:hover a{color:$(color.theme)} ul.post-nav span{font-size: 13px; font-weight: 400; padding: 10px 5px 10px 0; display: block; color: #000; font-size: 15px!important; font-family: 'Montserrat'; font-weight: 700; letter-spacing: -0.4px; line-height: 18px;0} .post-nav .previous{float:left;box-sizing:border-box;padding-right:10px} .post-nav .next{text-align:right;padding-left:10px;box-sizing:border-box} h2{margin:0} .footer-column .roma-widget li{overflow:hidden;border-bottom:1px solid #eee;padding:10px 0} #footer-wrapper{background-color:#1E1E21;} #footer{display:block;overflow:hidden;width:100%;border-bottom: 1px solid #0e0e0e;} .footer-sections{overflow:hidden;margin:0 auto;padding:50px 0} .sect-left{display:inline-block;float:left;width:30%;margin-right:5%} .sect-left .widget:nth-child(2){margin-top:15px} .sect-left:nth-child(3){margin-right:0} .sect-left .widget-title{position:relative;margin-bottom:25px;} .sect-left h2{ color: #aaa; margin-bottom: 8px; font-family: 'Montserrat',sans-serif; position: relative; display: inline-block; font-size: 12px; font-weight: 900; text-transform: uppercase; letter-spacing: 2px; padding: 0 10px 0 0; z-index: 1; } .sect-left h2 a{color:#fff} .sect-left .PopularPosts ul li a,.sect-left .cmmwidget a,.sect-left .roma-widget .wrp-titulo a{color:#fff} .sect-left .roma-widget li{overflow:hidden;padding:10px 0} .sect-left .PopularPosts .widget-content ul li:first-child,.sect-left .roma-widget li:first-child{padding-top:0} .sect-left .roma-widget .wrp-titulo a:hover,.sect-left .PopularPosts ul li a:hover,.sect-left .cmmwidget a:hover{color:$(color.theme)} .footer-wrapper{color:#aaa;display:block;overflow:hidden;padding:15px 0 13px;width:100%; border-top: 1px solid rgba(255, 255, 255, .1); padding-top: 40px; padding-bottom: 40px; } .footer-wrapper .footer-sec{margin:0 auto} .footer-wrapper .copyright{font-size: 14px; line-height: 40px;} .footer-wrapper .copyright a{color:#fff} .footer-wrapper .copyright a:hover{color:$(color.theme)} .footer-wrapper #social-footer{float:right;position:relative;display:block;margin-right:-12px} .footer-wrapper #social-footer ul{overflow:hidden} .footer-wrapper #social-footer ul li{ font-size: 18px; padding: 0; display: block; height: 40px; float: left; text-align: center; margin-right: 10px; width: 40px; line-height: 40px; border-radius: 50%; color: #111; background-color: rgba(0, 0, 0, .05); -webkit-transition: all .3s linear; -moz-transition: all .3s linear; -ms-transition: all .3s linear; -o-transition: all .3s linear; transition: all .3s linear; color: #fff; background-color: rgba(255, 255, 255, .1);} .footer-wrapper #social-footer ul li a{display:block;text-decoration:none;color:#aaa} .footer-wrapper #social-footer ul li a:hover{color:$(color.theme)} .footer-wrapper #social-footer ul li a:before{display:inline-block;font-family:FontAwesome;font-style:normal;font-weight:400;-webkit-font-smoothing:antialiased;-moz-osx-font-smoothing:grayscale} .footer-wrapper a:active,.footer-wrapper #social-footer ul li a:active{color:$(color.theme)} #social-footer .facebook:before{content:"\f09a"} #social-footer .reddit:before{content:"\f281"} #social-footer .snapchat:before{content:"\f2ac"} #social-footer .vk:before{content:"\f189"} #social-footer .twitter:before{content:"\f099"} #social-footer .gplus:before{content:"\f0d5"} #social-footer .rss:before{content:"\f09e"} #social-footer .bloglovin:before{content:"\f004"} #social-footer .vimeo:before{content:"\f27d"} #social-footer .youtube:before{content:"\f167"} #social-footer .skype:before{content:"\f17e"} #social-footer .stumbleupon:before{content:"\f1a4"} #social-footer .tumblr:before{content:"\f173"} #social-footer .vine:before{content:"\f1ca"} #social-footer .stack-overflow:before{content:"\f16c"} #social-footer .linkedin:before{content:"\f0e1"} #social-footer .dribbble:before{content:"\f17d"} #social-footer .soundcloud:before{content:"\f1be"} #social-footer .behance:before{content:"\f1b4"} #social-footer .digg:before{content:"\f1a6"} #social-footer .instagram:before{content:"\f16d"} #social-footer .pinterest:before{content:"\f0d2"} #social-footer .delicious:before{content:"\f1a5"} #social-footer .codepen:before{content:"\f1cb"} .sect-left .FollowByEmail .follow-by-email-inner .follow-by-email-address{border:1px solid #333;background-color:#222;color:#ddd} .sect-left .FollowByEmail .widget-content{background-color:#222} .sect-left .FollowByEmail .widget-content:before{color:#ddd} .sect-left .FollowByEmail .follow-by-email-inner .follow-by-email-submit:hover{background-color:#333} .sect-left #ArchiveList select{border:1px solid #272727;background-color:#222;color:#ddd} .sect-left #ArchiveList select option{color:#ddd} .sect-left .cloud-label-widget-content span a{color:#ddd;background-color:#101010} .sect-left .cloud-label-widget-content span a:hover{color:#999;} #back-to-top{ color: #fff;background:#111; padding: 7px 10px; font-size: 14px; text-align: center; border: 3px solid #111;transition:all 0s ease;-webkit-transition:all 0s ease;-moz-transition:all 0s ease;-o-transition:all 0s ease} #back-to-top:hover{transition:all .3s ease;-webkit-transition:all .3s ease;-moz-transition:all .3s ease;-o-transition:all .3s ease} .back-to-top{position:fixed!important; bottom: 70px; right: 34px; z-index: 999; width: 40px;z-index:9999} div#hague_widget_social-2 li { padding: 0px; } .social-media-widget ul { border-top: 1px solid #eee; border-bottom: 1px solid #eee; border-right: 1px solid #eee; } .social-media-widget ul li~li { border-top: 1px solid #eee; } .social-media-widget ul li a{ display: block; font-size: 9px; font-family: 'Montserrat', sans-serif; font-weight: 500; letter-spacing: 0.3px; text-transform: uppercase; text-decoration: none; color: #000; -webkit-transition: all 0.35s ease-in-out; -moz-transition: all 0.35s ease-in-out; -ms-transition: all 0.35s ease-in-out; -o-transition: all 0.35s ease-in-out; transition: all 0.35s ease-in-out; } .social-media-widget ul li a i{ position: relative; display: inline-block; font-size: 12px; width: 40px; height: 40px; text-align: center; line-height: 42px; margin: 0 10px 0 0; z-index: 1; border-right: 1px solid #eee; border-left: 1px solid #eee; } .social-media-widget ul li a span{ display: inline-block; float: right; font-size: 9px; text-transform: uppercase; margin: 0 30px 0 0; line-height: 40px; } .social-media-widget ul li a.facebook:hover{ background-color: #3b5998; color:#fff; } .social-media-widget ul li a.twitter:hover{ background-color: #00aced; color:#fff; } .social-media-widget ul li a.dribble:hover{ background-color: #ed689b; color:#fff; } .social-media-widget ul li a.linkedin:hover{ background-color: #0077b5; color:#fff; } .social-media-widget ul li a.flickr:hover{ background-color: #ff0084; color:#fff; } .social-media-widget ul li a.tumblr:hover{ background-color: #3d5a70; color:#fff; } .social-media-widget ul li a.vimeo:hover{ background-color: #1ab7ea; color:#fff; } .social-media-widget ul li a.youtube:hover { background-color: #dd1a2a; color:#fff; } .social-media-widget ul li a.instagram:hover{ background-color: #125688; color:#fff; } .social-media-widget ul li a.google:hover{ background-color: #dd4b39; color:#fff; } .social-media-widget ul li a.foursquare:hover, .sidebar-social ul li a.foursquare:hover { background-color: #f94877; color:#fff; } .social-media-widget ul li a.pinterest:hover { background-color: #cb2027; color:#fff; } .social-media-widget ul li a.deviantart:hover{ background-color: #04cc47; color:#fff; } .social-media-widget ul li a.behance:hover{ background-color: #005cff; color:#fff; } .social-media-widget ul li a.facebook:hover i, .social-media-widget ul li a.twitter:hover i, .social-media-widget ul li a.dribbble:hover i, .social-media-widget ul li a.linkedin:hover i, .social-media-widget ul li a.flickr:hover i, .social-media-widget ul li a.tumblr:hover i, .social-media-widget ul li a.vimeo:hover i, .social-media-widget ul li a.youtube:hover i, .social-media-widget ul li a.instagram:hover i, .social-media-widget ul li a.google:hover i, .social-media-widget ul li a.foursquare:hover i, .social-media-widget ul li a.pinterest:hover i, .social-media-widget ul li a.deviantart:hover i, .social-media-widget ul li a.behance:hover i{ border-color: #fff; } .cmm-tabs.simplyTab { margin-top: 30px; } span.reading-time { position: relative; display: inline-block; font-size: 11px; font-weight: 300; text-transform: uppercase; font-family: 'Montserrat', sans-serif; color: #757575; } a.timestamp-link:after { content: "-"; margin: 0 6px 0 8px; } span.uk-date { color: #B7B7B7; } .footerwidget .widget h2 { display: block; position: relative; text-align: center; } div#footer-instagram { position: relative; margin-top: 0px; } .my-insta-box { position: absolute; z-index: 99; opacity: 0.95; padding: 10px; top: 50%; left: 50%; transform: translate(-50%, -50%); margin-bottom: 14px; } a.btn-style { background: rgb(255, 255, 255); padding: 10px 20px; color: #000; } div#footer-instagram h2 { display: none; } #instafeed{width:100%;display:block;margin:0;padding:0;line-height:0;} #instafeed img{height:auto;width:100%} #instafeed a{padding:0;margin:0;display:inline-block;position:relative} #instafeed li{ width: 30.3%; padding: 4px!important;float:left; -webkit-transition: all ease-in-out .5s; -moz-transition: all ease-in-out .5s; -ms-transition: all ease-in-out .5s; -o-transition: all ease-in-out .5s; transition: all ease-in-out .5s;list-style: none;} #instafeed .insta-likes{width:100%;height:100%;margin-top:-100%;opacity:0;text-align:center;letter-spacing:1px;background:rgba(255,255,255,0.4);position:absolute;text-shadow:2px 2px 8px #fff;font:normal 400 11px Montserrat,sans-serif;color:#222;line-height:normal;transition:all .35s ease-out;-o-transition:all .35s ease-out;-moz-transition:all .35s ease-out;-webkit-transition:all .35s ease-out} #instafeed a:hover .insta-likes{opacity:1} .group-share.pull-right li span { font-family: Istok Web,sans-serif; color: #4F5152; text-transform: uppercase; font-size: 12px; /* line-height: 1px; */ letter-spacing: 0.8px; } /*---Flicker Image Gallery-----*/ .flickr_plugin { width: 100%; } .flickr_badge_image { float: left; height: 68px; margin: 8px 5px 0px 5px; width: 62px; } .flickr_badge_image a { display: block; } .flickr_badge_image a img { display: block; width: 100%; height: auto; -webkit-transition: opacity 100ms linear; -moz-transition: opacity 100ms linear; -ms-transition: opacity 100ms linear; -o-transition: opacity 100ms linear; transition: opacity 100ms linear; } .flickr_badge_image a img:hover { opacity: .5; } /* Slider */ .slick-slider { position: relative; display: block; -moz-box-sizing: border-box; box-sizing: border-box; -webkit-user-select: none; -moz-user-select: none; -ms-user-select: none; user-select: none; -webkit-touch-callout: none; -khtml-user-select: none; -ms-touch-action: pan-y; touch-action: pan-y; -webkit-tap-highlight-color: transparent; } .slick-list { position: relative; display: block; overflow: hidden; margin: 0; padding: 0; } .slick-list:focus { outline: none; } .slick-list.dragging { cursor: pointer; cursor: hand; } .slick-slider .slick-track, .slick-slider .slick-list { -webkit-transform: translate3d(0, 0, 0); -moz-transform: translate3d(0, 0, 0); -ms-transform: translate3d(0, 0, 0); -o-transform: translate3d(0, 0, 0); transform: translate3d(0, 0, 0); } .slick-track { position: relative; top: 0; left: 0; display: block; } .slick-track:before, .slick-track:after { display: table; content: ''; } .slick-track:after { clear: both; } .slick-loading .slick-track { visibility: hidden; } .slick-slide { display: none; float: left; height: 100%; min-height: 1px; } [dir='rtl'] .slick-slide { float: right;